Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Как спите нощем, професор Атанас Мангъров?

Мрежата

Как спите нощем, професор Атанас Мангъров?

Снимка:

От Фейсбук профила на Петър Велков, учител

COVID-19 трагедията на семейство медици, посветили живота си на другите….

Covid-19 взе поредната си млада жертва - почина д-р Емил Вакльов, едва на 38 години, блестящ млад кардиолог, само 5 дни след като болестта уби и неговия баща, също доктор, един от най-уважаваните и обичани лекари в региона с 4500 пациенти.

По думи на всички техни пациенти те не просто били брилянтни медици, страхотни хора, но и спазвали максимално мерките при своите прегледи. Заразяването, най-вероятно, се е получила, докато са лекувани работници от шивашки цех в Разлог, при който имаше бум на коронавирус случаи.

Историята

Първо бащата, доктор Муса, дава положителна проба, след това съпругата му, но тя се влошава твърде бързо и влиза в болницата. Ден по-късно и д-р Муса е приет. След родителите си и д-р Емил Вакльов си прави тест без да има симптоми се оказва положителен. Тъй като бил дори без никакви оплаквания, седял изолиран около седмица вкъщи. Изведнъж започва да се влошава и е транспортиран до Благоевград. В следствие състоянието и на тримата се влошава драстично и са транспортирани в Пирогов.

10 дни в Пирогов се борят за живота на д-р Муса, но той умира. 5 дни по-късно и неговия син. Майката, медицинска сестра, е в много тежко състояние, интубирана и се намира в интензивното отделение на спешния институт.

Това е 10-то медицинско лице, което губи борбата с Covid-19 у нас. Как спите нощем, професор Атанас Мангъров? Те от Covid-19 ли умряха или с Covid-19?!Ако не беше Covid-19 колко хиляди човешки животи щяха още да могат да спасят тези невероятни Ваши колеги?

Колега на д-р Вакльов-младши: “Емил Вакльов е мой връстник, млад лекар, от моя курс по медицина в плевенския университет. Баща му почина, а майка му се бори за живота си. Днес, и нашият колега, приятел, Емил, синът на Д-р Муса Вакльов, си отиде завинаги от този свят. Има и малко детенце. Колко още хора и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разум и спазване на простички правила. Изказвам искрените си съболезнования на семейството и близките му.“

Д-р Борис Таблов: "Знаете ли, кое е най-гадното усещане в интензивните отделения. Чувството за безсилие. Да виждаш как човешкият живот си отива и да не можеш да направиш нищо да спреш това, въпреки всички усилия, които полагаш. Оказа се, че има и още по-тягостно такова. Да знаеш, че всичко това е можело да бъде избегнато с няколко простички усилия на околните.

Когато безсилието се оттегли, идват гневът и болката. Болката за тези, които остават да се борят със загубата си и гняв, към тези, които са причинили или не са предотвратили тази загуба.

Точно така се чувствам днес - гневен, безсилен и съкрушен от мъка.

Защото вирусът прави това, което може - следва генетичният си код за оцеляване. Но ние, уж разумните, правим точно обратното. Застрашаваме оцеляването на другите, защото това нарушава личният ни кеф. Само че, мили всезнайковци - тези, които спазваме мерките, по никакъв начин не застрашаваме вашето здраве. За вас не мога да кажа същото.

Почивай в мир, мило момче! И дано там където си, има повече Човеци! "

Почивайте в мир!  


Коментари (23)

Тартаковер Лесно е да дращиш във фейсбук профила си, за да разберат хората, че има такъв учител и да придобиеш 5 минути слава. Не повече. Преди всичко за да напишеш и най-малкото нещо публично, трябва да си точен. А тук в няколко реда има поне две неточни неща. Първото(вчера пак в тази медия написаха), че младият лекар- НЕКА ПОЧИВА В МИР !- е на 33 години. Второто, че Мангъров не е професор, а доцент. Но дори да беше точен във всичко, аз на мястото на Мангъров бих го попитал : "А, Вие господине, разбирате ли повече от мен от медицина? Аз коментирам ли Вашите способности в образованието и учителската практика? Или сте забравили приказката за обущаря, критикувал картината на художника?"
А иначе Мангъров е дърт, не носи маска и си е жив и здрав. Но това е отделна тема, не е за ту
29.08.2020 15:07 / Отговор
Ама разбира се! Има хора, които и смъртта не ги смирява. Това са най-страшните хора на света. Те се хващат за цифрата - 33 или 38 години и за титлата - не професор, а доцент. Те дори смятат, че щом някой не е лекар, значи няма право да коментира. Пазете се от такива хора, бягайте от тях, запазете душите и сърцата си. Бог да прости двамата лекари и дано майката оцелее. Амин.
29.08.2020 15:51
До даскалицата от село Ти да даваш пример с обущаря и картината е типично за съвременната политическа о обществена ситуация в България!Ти говедо си експерт по всичко!Прехвърли си мислено,защото физически е невъзможно,по коя тема и под кой материал в сайта не се изказваш,като единствено информиран и просветен!Кога не си бил учител на всички пишещи и четящи тук?Не е възможно,дори и за теб,детската учителка от някое провинциално градче,да си експерт по всичко,не е възможно!Хайде сега да спамиш,че ще ти почне сериала!
29.08.2020 16:09
Ели Не знам кое не е точно..дали числото" 33 или 38 " но това по долу е вярно..! Глупаво издребняване !! Браво на това младо момче и млад български учител....! Прекрасен текст..!
Covid-19 взе поредната си млада жертва - почина д-р Емил Вакльов, едва на 38 години, блестящ млад кардиолог, само 5 дни след като болестта уби и неговия баща, също доктор, един от най-уважаваните и обичани лекари в региона с 4500 пациенти.

По думи на всички техни пациенти те не просто били брилянтни медици, страхотни хора, но и спазвали максимално мерките при своите прегледи. Заразяването, най-вероятно, се е получила, докато са лекувани работници от шивашки цех в Разлог, при който имаше бум на коронавирус случаи.
29.08.2020 15:31 / Отговор
Има поговорка не слушайте лекарите, тъй като те умират млади.
29.08.2020 15:59
Защо задава въпрос на д-р Мангъров? Той каза ясно и точно, болните трябва да се лекуват, а здравите да работят, учат и си живеят живота. И още нещо: Човек предполага, Господ разполага. Една случка- Инженер- химичка при Свищовското земетресение, млада живяла е в студентските общежития, оцелява при срутването на сградата, от втория етаж, като се отваря цепнатина. А годеникът и млад лекар, умря на 35 години от инфаркт. Тя си е жива и здрава и до днес.
29.08.2020 16:06 / Отговор
буден Защото младият учител е подел лична война с доц.Мангъров, защото сооспийските умения личат във всеки един публичен пост, учители обучаващи децата ни с такъв морал, като него има навсякъде- Стойчо Стойчев- "политололога и преподавател" в СУ не са малко, бъдете будни!
31.08.2020 12:42
кесо Разбирам как се чувстват лекарите които месеци на ред полагат огромни усилия да спасяват човешки животи във възможно най-неблагоприятни условия като виждат неразумното поведение на част от сънародниците си. Това е по-лошо от умората и несгодите, то демотивира и отчайва, обезмисля техния труд и усилия. Човешкият егоизъм и безхаберност демонстрирани от "смелчаците" отричащи всичко за да се направят на "интересни и на бунтари" срещу правилата, за съжаление все повече излиза от контрол. Тия дни берлинската полиция призна, че за първи път вижда такава необуздана реакция срещу мерките в града за вируса.
29.08.2020 16:13 / Отговор
Моя колежка на 35 години почина от вирус, след като същите лекари й казаха, ах вирус, нищо ти няма. Това беше преди 4 години. Много отговорни.
29.08.2020 22:59
Петър Мая рекапите които цитираш са точно копие на доцент Мангъров
31.08.2020 17:37
Тартаковер Има една щампа, която не е в моя речник, но тук ще я използвам. "Убий простака с мълчание!". Така следва да постъпя с онези, които ме коментират по примитивен начин и с оскърбления. Защото знаят и усещат, че истината, но вродения им идиотизъм и анти на всеки който им е противен, ги подбужда да изсипват мозъчната си помия. Съжалявам за починалия, изразих го, но също подчертах неща, които са факти. Също е факт, че моите коментари, са най-коментирани тук и сякаш ги чакат със затаен дъх, за да облещят очи, да се изпълнят с душевна пяна и започнат... Защото техните преливат от скука, псувни, плюнки, евтини досадни измислици,които не са интересни и никой не ги чете.
Аз не пиша по-често в този помиярник от други, абонирани за всяка тема. Просто пиша по-интересно. А то е така, защото коментарите ми са изградени от факти! Съжалявам всеки тъп човек, той може би по този начин, като плюе, решава душевните си проблеми и му олеква.
29.08.2020 16:57 / Отговор
Само едно не разбрахме - кое е по-интересното в коментара ви?! Че годините на починалия не са 33, а 38 и че Мангъров не е професор, а доцент?! Няма защо да съжалявате никого - вие сте за съжаление, ако това са ви аргументите...
29.08.2020 17:52
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още