Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Любомир Талев: Битката срещу машините е битка за демокрацията и държавността

Мрежата

Любомир Талев: Битката срещу машините е битка за демокрацията и държавността

Любомир Талев: Битката срещу машините е битка за демокрацията и държавността - Tribune.bg

От Фейсбук профила на Любомир Талев

БИТКАТА СРЕЩУ МАШИНИТЕ Е БИТКА ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА И ДЪРЖАВНОСТТА!

След края на ноемврийската изборна кампания ви обещах да работя по няколко теми, една от които - отмяна на задължителното машинно гласуване. Днес направих първата стъпка в тази насока, присъединявайки се към инициираната от известни наши общественици подписка за отмяна на задължителното машинно гласуване.

Машинното гласуване е практика, отречена като противоконституционна в целия демократичен свят - не случайно в целия ЕС няма нито една държава, в която изборите да се произвеждат в условията на задължително машинно гласуване, а в малкото държави, където то бе въведено, като Холандия, впоследствие бе отменено. И това е така, защото машините позволяват манипулирането на вота - причина, поради което машинното гласуване бе изрично прогласено за противоконституционно от немския Конституционен съд.

Машинното гласуване у нас се произвежда в нарушение на решение на българския Конституционен съд, който постанови, че гаранция за честността на изборите е броенето на хартиените отрязъци от бюлетините. Това обаче не се прави и следователно машинното гласуване е противоконституционно.

Доказателство, че с машините се манипулират изборните резултати, е фактът, че нито една социологическа агенция не позна резултатите и дори победителите от последните два парламентарни избора, произведени с машини. Недопустимо е повече от 30 години след началото на демократичните промени у нас и 15 години след приемането ни в Европейския съюз честността на изборния процес, която е в основата на всяка демократична и правова държава, да бъде компрометирана от машините на комуниста Николас Мадуро и венецуелските му програмисти.

Машинното гласуване е и дискриминационно, тъй като поставя по-възрастните ни съграждани в невъзможност да упражняват конституционно гарантираното си право на глас. Отливът на гласоподаватели през миналата година е категоричен: настоящият парламент и президент са избрани с рекордно нисък брой гласове, което подкопава тяхната легитимност и отнема представителния характер на българската демокрация.

Затова призовавам всички български граждани да се включат в подписката за отмяна на задължителното машинно гласуване и изразявам готовност да се включа в кампанията в нейна подкрепа по всякакъв подходящ начин в качеството ми на гражданин и юрист. Защото битката срещу машинното гласуване е битка за демокрацията и държавността!

 


Топ новини

виж още
Актуална тема