Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Калин Вельов: Доволен съм, че успяхме да постигнем увеличение на финансирането за библиотеките

Мрежата

Калин Вельов: Доволен съм, че успяхме да постигнем увеличение на финансирането за библиотеките

Калин Вельов: Доволен съм, че успяхме да постигнем увеличение на финансирането за библиотеките - Tribune.bg
Снимка:

От профила на Калин Вельов - музикант и народен представител   

Тази седмица започва новата сесия в парламента. Вероятно ще се разредят снимките ми от планини и писти и ще зачестят скучните за вас репортажи от работни срещи. Но няма начин, времето лети, а ми се иска да отхвърля максимум работа за този различен период от развитието си. От другата седмица подновявам пътуванията и разговори със сектор Култура по места в градовете.

И мисля, че точно сега трябва да ви спомена няколко постигнати резултата за изминалите месеци работа. Даже ще ги разделя на различни публикации, защото засягат различни подсектори в Културата и не искам да става много дълга информацията.

Понеже при влизането ми в парламента водихме много дебати с приятели и колеги, какво може и какво не може, дали има смисъл или не.. Оставам на същата позиция и доказвам на себе си и тези, които ги интересува и чуват, че има смисъл! Въпреки че моментът е труден и особен, а времето е малко, смисъл винаги има! И когато имаш желание, няма начин да не направиш стъпки напред. За някои това е малко, за други ще означава много и ще го усетят. А трети каквото и да направиш, няма да го оценят и отбележат. На тези пък, които винаги им е недстатъчно каквото и да направиш – моля заповядайте и направете повече при същите условия!

След множеството срещи и разговори с представители на регионалните библиотеки в страната, стана ясно че спешно е необходимо да бъде завишен бюджетът за този сектор.  

С колегата от парламентарната ни група и експерт в библиотечното дело Emilia Milkova, се захванахме през Декември с тази задача и инициирахме поредица от разговори с финансовия министър Кирил Ананиев, зам. министър Росица Велкова и министъра на културата Боил Банов. Признавам си, че с Емилия бяхме много упорити, последователни и аргументирани в защита на целта ни - с две думи преследвахме министрите, където ги видим.. да не кажа, че особено аз досаждах много (не)приятно.

Резултатът е, че на заседание на 22.12.2020 г. правителството прие допълнително увеличение с 5% на стандарта за финансиране на библиотеките с регионален характер през 2021г. (грубо 1 милион допълнително над предвиденото вече повишение с 10%) 

Тоест, от началото на тази година се осигурява увеличение общо с 15 % на възнагражденията на заетите в този сектор, спрямо това за 2020г. Аз съм много доволен и усмихнат, че има разговор, разбиране и отношение по темата и правителството отчита, че за да продължат да задоволяват потребностите от информация на своите читатели в условията на извънредната епидемична обстановка, библиотеките пренастройват много от дейностите си, работят за ускорено дигитализиране на фондовете, за създаване на собствени масиви от електронна информация и за предлагането на електронно съдържание с отдалечен достъп. Отделно, по плана за възстановяване от Ковид 19, през общините ще има възможност за допълнително финансиране към библиотеките, свързано с енергийна ефективност (не разбирайте само изолация, а куп други важни неща за една сграда/помещение). И отделно от това, за 2021г. МК има програми за библиотеките свързани с дигитализация и допълнителни дейности.  

Аз лично през пролетта, докато бях месеци изолиран на село, станах свидетел на нуждите и работата в такива условия на библиотечните работници и наистина подхождам с разбиране по темата.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати