Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Кузман Илиев: Байовци, зад океана – да се уважаваме!

Мрежата

Кузман Илиев: Байовци, зад океана – да се уважаваме!

Снимка:

От профила във Фейсбук на Кузман Илиев – икономист, политически анализатор, кандидат за депутат от гражданската квота на ВМРО

Байовци, зад океана - да се уважаваме. Поне малко.

Така, както не е проблем да хванем руски шпиони и да ги съдим; така както не е проблем да се опълчим на Русия, когато е против Съединението и Независимостта ни, или пляска полуистини откъде е дошла азбуката им...

Така е редно да ви кажем и на вас. При положение, че демократите ви ореваха орталъка, че едва ли не руски хакери от Чукотка, а не американския народ е избрал Тръмп за Президент; при положение че обвинявате цяла Азия и Близкия изток в намеса в изборния ви процес... Не е ли редно да се опитате - от етика поне - да не влияете на чуждите избори и вие. Та погледнете какво петно на демокрацията турихте с всичките си изборни нарушения и измами само преди няколко месеца...

Доклади два дни преди изборите у нас - не са джентълменски жест. Дори да сте безпрекословно прави, разбира се - каквито винаги сте. А, вие регулярно си ги пускате тези доклади, добре.

Ние сме част от Западната цивилизация, не защото приемаме безропотно всичките ви действия. А защото сме най-старата оцеляла държавност в Европа. Били сме една от трите империи в Средновековието. Дали сме азбука на стотици милиони, в това число и на големия ви архивраг - Русия. Е, да, останахме в орбитата на СССР, защото така се разбрахте със съюзника на Хитлер от първите години на Втората световна война - Сталин. И плащаме цената и до днес.

Благодарим, че ни казвате неща, които не знаем - че имаме сериозна корупция, което също ни е наследство от соцвремето. Но нали и вашият президент Айзенхауер искаше да бори „военно-промишления комплекс“, който се храни с войни?

И че медиите ни не са свободни. Макар че и тук като при вас, лагерите са си разделени на корпоративно-партиен принцип, а ваденето на черни ризи е от сутрин до вечер - точно като при Фокс и Си Ен Ен. Затова ни е ниска и избирателната активност - поотвратиха се хората от „политиката“.

Или че ни напомняте, че имаше недопустими издевателства на протестите лятото към граждани, така както полицаи бяха замеряни с коктейли „Молотов“ и палени живи със слама. Трябва да си го помним, дума да няма. Но не забравяйте и вие - на протестите в Капитолия бяха застреляни четирима протестиращи. Четирима. Нали? Беше скоро.

Но най-тъжно е за малцинствата да си говорим. Не се тревожете - у нас те са сравнително добре. НПО-та, социална държава, средна класа - пари се стичат към ромски лидери и електорат, а ако вземат, че оберат и насилят някоя баба представители на тази общност - веднага правозащитниците им се притичват на помощ. Повечето нямат нужда дори да работят, защото другите граждани им плащат сметките. Не забравяйте все пак и как започнаха протестите при вас миналата година. Силата срещу Флойд далеч не беше реципрочна, че го гледахме и едва ли не и „лайв“. Не е като да са сигурни за живота си малцинствата и при вас. Да си го кажем.

Финално, за македонското малцинство. Ако  бяхте чели малко повече балканска история, щяхте да знаете, че Македония е географско понятие. Такъв етнос никога - до 1944 година при вашата и на Съюзника ви Сталин победа - не е имало. Та, той, Сталин, съюзникът ви... Той го измисля. Наистина, сериозно ви казвам. ОМО-Илинден е само великосръбска партенка, не съществува реално. Проверете ги в Уикипидия тия неща! Малко е като да седнем ние да коментираме сецесионистите ви конфедерати от Юга, които днес твърдят, че федералното ви правителство е нарушило правото на самоопределение на отделните щати в Гражданската война. Ние обаче нямаме иск към Северна Македония - само те към нас, към нашата история и македонските  българи в техните предели днес. А сега и юруш да ги приемаме в ЕС...

Хомосексуалистите и ЛГБТИ у нас имат права като всички граждани - тук не се делим по раса, пол, религия или други критерии. Нямаме колективни права, а и сме добри по биология - половете засега са само два, което не пречи, който иска да избира какъв да се чувства. Но без това да го привилигирова под каквато и да е форма.

За срам, действително у нас имаше бити журналисти. Дано да има и присъди на заловените вандали. Но и вие подхождате странно с Асанж и Сноудън, които изнасят информация за това, че Обама следи американските граждани както си иска, а телефонът на Меркел се слуша за профилактика.

И така, важно е да се уважаваме, защото ние не сме васали на никого. За вас и руснаците тук е точка на геополитческата карта. Буфер някакъв вероятно в геостратегическата ви игра. За нас обаче - добра или лоша - това е нашата родина, за която даваме всичко. А уважението трябва да е взаимно.                                                                                                             


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още