Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Любомир Талев: Каква е тази зависимост, с която Петков и стоящите зад него хора и кръгове държат Радев?

Мрежата

Любомир Талев: Каква е тази зависимост, с която Петков и стоящите зад него хора и кръгове държат Радев?

Снимка:

От Фейсбук профила на юриста Любомир Талев

 

СТУДЕН ДУШ ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ

Със свое решение № 16 от днес 27 октомври 2021 г. по конституционно дело № 18/2021 г. Конституцинният Съд с предсказаното от мен мнозинство от 11 съдии обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021г. (обн., ДВ, бр.39 от 12.05.2021г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

Интересен и важен детайл по делото е, че докладчик по него е съдия Таня Райковска - същата, която като председател на фирмено отделение на Софийски Градски Съд през 2001 г. отказа регистрация на НДСВ въпреки опитите да й бъде оказан натиск от представители на сенчестия бизнес и ДС.

В мотивите към решението КС сочи това, което отдавна говоря заедно с далеч по-изтъкнатите от мен специалисти в областта на конституционното право:

- На първо място, че "правните последици от обявяването на противоконституционност на ненормативен акт настъпват не занапред, каквото e общото правило, а от момента на постановяването на атакувания акт", поради което правният интерес за разглеждане на делото не е отпаднал след като Кирил Петков е престанал да бъде министър, противно на твърденията на кандидат-президента Румен Радев, който по този начин се опитваше да освободи себе си и протежето си от отговорност;

- На второ място, че "..Омаловажаването на тази връзка [гражданството] между гражданина и държавата, като неотделим елемент на отношението на гражданството, обезценява миналото и обезсмисля бъдещето на общността като такава", противно на твърденията на ляво-либералните поддръжници на Кирил Петков, които твърдяха, че изискванията за гражданство са формалност и отживелица от друга епоха.

- На трето място, че "Кирил Петков е потвърдил (декларирал с отметка „ДА“) следния текст: “ разбирам важността на своя отказ от канадско гражданство, както и това, че ако той бъде одобрен, ще загубя всички права и привилегии на канадски гражданин и вече няма да имам статут в Канада“. Това писмено потвърждение до съответните компетентни власти на Канада с дата 21.04.2021 г. насочва към еднозначния извод, че кандидатът за служебен министър Кирил Петков Петков е бил наясно към посочената дата, че заявяването от него на отказ от канадско гражданство не поражда автоматично действие – освобождаване от това гражданство, а следва да бъде одобрен от съответните власти на Канада, което логически изисква определен от съответната държава период от време". Това дава отговор на твърдението на част от защитниците на Кирил Петков, че той не бил осъществил субективния елемент на престъплението по чл.313 от Наказателния Кодекс (заявяване на неистина или затаяване на истината в декларация пред държавен орган), тъй като смятал, че с подаването на заявление за отказ от канадското си гражданство бил изпълнил изискванията на чл.110 във вр. с чл.65, ал.1 от Констиуцията. На ход е прокуратурата на Република България!

- На последно място, че "не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство".

Правните и обществено-политическите последици от решението на КС, извън разгледания по-горе въпрос за наказателната отговорност на Кирил Петков са в следните насоки:

Всички нормативни и административни актове, постановени от Кирил Петков, могат да бъдат оспорени пред съда, като издадени от ненадлежно лице;

2. Решението представлява студен душ върху претенцията на Кирил Петков и формацията му ПППП да приватизират думата "почтеност" за своите тясно-партийни цели, особено с оглед на съдържащата се в мотивите констатация, че К. Петков прекрасно е осъзнавал, че към момента на назначаването му за служебен министър не е отговарял на конституцинно установените изисквания за заемане на длъжността. Особено наглото в поведението на Кирил Петков беше, че през цялото време откакто казусът с двойното му гражданство стана публичен, той нито за момент не прояви и най-малък знак на разкаяние, а заявяваше, че не изпитва вина за нищо. Любопитно е да се проследи дали "почтеността" на Кирил Петков ще му продиктува да се крие зад депутатски имунитет от разследването по чл.313 НК срещу него;

- Смущаваща е безусловната подкрепа, която кандидат-президентът Радев през цялото време оказваше на своя оскандален служебен министър. Нито за момент той не помисли да го освободи от поста му, а както видяхме по-горе, дори се опитваше да го отърве от КС с процедурни хватки. Това повдига въпросът каква е тази икономическа или друга зависимост, с която Кирил Петков и стоящите зад него хора и кръгове държат президента? И следва ли човек с толкова явно афиширани зависимости да продължава още пет години да бъде държавен глава?

Накрая бих искал да направя едно пояснение във връзка с повторното искане на Кирил Петков да бъде изслушан от КС на основание, че така се нарушавали правата му. Подобно твърдение издава фрапиращо непознаване и/или незачитане на процедурите пред КС. Предмет на настоящото производство не са личността или деянията на лицето Кирил Петков, а противоконституционността на издадения от кандидат-президента Радев указ за назначаване на служебно правителство. Евентуалното дело срещу Кирил Петков по чл.313 НК ще бъде водено пред наказателните съдилища по общия ред и там той ще има пълното право да бъде изслушан.  

 


Коментари (7)

attropo Питайте *тавариш решетников*,хаскьовското дьонме е негово творение!
Тези гадове продължават да ни правят на улави,но номера им няма да го бъде!!!
27.10.2021 18:12 / Отговор
14.11.21 От нас зависи !
27.10.2021 18:32 / Отговор
attropo И друго ми е *интересно* - в коя дупка се е навря учиндолския чалгар?
Защо не сипи *мъдри мисли* от дивана?
Кажи нещо,слънце на простотията,*изходи се* по въпроса с някой *бисер*!
Май си в ступор?
БОЛИ ЛИ,БОЛИ ЛИ?
27.10.2021 18:57 / Отговор
румбов Поздрави за юриста.Смятам,че не написахте и другата истина.Президента е имал на разположение целия МС който е назначил,всички разузнавателни служби--- Б.Рашков,ДАНС и т.н.Това означава,че е можел да направи проверка на най-високо ниво,за гражданството
на това момче К.П.,но нещо го е накарало да не го направи.
За мен Вие сте прав,финансови или други зависимости и знаейки за своя имунитет е предприел действия с които нарушава
основния закон на републиката.
27.10.2021 19:00 / Отговор
икарло Не е необходим никакъв ДАНС, МВР, ЦРУ, ФСБ и други. В нашата си ЕСГРАО К.Петков се е водил двоен гражданин!
27.10.2021 20:57
Анна ЧЕ ТО НЕЩАТА СА ТОЛКОВА ЯСНИ КИРИЛ ПЕТКОВ Е ПОДПИСАЛ ДЕКЛАРАЦИЯ СЪС НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ?
ТОЙ И РАДЕВ СА НАРУШИЛИ ЗАКОНА! И ДВАМАТА СА ЗА НАКАЗВАНЕ?
КЪДЕ СА ТЕЗИ ФАЛШИВИ ПАРТИИ НА ПОДМЯНАТА СЕГА ДА ВРЯКАТ И ГОВОРЯТ ЗА ВЪРХОВНОСТ НА ЗАКОНА???
КЪДЕ Е ЗЛОБНОТО ЛЕНЧЕ ОТ БРЮКСЕЛ ДЕТО МЪЛЧИ??
ЗНАЧИ СА ДРУГАРИТЕ ОТ ДС ,БОЛШЕВИКИТЕ ОТ ДБ,ЧАЛГАРИТЕ И ГАЛОША РАДЕВ ЗАКОНИТЕ ИМА ДВОЙНИ ЗАКОНИ И ПРАВИЛА И ТЕ МОГАТ ДА СА НАД РЯХ И ГИ ГАЗАТ!
ЗА НАС ТЕ ДА НАРУШАВАТ ЗАКОНА НЕ Е ОК!!!!!!!!
НЕ Е ОК ДА БЪДЕШ ДВОЕН ГРАЖДАНИН И ДА БЪДЕШ ВЪВ ПАРЛАМЕНТА ИМА ХО САМО ВЪВ ЛАТИНСКА АМЕРИКА ,НО НЕ И ВЪВ ЕВРОПА!!!
27.10.2021 23:31 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема