Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Калоян Методиев за джигитите по пътя: Незабавен затвор и конфискация, проблемът е социален и ще ескалира зимата

Мрежата

Калоян Методиев за джигитите по пътя: Незабавен затвор и конфискация, проблемът е социален и ще ескалира зимата

Калоян Методиев за джигитите по пътя: Незабавен затвор и конфискация, проблемът е социален и ще ескалира зимата - Tribune.bg
Снимка:

Дясната ръка на Корнелия Нинова и Калоян Методиев публикува пространна позиция по повод залавянето на десетки дрогирани и пияни на пътя в последните месеци и продължаващата война по магистрали и третокласни пътища в страната. С мнение, че само въвеждането на сингапурски модел на управление може да се справи с „бабаитите“ зад волана и хулиганите на пътя. Методиев обяснява, че се чувства персонално застрашен в автомобила си, макар да е дългогодишен шофьор, включително с опит зад граница.

„Убийствата на хора с коли станаха ежедневние. Типажът на убийците е един и същ – сякаш "излят" от учебник по антропология. Колите им са почти идентични. Поведението им на пътя също. Събота за пореден път един такъв караше между колите на Околовръсното в София с над 100 км/ч. Присвяткаше, засичаше, гледа всеки, който задминава с наклонена глава и средноазитски злобен поглед. Започна да бие спирачки пред мене, защото не давам да ме „изблъска“ от платното – жена ми пищи в колата, децата гледат. Подобни случки са ежедневие в Столицата.

Черна лимузина или джип, бръсната глава, татуси, черни впити тениски, за да подчертават мускули, оглеждане при задминаване, спортно поведение…. новобогата социална измет. Самозабравила се каста, която тормози всекидневно останалите, свързала се е със съдебна система и полиция на различни нива, демонстрираща богатство и безнаказаност, обичаща черния цвят, може би защото в нашата култура се свързва със смъртта, която носи.

Ще ги познаете по това, че почти винаги бързат, пререждат се на светофарите (което е добър начин да бъдат селектирани с белезници след кръстовището), паркират на местата за инвалиди по хипермаркети и молове, облечени са спортно, свързани са с определени бизнеси, имат едни и същи марки коли“, коментира Методиев.  

Според него обаче война по пътищата няма, защото нямало две страни в такъв конфликт, а само една - на социалната измет от мутри и наркомани, която мачка и избива народа. „Един процент срещу 99%", калкулира близкият до лидерката на БСП.

„Подобен проблем се решава само с крайни мерки. Както ми каза един посланик в София, който представлява богата и уредена европейска държава: „При нас няма такива неща. У вас е ужасно – двадесет-тридесет годишни с такива пари и коли“.

Въпросът с наркотиците, мутрите, агресията им и безредието става централен. Той ексалира и ще върви ръка за ръка със социалните проблеми през зимата – доходи, цени, инфлация. Те трабва да се решават заедно. И двата са в пряка връзка с икономическите резултати - омерзените бягат към уредените държави, а тук остават само старците.

Решението е политическо – почва от избирателите към политиците, а оттам ще трябва да се влезе и да се прочисти съдебната система и полицията от свързаности, да се преформатира сбърканата ни образователна система (за това ще пиша отделно). И решението няма да дойде от политици, които се снимат голи до кръста и мечтаят да мачкат другите, скрити зад популистки лозунги. Не от политици, които налагат мутренски модели. А от сериозни, отговорни, твърди хора, които имат воля да решат социалните проблеми кардинално и комплексно. Изборът е културен. Моделът вече не може да е чисто европейски. Късно е за него. Трябват крути мерки по сингапурски – нулева толерантност, затвор, конфискация. Или ние – или те", агитира Методиев, който беше шеф на младежкото СДС, но с течение на годините от президентството при Румен Радев отиде при Корнелия Нинова.  


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати