Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Контрера: Има място за разумен, градивен национализъм

Мрежата

Контрера: Има място за разумен, градивен национализъм

Снимка:

От Фейсбук профила на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера

На изборите за народни представители на 4 април 2021 г. ВМРО при самостоятелно явяване получи 116 434 гласа или 3.64% от гласувалите 3 334 283 (50.61%). За пръв път при самостоятелно явяване ВМРО събира такава подкрепа, което е резултат, задължаващ ни да продължим да развиваме идеите, поставени в кампанията.

Доверието на над 100 000 български граждани показва, че има място за разумен, градивен национализъм, от разговора за традиционните ценности, за семейството и достойнството на българина. Факт е, че като цяло европейските общества олевяват и изпращат в управлението по-скоро леви политици, обещаващи, че ще поправят веднага всички световни неправди, ще настане ера на благоденствие и просперитет, а сметката ще я плаща държавата. На калпак пари за всички.

В контекста на отминалите избори причислявам към тази група и ГЕРБ, които отдавна също олевяха и успешно избутаха БСП от периферния ѝ електорат. Следващите две-три години разломът либерално-консервативно ще става все по-явен, а сблъсъците твърде дълги и тежки (например за „Зелената сделка“).

Резултатите от изборите показват ясно умората на обществото и желанията за резки маневри, бърза промяна, да кажем, въвеждането на един по-справедлив модел на отношения гражданин-публична власт. Дали това ще се случи е друга тема, но обществото иска това – тук, сега, веднага. Поради това укорите към избирателя са несъотносими – това искат хората, за това гласуваха. Дали след три или шест месеца ще бъде същото – няма как да знаем.

Аз ясно си давам сметка, че да се опитваш да говориш разумно във времена на истерия и обществена възбуда, е непродуктивно, но...все пак разумното и логичното винаги са на мода.

Оттук-нататък предстои внимателно да следим какви точно политики ще прокарват парламентарно представените партии. Подхождам към това с изострено внимание, тъй като част от идеите, които изповядват над половината от парламентарните партии и коалиции, ми се виждат меко казано спорни. За мен присъствието на „Демократична България“ и „Мутри вън, мутри вътре“ е знак, че ще се прокарват крайно либерални възгледи. Идеологически ДПС е доста близко до тях - либерална партия. Като националист не ги приемам. Не пропускам и факта, че в самия ГЕРБ си има едно отчетливо либерално крило, оглавявано от Томислав Дончев, което изповядва почти същите разбирания.

Колаборацията между него и НПО-та на „Демократична България“ беше явна цял мандат. Сега спокойно може и политически да се обвържат. Както казах – ГЕРБ не е оня ГЕРБ, твърдящ че е дясна партия. Отдавна там е посято семето на Истанбулски конвенции, зелени идеологии и други утопии, идващи от развратената вече Европа. И ако не беше спирачката на ВМРО в миналия мандат, смятам, че една част от тях щяха вече да са факт...

С други думи предстои мандат, при който политическите лица може и да не се понасят особено, но идеологически има близост, което ще води до на пръв поглед необясними тематични мнозинства.

Дали решението ВМРО да се яви самостоятелно беше правилно – въпрос, който се задава през тези дни често? Смятам, че беше абсолютно правилно в настоящата обстановка. Самият аз защитавах и подкрепих тази формула. Вариантите „Патриотичен фронт“ и „Обединени патриоти“ бяха добри за времето си, но обстановката диктуваше ясно и отчетливо да се потърси друг път. Видяхме, че обединението на патриотичния, националистическия вот проработи успешно, но самото обединение след това затъна по-скоро във вътрешни разправии, с което заприличахме на БСП.

Заниманието непрекъснато с вътрешните ни противоречия отблъсна избиратели, понижи доверието и отне сили и енергия за обществена и политическа работа, в т.ч. в Народното събрание. За съжаление около две години от мандата – в началото ВМРО, отчасти и аз, бяхме принудени да се обясняваме защо някой от коалиционните ни партньори бил казал или направил това или онова.

Повярвайте, това упражнение отнема огромна енергия и води до разочарование у гражданите, че се занимаваме с ...глупости. Аз смятам, че занапред, ако добре осъзнаем и анализираме тези грешки, вече можем да мислим за едно широко патриотично-консервативно обединение не просто на организации, а и на лица, на обществени фигури. Също така по естествен път това първо ще се тества в София като ясен контрапунк на Демократична България и олевяващия ГЕРБ.

A posse ad esse.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още