Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Касим Дал: Агенти, следователи и прокурори от комунизма продължават шествието си

Мрежата

Касим Дал: Агенти, следователи и прокурори от комунизма продължават шествието си

Снимка:

От Фейсбук профила на Касим Дал

Навършват се 37 години от официалния старт на така наречения “Възродителен процес”. За жалост 37 години след една от най-срамните акции за етническо прочистване в българската история, новините не ни обнадеждават. Щатни сътрудници, агенти, следователи и прокурори от времето на комунизма, продължават шествието си във всяка власт.

Нека си припомним събитията от 24 декември 1984 година, когато в 4 часа сутринта десетки села в Кърджалийски окръг са обкръжени от милицията. В кметствата освен кметът на селото се намират партийният секретар на селищната система, представител на ръководството на местното милиционерско управление, една машинописка, няколко милиционери или въоръжени от МВР цивилни.

В 6 часа милиционерите започват да влизат в къщите и да извеждат хората под дулата на автоматите. Първи са семействата с най-голям авторитет в селото. В кметството или друга административна сграда им взимат паспорта, показват им списък с български имена и ги карат да си изберат едно от тях. Ако не приемат или се бавят, ги бият с палки. Машинописката напечатва трите нови имена на една бланка, на която преименуваният трябва да се подпише. Ако се съпротивлява, подписът е получаван с бой.

Неграмотните оставят отпечатък от палец. Бланката става единственото удостоверение за самоличност на привикания. В този ден са пребити първите десетки турци, непожелали да се откажат от името си. За съжаление 37 години по-късно, насилниците взимат пенсии от държавата, а жертвите се борят с ужаса от преживяното!  


Топ новини

виж още

Актуална тема