Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Коя е Фиона Хил, с която Цветанов говори за среща Борисов – Тръмп

Мрежата

Коя е Фиона Хил, с която Цветанов говори за среща Борисов – Тръмп

Снимка:

Доналд Тръмп и Бойко Борисов могат да се срещнат в първите месеци на 2019 г.

"24 часа" разказва за срещата на Цветан Цветанов с вероятно най-влиятелния член на екипа на Доналд Тръмп

Това е последното изречение от официалното съобщение, с което партия ГЕРБ описва срещата на Цветан Цветанов с Фиона Хил в Белия дом, завършила преди часове. Коя е обаче дамата, с която парламентарният шеф на премиерската партия уговаря визита на Бойко Борисов в САЩ?

Тя не е милиардерка, не играе голф и не пише в туитър. Затова всички, които следят как Тръмп сглобява екипа си в Белия дом, са изненадани защо Фиона е не просто сред избраните, а и разполага с внушителна власт.

53-годишната Фиона е вероятно американката, която най-добре познава Владимир Путин. Цели двадесет години тя следи, изучава и анализира пътя на руския президент от КГБ до голямата политика.

Старши директорът по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност на Белия дом е единственият човек освен преводачите, който присъства на срещата между Тръмп и Путин в Хелзинки.

Фиона Хил дори написва през 2013 г. книгата “Мистър Путин - спецагент в Кремъл”, в която “улавя” руския президент как използва манипулативните трикове от времето в КГБ, за да убеждава събеседниците си в своите тези. Затова и родената в малко градче в Северна Англия дама се смята за толкова важна за американския лидер.

Тя е първият член на семейството на миньор и акушерка, завършил университетско образование. Фиона не само познава Русия, тя е стажувала в Москва, а в “Харвард” става магистър по съветология.

Опитва неуспешно на няколко пъти да влезе в дипломатическата служба на Великобритания и през 1989 г. заминава за САЩ. На следващата година се омъжва и става американски гражданин. Неуспешно се опитва да лансира Арнолд Шварценегер за посланик на САЩ в Москва, за да могат с Путин да общуват на немски.

Фиона Хил влиза в президентската администрация през април 2017 г., след като напуска директорски пост в американския институт “Брукингс” във Вашингтон.

Съветничката на Тръмп учи в университета “Св. Андрюс” в Шотландия, а по-късно и в “Харвард”. Тя има магистърска степен по съвременна история на Русия. Прекарва в учене и две години в института за чужди езици в Москва. В руската столица тя кара стаж при Мария Шривер, водеща на Ен Би Си.

В продължение на две десетилетия Хил е проследявала пътя на Владимир Путин - от член на КГБ до лидер след хаотичните времена при Борис Елцин. Заради познанията ѝ се смята, че тя разбира действията на руския президент по-добре от всеки друг в американската външна политика.

Първата ѝ среща с Доналд Тръмп обаче не преминава добре. Президентът на САЩ я обърква за чиновничка и ѝ дава бележка, която да редактира. На учудения поглед на Хил американският лидер се ядосва, което води до намесата на тогавашния съветник по национална сигурност ген. Хърбърт Макмастър. На него му се наложило да обясни на президента коя е Хил.

В своята книга Хил обяснява, че падането на Съветския съюз и борбата на Русия да се възстанови през 90-те години е наложило ожесточено желание у Путин да превърне Русия отново в доминираща сила и да отмъсти на Запада. Според нея Путин се е научил да разгадава много бързо хората и да открива слабите им места по време на разговори благодарение на 15-годишната си служба като офицер на КГБ.

Тя не мрази Русия, нито Путин. Хора, които познават Фиона от години, дори твърдят, че не могат да разберат нейните политически пристрастия.

С едно изречение - Цветан Цветанов се срещна с вероятно най-влиятелния член на екипа на Доналд Тръмп извън семейното му обкръжение.

Повече от час от първоначално предвиденото време е продължил разговорът между председателя на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил.

И двете страни изразили безпокойство от ескалацията на напрежението в Азовско море и Керченския пролив. Двамата се обединили около необходимостта от деескалация на конфликта. Цветанов представил резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС и подчертал приоритетността, която България отдава на евро-атлантическата перспектива за Западните Балкани.

Фиона Хил и Цветан Цветанов са постигнали съгласие, че евро-атлантическата перспектива пред тези държави е от ключово значение за ограничаване на влиянието на трети страни в региона.
Предстоящата модернизация на българската армия е била посочена като затвърждаване на стратегическото партньорство между България и Съединените щати.

Цветан Цветанов информирал, че България е в заключителния етап за избор на нови изтребители за авиацията.

До момента финалисти са три самолета - Ф-16, “Грипен” и “Юрофайтър”, като се очаква българският парламент да излезе с решение в идните няколко месеца.

Според Цветатов подобно решение ще затвърди геополитическата ориентация на България за десетилетия напред, тъй като след модернизацията на ВВС предстои модернизиране на сухопътните войски и военноморския флот.

По време на разговора била подчертана и голямата важност за сигурността на България и на диверсификацията на енергийните доставки за страната.

Председателят на ПГ на ГЕРБ е запознал Фиона Хил с важността на европейските избори през май 2019 г. Недопускането на дезинформация и доминация на фалшивите новини в предизборната кампания е от решаващо значение за крайния резултат, е било общото мнение и на двамата политици. Важно условие според тях е и недопускането на популистките партии да имат предимство при определяне на политическия дневен ред в Европа през следващите 5 години.

В края на срещата двете страни са се договорили взаимният обмен на мнения да продължи и в бъдеще. От българска страна било посочено, че прекрасна възможност за подобен обмен на мнения би била бъдеща среща между министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Съединените щати Доналд Тръмп в началото на 2019 г.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още