Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Кирил Петков превежда думите на Борисов и Пеевски, ПП променят заглавия в „свободни“ медии

Мрежата

Кирил Петков превежда думите на Борисов и Пеевски, ПП променят заглавия в „свободни“ медии

Кирил Петков превежда думите на Борисов и Пеевски, ПП променят заглавия в свободни медии - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Полина Паунова

Как Кирил Петков превежда какво са казали Борисов и Пеевски и… малко хронология по фактите:

На 20 септември Атанас Атанасов (ДСБ) подава оставка от комисията за контрол над службите в парламента. Мотивът му е, че Борисов бламира реформата, на сектор “Сигурност”. Реформата е един от шестте основания са съществуване на кабинета “Денков-Габриел”. Важно уточнение: Атанас Атанасов настоява за тази реформа отдавна.  А в тази сглобка, конфигурация или както там му викаме - именно той отговаря за тази реформа.

На 20 септември Делян Пеевски дава сигнал, че ДПС няма да подкрепи реформата, зад която смятаха да застанат (това е декларирано по-рано).

На 20 септември пред бТВ Христо Иванов казва, че именно Атанасов е обсъждал реформата с Борисов.  После изведнъж Борисов се отметнал.

На 21 септември: Борисов и Пеевски отмахват реформата за след края на войната в Украйна.  Иначе и двете партии - и ГЕРБ, и ДПС също са за “мащабна реформа на службите”.

На 23 септември Кирил Петков дава интервю в Нова телевизия.  Хората си почиват, не го гледат. А вечерта четат какво е казал. 

Свободна Европа съобщава: “Кирил Петков се съгласи с Борисов и Пеевски, че не е добър момент за реформа на службите”. Дневник съобщава: “Кирил Петков е съгласен с ГЕРБ и ДПС за предложената от Атанасов реформа на службите”.

Поствам заглавието на Свободна Европа.  След малко фактор от ПП ми пише да “прочети пак статията сега”. Отварям, заглавието е друго: “Кирил Петков призовава за огромни реформи на службите”. ДАНС мина в самозащита”.

Сега, нека видим какво казва Кирил Петков. Пускам си Нова.  Чувам, че прави превод в ефир какво са казали и какво не Борисов и Пеевски.

23.09.23, Нова телевизия:

“Кирил Петков: Генерал Атанасов сложи, така, предложение за огромна реформа. В този момент ГЕРБ отхвърли този тип реформа. Но сега трябва да се върнем обратно и да кажем: вижте, ако не е този тип реформа, но реформа трябва и дайте да намерим консенсус как тази реформа да се случи. И моята надежда е, че по същият трънлив и труден път ще достигнем до един резултат, който първоначалните позиции не са еднакви. 

Водещ: …г-н Пеевски и г-н Борисов казаха “реформа на службите трябва да има след като свърши войната”. Войната може да свърши след години. Това означава, че и реформата в службите ще дойде след години?

Кирил Петков: Не. Това, което те казаха е, че сливането на двете служби трябва да се случи след, в края на войната. Защото в момента военното разузнаване е необходима в тази си форма за… по време на войната и е опасно да се размества там. Но това не означава, че в самите структури на службите не можем да направим реформа.Само да ви дам пример - в момента има 2200, нещо от този род, брой служители в ДАНС. Разпределени са по странен начин. Архи.. стар начин, според мен. И няма ясни методи за оценяване на отделните служители - колко са ефективни и колко не са. Има доста субективен фактор в тяхната оценка. Ние това, което искаме - не става дума за един или друг - искаме тези служби да имат отчетност, да имат ясно поставени цели, тези цели да се оценяват и тези цели като се оценяват да стигат до индивидуалните служители в тези служби и хората, които са най-добрите да бъдат промотирани, а не тези които са били най-политически угодни или са взаимодействали с недържавни органи.

Водещ: Т.е. Да има реформа, но не реформата на ген. Атанасов?

Кирил Петков: Аз мисля, че генерал Атанасов продължава да има много ясни цели и идеи за реформите. Да, може да не е точно сливане, но със сигурност огромно обновяване в самите служби трябва да се случи.”

***

Реформата, планирана в сектор сигурност не е тайна, описахме я в “Капитал” - текстът е от петък, всеки може да си го намери. В това число с определените от Атанас Атанасов срокове, в които да се извърши, с модернизирането на Съвета по сигурността и тн.  И с аргументите за всичко това.  Но тази реформа е замислена да започне със сливането на най-общо казано цивилно и военно разузнаване. Целта е прочистване на тоя зверилник.   Затова и преосмислянето на сектор “Сигурност” беше в приоритетите на ПП-ДБ, а оттам и на правителството. 

Та, по фактите:

Атанас Атанасов подаде оставка, за да осветли саботажа на един от шестте приоритета на кабинета. 

Борисов и Пеевски казаха, че и те са за реформа, ама друг път.  “Татко ще ми купи колело, ама друг път”.

Очевидно ще стане каквото казват Пеевски и Борисов.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Кирил Петков, ПП
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати