Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Лъчезар Борисов: Промяната доведе до там, че България е на последно място в ЕС по ръст на БВП

Мрежата

Лъчезар Борисов: Промяната доведе до там, че България е на последно място в ЕС по ръст на БВП

От Фейсбук профила на Лъчезар Борисов, ГЕРБ

 

Негативните тенденции при краткосрочните икономически индикатори от последните 6 месеца управление на страната вече дадоха отражение и върху състоянието на БВП през трето тримесечие на годината.

През третото тримесечие на 2021 г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава само с 0.4%, спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност нараства с едва 0.3%.

По данни на Евростат се оказва, че промяната от последните месеци доведе до там, че България е на последно място в ЕС по ръст на БВП. Средният растеж в целия ЕС, спрямо същото тримесечие на предходната година е 3.9% - при едва само 0,4% в България, въпреки че в третото тримесечие на 2021 г. в страната не са прилагани ограничителни мерки към бизнеса.

За сравнение растежът в съседна Румъния е 8%. Аналогична е ситуацията с растежа спрямо второто тримесечие, тъй като страната ни, по данни на Евростат, отчита 0,9% растеж при 2.1% за ЕС.

Негативните тенденции от есента бяха отчетени в редица макроикономически прогнози. Така например БНБ прогнозира спад в инвестициите поради забавения План за възстановяване и устойчивост. Причина за негативната прогноза бяха и отложените (спрени) инфраструктурни проекти. ЕБВР в прогнозата си, която сочеше отрицателна корекция само в България на фона на цяла Източна Европа, отчете и забавянето на ваксинационния процес и изключително високата смъртност от COVID-19.

По-задълбочения анализ на структурата на БВП през третото тримесечие на 2021 г. вече потвърждава прогнозите, като се вижда, че инвестициите в структурата му спадат с 3% спрямо същото тримесечие на предходната година. Положителна е още тенденцията при потреблението, която е в резултат на предприетите антикризисни мерки за бизнеса и населението през 2020 г. Тази благоприятна тенденция съвсем скоро няма да се наблюдава, тъй като инфлацията „изяжда“ покупателната способност.

Нещо повече - изключително високата инфлация при цените на производител стопява и добавената стойност, която се създава от бизнеса, което в началото на годината ще доведе до срив в приходите от ДДС.

Изключително негативна е тенденцията с инфлацията, тъй като годишната достигна 6% през октомври. Това допълнително подсилва вече направената от мен прогноза за изключително висока инфлация в началото на 2022 г., която смятам през януари и февруари ще е около и над 10%

Само за месец октомври инфлацията е от 1,8%. Годишна инфлация от 6% е нещо нетипично за последното десетилетие, въпреки че цените на електрическата енергия за бита в страната ни са все още на регулирания пазар.

Добавената стойност, създавана от бизнеса, се изяжда от високите цени на производител, които в крайна сметка ще доведат до фалити на фирми и успоредно ще се пренесат в крайната цена на потребителите.

По данни на Евростат цените на производител през септември са нараснали с 20,3% в България, спрямо същия период на предходната година, което е с 4,1 пункта повече от средното за ЕС.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема