Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Кандидатурата на Васил Терзиев – пореден опит за нежен преврат от Държавна сигурност

Мрежата

Кандидатурата на Васил Терзиев – пореден опит за нежен преврат от Държавна сигурност

Кандидатурата на Васил Терзиев – пореден опит за нежен преврат от Държавна сигурност - Tribune.bg
Снимка:

След банкера Йосифов през 1995г., сега бизнесменът Терзиев атакува София. Това е поредният опит за нежен преврат във властта от хората на ДС.

На политическата арена в София битката пак ще е за запазване на демокрацията срещу опита да бъде завладяна от съвременните представители на бившите служби. Издигането на Васил Терзиев – еманацията на успеха на трансформиралата националните капитали ДС е  предизвикателство към демократична София.

Подобен циничен опит да бъде реабилитирана и върната във властта ДС столичани не бяха виждали от 1995 г. Тогава БСП издигна неоповестения агент на ДС, превърнал се в строител на капитализма – банкерът Венцислав Йосифов, директор на Първа частна банка. Честен частник!

През вече далечната 95 година, той беше представен, като модерен демократ олицетворяващ успеха на свободния пазар, също като днешния образ на Васил Терзиев. Тогава зад банкера Йосифов седяха агентурното му минало и подкрепата на червените. Но, префасонираната ДС кандидатура не успя да пробие в синя София.

Днес наблюдаваме същия опит, но през още едно поколение на ДС. И този път с подкрепата на олевяващите либерали. Васил Терзиев по описание с нищо не се различава от тогавашните реклами за банкера Йосифов, бивш кадър на ДС. И двамата са преуспели бизнесмени свързани с най-важните отдели на ДС. 

София им е скъпа

 Какво е общото между банкера Йосифов и бизнесмена Терзиев? Тези кандидати са част от политическата идентичност, която цели подмяна на същинския преход към демокрация.

Целта на този процес ръководен от интересите на бивши номенклатурни и силови фигури на комунистическия режим е в условията на свободни институции и свободен пазар да използват отново ресурсите на страната в местната и централна власт. Ясно е, че София им е скъпа – скъпа с възможностите си. Тя е източник на много ресурси – бюджет, приходи, общински предприятия, дейности, поръчки, върху които искат да сложат ръка преродилите се чрез децата си, бивши първенци на комунизма.

 Този опит, за подмяна и фалшифициране на свободата която ни е гарантирана от демокрацията, е съвсем реален. Това не е само сблъсък на история, на родове, на комунизъм - антикомунизъм и идеологии. Това е битка между демокрацията и бившия режим в опит да я превземе и използва всичките ѝ свободи и привилегии.

Това е поредният опит бъдещето да се превърне във фасадна демокрация, обслужваща частни интереси.

Изборите в София са важни с това, че властта трябва да остане на суверена. Трябва да произтича от него и да служи на него. Демокрацията има своите трудности и успехи, но когато е гарантирана, тя е най-доброто което светът е измислил.

Коментар на политологът Цветанка Андреева


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати