Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Кирил Добрев купил къща в Бояна по 200 евро квадрата

Мрежата

Кирил Добрев купил къща в Бояна по 200 евро квадрата

Снимка:

Дясната ръка на Корнелия Нинова е един от най-богатите хора в столетницата

Защитникът на социално слабите и онеправданите Кирил Добрев, бивш депутат в четири парламента и настоящ зам.-председател на БСП, се оказа твърде заможен човек, пише Breaking.bg.

Както стана ясно вече, само за една година социалистът е успял да купи три апартамента на супер изгодни цени. Два от апартаментите са от 140 квадрата, купени за смешните цени от по 200 000 лева. Как това е станало с депутатската заплата на социалиста не става ясно. Оказа се, че докато е депутат първи мандат през 2006 г. синът на Николай Добрев е успял да купи сграда от 257.83 кв. м в Бояна само за 108 000 лв. Тя е на името на съпругата му Антония Добрева и парите за нея са от банков кредит.

Цената на квадратния метър излиза около 200 евро, което е нереално евтино за Бояна. В момента ориентировъчната цена за строеж на нова къща в района е 400-450 евро за кв. м, като това не включва стойността на земята, пише тогава вестник „Сега“. 

Кирил Добрев е декларирал за 2005 г. доходи от 51 042 лв., като почти 40 000 лв. от тях са от земеделска продукция. Кирил и Антония Добреви са взели заеми за 165 226 лв. Депутатът пояснява пред „Сега“, че си е купил еднофамилна къща в Бояна в груб строеж. Той не пожела да коментира цената. „Не знам повече подробности около покупката, съпругата ми се занимава с този въпрос“, казва той. Това става по време на управлението на правителството на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. 

Но това не е всичко. Кирил Добрев е един от най-богатите социалисти и човек с добър бизнеснюх. Освен апартаменти на изгодни цени, Добрев декларира и печалби от дружеството „Пирин Ват“, собственик на ВЕЦ „Топлика“. Фирмата, в която управител и акционер е и Еленко Божков, наскоро назначен в Стратегическия съвет на президента Румен Радев, се намира на адрес на софийската ул. „Бачо Киро“ №49. Оказва се, че на този адрес има регистрирани още 30 фирми. Повечето свързани с Кирил Добрев. В съседство с този имот е къщата-музей на Георги Кирков, която според социалисти зам.-шефът на БСП е „приватизирал“ за лично ползване. Нищо, че тя се води към Центъра за исторически и политологически изследвания-ЦИПИ към Висшия съвет на БСП. Кирил Добрев се хвали пред съпартийци, че седи на бюрото на Георги Димитров, от времето когато той е министър-председател. 

Освен „Пирин Ват“ на адреса до къщата на Георги Кирков е регистрирана фирмата „Тера Корп“ ЕООД. Фирмата се занимава с търговия с горива и според запознати е на Кирил Добрев, но се държи от подставени лица. „Тера корп“ е основният доставчик на горива за община Петрич, показват документи.

Последната сделка е за над 50 000 лева за 30 000 литра горива за отопление. Фирмата е спечелила над 34 млн. лева за участие в 79 обществени поръчки.

А иначе Кирил Добрев е тежка опозиция. Друга фирма също е регистрирана на същия адрес „Бачо Киро“ 49 „Бак ойл“. Нейни собственици са Марияна Добрева, сестра на Кирил Добрев, Зорка Първанова, съпруга на президента Георги Първанов и сина им Ивайло Първанов. Както и самият Кирил Добрев.  


Коментари (2)

ПОЖАРНИКАРА "БУДА" ДРУГАРИ ГЕРБАВИ ПОДЛОГИ, НАПЪНИТЕ ВИ СА СМЕШНИ.....
23.03.2019 08:17 / Отговор
Кире контрабандисто Кире я кажи как става далаверата че и ние да се облажим
12.04.2019 09:29 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив