Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Колтуклиева призова Петков да покаже споразумението за прекратяване с GEMCORP

Мрежата

Колтуклиева призова Петков да покаже споразумението за прекратяване с GEMCORP

Колтуклиева призова Петков да покаже споразумението за прекратяване с GEMCORP - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на журналистката Соня Колтуклиева

В петък, в 12:00 ч., призовах народните представители да формират парламентарна анкетна комисия за аферата Gemcorp. В 17:00 ч. председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова ми написа смс: “Внесена временна комисия за Джемкорп”. Е, да, така се прави. Нека българското общество види ясно всички дяволии, с които беше заченат и после отхвърлен този меморандума за рекордните 1 500 000 000 долара.

Архивите са живи - аз съм първият български журналист, който предупреди за готвената далавера на века!

2 април 2022 г.: ВЪПРОСИ КЪМ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ КИРИЛ ПЕТКОВ

ОТ СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА, издател на 5Gmedia и Bulgaria News:

 1. На коя дата се е състояло заседанието на Министерски съвет, в чийто дневен ред е била заложена точката: разглеждане на проект за меморандум с Gemcorp Capital и IP3 Corporation? Кой е бил вносителят?

 2. Възложил ли е министър-председателят предварително съгласуване на текста за меморандума, с коя своя заповед и на кой орган е възложил изготвянето на проекта?

 3. Възложил ли е министър-председателят на МВР, ДАНС, ДАР и други служби, които са на негово пряко подчинение, да проучат бъдещите инвеститори Gemcorp Capital и IP3 Corporation за произхода на капитите им? (Впрочем, фондът Gemcorp е стартирал с парите на руския мултимилионер Алберт Авдолян.)

И ако не - защо?

Става въпрос за най-голямата еднократна инвестиция в историята на България! Тя е почти колкото стойността ( 1.036 млрд. евро) на всичките преки инвестиции в страната за 2021 година!

Чия препоръка се е оказала по-важна от становището на българските служби? На посланик Херо Мустафа, която е била на вечерята на вицепремиера Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов с представители на Gemcorp през февруари 2022 г. във Вашингтон; на Атанас Бостанджиев, свързан с руската ВТБ капитал и с КТБ; на “колеги от американското посолство”, както казва вицепремиерът Асен Василев?

 4. Потърсено ли е становището на БНБ по линия на междубанковия обмен за финансовото състояние на Gemcorp и IP3 Corporation и за съответните банкови референции на двете компании?

 5. Има ли внесени становища по повод на проекта за меморандум - от кои министри и какво съдържат те?

 6. Получил ли е министърът на енергетиката Александър Николов мандат за подписването на меморандума на 23 март 2022 година? С кое решение на МС, от коя дата?

С какви правомощия и къде са описани те?

 7. Кои министерства и държавни служби са участвали в съгласуването на текстовете и условията на меморандума; какви са задълженията на България по него и какви биха били последиците и неустойките за неизпълнението му?

 8. Някой отчита ли сега опасността да настъпят негативни последици за България по реда на Вашингтонската спогодба за защита на инвестициите, ако Gemcorp Capital и IP3 Corporation се обърнат към Международния център за уреждане на инвестиционни спорове ICSID на следното основание: към Gemcorp Capital и IP3 Corporation са поети ангажименти за инвестиции, които не са се случили по начина, по който двете компании са очаквали след подписването на меморандума с българското правителство?

Практиката на Международния арбитражен съд във Вашингтон е следната: всяко обещание, когато е направено от официален представител на една държава, се счита за поет ангажимент. Това уточнение е към коментаторите, които се опитват да неглижират меморандума, понеже не бил договор.

Gemcorp Capital и IP3 Corporation може да претендират за компенсации, за обезщетение за нанесени репутационни щети, за обезщетения заради отклонените средства - над 1 милиард долара - от други проекти, които са могли да им донесат печалби.

Такова поведение, като това на Кирил Петков, не се толерира, наказва се! България, може би, ще се озове като ответник в процес за няколко стотин милиона долара…

Според двама министри от кабинета “Петков”, които попитах - Гроздан Караджов (ИТН) и Радостин Василев (ИТН), съгласувателна процедура в Министерски съвет по меморандума не е провеждана.

Обадих се по телефона на бившия министър на енергетиката Делян Добрев и му разказах за моите проучвания, казах му: задайте актуален въпрос на премиера Петков за Gemcorp и ще видиш реакцията. Той първоначално беше скептичен, но после се убеди, че има нещо гнило.

Притиснат от депутати от ГЕРБ в пленарна зала, министър-председателят Кирил Петков изнервено заобяснява, че меморандумът на Министерството на енергетиката с Gemcorp/IP3 за 1 500 000 000 долара е чисто-и-просто писмо за намеренията (letter of intend).

Я да видим така ли е!? На 12 април се обадих в Министерството на енергетиката, на заместник-министъра Пламен Данаилов (ИТН) да попитам мога ли да получа копие на текста на меморандума. Той попита министъра Александър Николов (ИТН) и ми обясни следното: трябва да подам молба (като главен редактор на 5Gmedia); да отида в министерството, да си оставя чантата с телефона при портиера, да изчета документа без право да го снимам или да си водя записки. А как ще цитирам публично текст, за който нямам никакви доказателства?! Има ли доклад към меморандума, както е по закон, попитах? Отговорът: “Ами, не”.

Ха, каква изумителна конспирация! Влизала съм в Пентагона и в Държавния департамент, в Кремъл, в израелския Кнесет, в иновативния отдел на Google, но чак такива забрани и секретност не съм срещала никъде.

Асен Йорданов, издателят на разследващия сайт Биволъ, ми сподели, че е поискал да получи копие на текста на меморандума за прословутите електрически автомобили; отказали са му и той съди правителството по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Според Асен Йорданов, тези, уж невинни меморандуми, се използват от компаниите като “входна виза” в реномирани банки за получаването на огромни кредити, т.е. меморандумите служат като държавна гаранция на чуждестранните частни фирми.

Призовах прокуратурата да разследва целия процес на взимане на решение за подписване на тайнствения меморандум. Защото моите проучвания сочат, че са нарушени всички административни процедури за проверка и съгласуване от министерствата, БНБ и службите.

Вижте колко елементарно се опитваха да ни заблудят. След като зададох 8 въпроса към Министерски съвет (неотговорени!) дали са спазени законовите изисквания при подготовката на меморандума, премиерът Кирил Петков разпореди на ДАНС проверка за произхода на капитала на Gemcorp; 48 часа по-късно, говорителката на правителството Лена Бориславов категорично заяви - няма руски капитали в Gemcorp. Ехааа! Каква светкавична реакция! На солидни държавни агенции в мощни държави им отнема седмици и месеци да стигнат до произхода на капиталите, маскиран зад поредици от офшорни фирми и адвокатски кантори, обаче, на нашата ДАНС й отне само няколко часа. Евалла, беее!

На 12 април написах: “Сега стана ли ви ясно, фенове на Приятелската Пирамида “Пълен провал” защо в този меморандум има нещо гнило?! Ама много гнило!”

Няколко пъти обяснявах по телевизия СКАТ - само по СКАТ, защото БТВ, Нова, БНТ(обединени за ПП) не ме канят, твърде опасна и конфликтна съм  за тях - та доказвах аз, че меморандумът надминава по секретност операциите на Джеймз Бонд и МОСАД, взети заедно; че щом има клаузи за обезщетение, значи не е “писмо за намеренията”, а договор. И България ще се наложи да плаща неустойки!

След моите публикации вицепремиерът Асен Василев накисна посланичката на САЩ Херо Мустафа, че тя е препоръчала Gemcorp на вечеря във Вашингтон, на която са били с Александър Николов. Посолството на САЩ отрече.

5Gmedia публикува договора, предоставен на народния представител Десислава Атанасова на английски език, без гриф “секретно”. Стана очевадно дори за поддръжниците на правителството, че цялата българска енергетика се поставя под контрола на чужда фирма, създадена с капитали на олигарх, близък до руския президент Владимир Путин.

20 юли 2022 г., Mediapool: Правителството е решило да прекрати меморандума с корпорацията Gemcorp ("Джемкорп"), съобщи в сряда премиерът в оставка Кирил Петков. "Прекратихме го, за да изчезне тази тема от общественото пространство", коментира той, но не уточни как се е стигнало до решението. С прекратяването на меморандума, който досега правителството защитаваше, е натоварен енергийният министър в оставка Александър Николов, който го подписа в края на март. Това няма да доведе до плащания от българска страна, заяви Петков пред бТВ.

В решенията на днешното заседание на правителството подобна точка нямаше.

Заради подписания от правителството меморандум за привличане на 1 млрд. долара инвестиции в зелена енергийна трансформация с базираната във Великобритания Gemcorp и американската "Ай Пи 3 Корпопейшън" (IP3) бе създадена и временна парламентарна комисия.

Gemcorp не е непозната за България компания. През 2014 г., когато Корпоративна търговска банка (КТБ) бе обявена в несъстоятелност, Gemcorp и Оманският фонд, който бе акционер в банката, искаха да възстановят дейността на финансовата институция. Основател и изпълнителен директор на Gemcorp е българинът Атанас Бостанджиев, който през март бе единият от подписалите меморандума с министър Николов. До средата на юли 2014 г. Бостанджиев беше изпълнителен директор на "ВТБ Кепитъл", а по онова време руската "Внешторгбанк" бе третият по големина акционер в КТБ.”

… Да прекратиш договор за над един милиард долара, не е като да прекратиш договора за Airbnb квартирата, в която си правите срещите с Лена, Кириле! Къде са документите по прекратяването на договора, подписани от двете страни - българското правителство и Gemcorp/IP3? Нали си за “прозрачност” и “нулева толеранция към корупцията”?! Хайде, покажи двустранно споразумение за прекратяването и при какви условия влиза в сила то!

Кирил Петков няма да ми отговори, разбира се. В понеделник ще изпратя въпроси по ЗДОИ на служебния министър-председател Гълъб Донев. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати