Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Лекар съветва: Не се тествайте за антитела още след първата доза

Мрежата

Лекар съветва: Не се тествайте за антитела още след първата доза

Снимка:

От Фейсбук профила на д-р Аспарух Илиев, завеждащият Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн

След първа доза на ваксина масово се тестват антитела и се обсъждат притеснено резултати. При наличните ваксини първата доза стимулира основно клетъчния имунитет, антителата (т.нар. хуморален имунитет) е доста променлив.

Това изобщо не означава, че нямате имунитет. 2 до 3 седмици след първата доза на ваксината почти всеки ще има сносен имунитет срещу тежко протичане на Ковид, но това не винаги е видимо от тест за антитела. Самите стойности на антителата (след 2ра доза, и то само на т.нар. неутрализиращи антитела) могат в най-добрия случай да покажат съвсем грубо дали имунната система е реагирала или не, но е трудно да се определи количествено имунния отговор (независимо от твърденията на производителите на тестове).

И когато говорим за тестове, анализът за носителство или не на вируса (PCR) преди ваксинация също не се препоръчва като необходим тест - ако носите вируса, но нямате изразена сериозна клинична картина, ваксинацията не може да Ви навреди.

Накратко - Ковид кризата е много сериозно предизвикателство, което е свързано и с големи лични разходи. Не се тревожете да пускате непрекъснато тестове около и след ваксинация, които не са обезателно необходими.  


Коментари (4)

Тартаковер "..ако носите вируса, но нямате изразена сериозна клинична картина, ваксинацията не може да Ви навреди.."
Вероятно е прав, лекар е, с него нямаме право да спорим. Само ще спомена за други лекари, които твърдят, че ако носите вируса и се ваксинирате, вероятно ще го преболедувате по-леко, но вируса който можете да предадете ще е с променена характеристика и ще заразява и се лекува по-трудно. Предполагат, че така са се появили френския, английския, южноафриканския, бразилския и други варианти на коронавируса.
Ето защо твърдят, че ваксинация при пандемия не се прави. Прави се месец преди да се е появила заразата.
25.03.2021 11:00 / Отговор
Дарина "С него нямаме право да спорим", но с Вас имаме. Написали сте само уникални глупости и кухотии. Цитат:"Предполагат, че така са се появили френския, английския, южноафриканския, бразилския и други варианти на коронавируса." Британската мутация се потвърди чрез секвениране в началото на декември миналата година, като първите случаи са били още през септември, подобно и бразилската, какви ваксини, какви пет лева. Вярвайте си каквото си искате, имате право, но не пълнете форума с неграмотните си глупости и зловредна информация ала Мангъров и компания!
25.03.2021 21:13
Тартаковер Аз просто цитирах думи на лекари от информацията заливаща ни от медиите. Защото днес тя е актуална, макар вече да става досадна. А Вие с цел да блеснете с някакви съмнителни познания, сте в състояние да отречете фундаментални медицински твърдения че ВАКСИНАЦИЯ ПРИ ПАНДЕМИЯ НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ! Напротив, дори е вредна.
Да, аз не съм лекар, но ако Вие сте и твърдите обратното, толкова по-зле за Вас. Защото с цел да се "сложите" на властта и ваксинационната кампания( свързана с колосалните печалби на транснационални фармацевтични гиганти) сте в състояние да заплюете лекарския морал, ако разбира се сте го имали!
Това е. Бъдете здрава. А това което написах, съм разбрал от думите на доста лекари. Не само Мангъров. Важно в лекарския морал е да служи само на медицината и истината. В обратния случай е жалък блюдолизец на господарите си. За съжаление такива днес са преобладаващи.
25.03.2021 21:56
Бара е до морето Израел с масова експресна ваксинация постигна стаден имунитет! Свалиха всички мерки, купонясват, а новозаразените продължават да намаляват драстично.
Когато фактите говорят, трактористите мълчат!
Нали искате нормслно лято - джиджи,биджи,плажче,кръчмичка, моренце? Е, ваксинирайте се тогава - иначе карантина или в интензивното!
26.03.2021 01:14 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още