Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Костадинов пита сайт за факт чек защо не са оповестили, че Ивайло Мирчев излъгал за Ф-16

Мрежата

Костадинов пита сайт за факт чек защо не са оповестили, че Ивайло Мирчев излъгал за Ф-16

Костадинов пита сайт за факт чек защо не са оповестили, че Ивайло Мирчев излъгал за Ф-16 - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов

Преди няколко седмици в един сутрешен блок по една от националните телевизии ми зададоха „гениалния“ въпрос защо ползвам американския фейсбук, след като критикувам американците. Отвърнах с досада, че по същата логика трябва да питаме американците защо ползват компютри, след като компютърът е българско изобретение, имайки предвид неговия създател Джон Атанасов.

Знаете ли какво последва след това? От американската страница Фактчек създадоха огромна публикация със заглавие „Защо Джон Атанасов не е бащата на компютъра“. Тази публикация беше надлежно преписана във всички американски медии в България. Вторачени във фиксидеята си на всяка цена да ме изкарат лъжец, американците посегнаха на един от поводите за гордост на всеки съвременен българин.

Че Джон Атанасов е бащата на компютъра го знае всеки нормален човек, с изключение на фактчекаджиите, разбира се. Но тези дни се случи още нещо интересно, касаещо тази страница за разпространение на фалшиви новини, наречена иронично „проверка на фактите“.

Единствената платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите - инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България“, както нагло и лъжливо се самоопределя американската страница, вече почти седмица мълчи за лъжата на Ивайло Мирчев, депутат от Демократична България. Припомням, че в петък той излъга, че Холандия щяла да ни даде подарък самолети Ф-16, ако ние на свой ред сме си били подарили нашите МиГ-29 на Украйна. Освен това изпрати и запитване до Министерството на отбраната, откъдето излезе официална информация, че Холандия няма никакво намерение да ни дава каквито и да било самолети.

Разбира се, всеки може да се обърка, въпреки че не се очаква от народните представители да са объркани, защото те са натоварени от избирателите с отговорността да взимат важни за страната ни решения. Въпросът е защо екипът на Фактчек, които представят себе си като „професионални журналисти без партийни обвързаности с цел да се борят с нарастващото количество дезинформация в българската медийна среда“, все още не са ни уведомили за тази лъжа.

Какъв е отговорът на въпроса защо фактчекаджиите, които представят себе си „като екипът прави това винаги според най-високите журналистически стандарти и с професионализъм“ някак угодно пропускат звучно да оповестят тази лъжа.

Самите автори на сайта в раздел „Прозрачност на финансирането“ с много думи разказват кой и как ги финансира. Донорите на „независимите журналисти“ са: Програма за малки грантове на американското посолство в България, Финансиране от Европейския парламент, Фонд Активни Граждани, Програма „Публична дипломация“ на НАТО, Фонд за иновации срещу дезинформацията, Държавен департамент на САЩ.

И тук задавам въпроса: част от един холдинг, приближен до Американското посолство, ли са „Демократична България“ и сайтът Фактчек, че последните премълчават за лъжите на първите? Отговора оставям на вас.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати