Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Любомир Талев: ПППП – новият политически продукт, произведено в България или Made in Moscow?

Мрежата

Любомир Талев: ПППП – новият политически продукт, произведено в България или Made in Moscow?

Любомир Талев: ПППП – новият политически продукт, произведено в България или Made in Moscow? - Tribune.bg
Снимка:

Новата формация "Продължаваме промяната" произлиза от амбицията на Радев да промени формата на управление в супер президентска република, по модел на Русия.

Кой стои зад формацията „Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев? Кои партии ще са най-ощетени на следващите избори, заради новия политически проект? И какви са целите и ролята на президента Радев в тези процеси? По тези актуални и горещи теми Novetika.com. разговаряха с Любомир Талев, юрист, доктор по конституционно право и директор на дирекция „Съвет по законодателство“ на Министерството на правосъдието от 2016 г. до 2021 г.

По думите му новата формация "Продължаваме промяната" произлиза от амбицията на президента Радев да промени формата на управление в супер президентска република, по модел на Русия.

„За всеки нормален човек с интелигентност около и над средната е очевидно, че това е партия на Румен Радев. Това са министри, които бяха в неговото правителство и които той защити дори след като излязоха данни за нарушения на Конституцията от икономическия министър Петков (за подаване декларация с невярно съдържание, което е престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс). Радев не оттегли подкрепата си към тях дори когато лъсна скандалното назначение на Румен Спецов за шеф на НАП, който се оказа, че е прехвърлил своя фирма, преди да приключи финансова проверка с 1.5 милиона лв. задължения към бюджета. Така че да се твърди, че тази партия не е подкрепяна от Радев, е обидно за българските граждани. Ясно е, че това е президентската партия“, заявява Талев пред изданието.

Той е категоричен, че тази  формация  е произляза от  амбициите на Радев да подражава на идола си Владимир Путин.

„Ще припомня едни особено скандални снимки на семейство Радеви с Путин, на които те бяха приклекнали така, че Путин да изглежда по-висок (въпреки че на ръст са поне една глава над него)“, добавя юристът.

Според него подобно на Путин, Радев иска да промени формата на управление от парламентарна на суперпрезидентска република, каквато е Русия.

„Там президентът е глава на изпълнителната власт и в същото време си има номинален министър-председател, който да му служи за бушон, когато страната не се справя добре, да се оправдава с него и да го уволнява. От друга страна, Радев иска контролира парламента чрез своя послушна партия. В Русия това е партията „Единна Русия“. У нас очевидно такива надежди се възлагат на новата формация на Петков и Василев“, подчертава Талев.

„Радев се ползва с подкрепата и доверието на Кремъл от самото начало. Да си припомним интервюто преди пет години на генерал Леонид Решетников с покойния Георги Коритаров. Там генерал Решетников каза в прав текст, че кандидатурата на Радев е съгласувана с него. Което обяснява и защо Радев беше наложен като кандидат на БСП, при положение, че автентичният кандидат, подкрепен от мнозинството на социалистическата партия, беше Мая Манолова (с най-много номинации, следвана от Корнелия Нинова). Радев имаше няколко номинации от структури, на които явно това им беше наредено от Нинова. И така той беше наложен на БСП по руска линия“, категоричен е докторът по конституционно право и допълва, че сега, със смяната на управлението в САЩ, Радев се ползва и с подкрепата на либералната администрация на Джо Байдън. 

„Доналд Тръмп и Бойко Борисов бяха изградили изключително добър личен контакт. И докато Тръмп беше на власт, Борисов и правителството на ГЕРБ се ползваха с безспорна подкрепа от страна на САЩ. Това рязко се промени с идването на власт на администрацията на Байдън“.

Що се отнася до стратегическата мисъл зад ходовете на Радев, Талев коментира, че  тъй като е имал съмнителното удоволствие да работи  с него, може да кажа, че тя не идва от неговите съветници в Президентството, а от друга страна.

„За мен, Радев е категорично част от стратегическите проекти на Русия в България. Затова е още по-жалко за т.нар. демократична общност, която го подкрепя – ако го прави от незнание, това говори лошо за техните политически инстинкти и култура. А ако е съзнателно – всеки може сам да си направи извод част от кой сценарий са те и доколко действително са десни и прозападни“, заявява юристът.

 

По думите му партията на Василев и Петков ще бъде подкрепена да влезе в НС от същите, които помогнаха на ИТН номинално да станат първа политическа сила в 46-ото НС. Това са основно двама играчи: едните са венецуелските хакери, изпратени от президента Мадуро да обслужват задължителното машинно гласуване, което от целия Европейски съюз (ЕС) го има само в България. И другите са сталинските мутренско-милиционерски подходи на Бойко Рашков, който се похвали в пресконференция (прессъобщение за която продължава да стои на сайта на МВР), че съставът на 46-ото НС е такъв благодарение на него и работата на МВР. Именно тези две сили ще бъдат впрегнати за осигуряване изборна победа на пропрезидентската партия.

 

„Никъде в ЕС няма задължително машинно гласуване. В Холандия беше направен такъв опит, но беше изоставен заради притеснения относно сигурността на машинния вот. Преди няколко години, Конституционният съд на Австрия касира президентските избори заради проблеми с машинното гласуване. Единствено в България, една определена политическа сила, наречена „Демократична България“ (ДБ), която иначе е стожер на всичко западно и всичко идващо от ЕС, сега, в пълно противоречие с европейската практика, ни убеждава, че демокрация не може да има без машинно гласуване“, категоричен е Любомир Талев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (13)

12345 Поздравления,г-н Талев.
20.09.2021 17:29 / Отговор
attropo Само вижте кои искат да се присламчат към *новия проект* - стари и познати политически пацавури!А изявленията на всички от *новата партия* говорят само едно - ние сме ЛЪЖЦИ!
20.09.2021 18:22 / Отговор
Лоби Благодаря ЗА смелостта, за откровението
Казахте чистата ИСТИНА.
Всеки я знай, но за съжаление от години са вЪрзани с рус МАФИЯ. Само Бойко правеше
фрикфлаци за да се доберем по-скоро до Шенген, но мисля, че вече за Бг почти са се разбрали. Народът "иска" Ес заради парите и може с Радев и да решат да си ходим при мафиите си, които СА не тези, а тези, които не знаем. Вече са междун. и са нападнали и ЕС и Амер.
20.09.2021 18:29 / Отговор
Остап Как така,нито един журналист не каза нищо затова,което се вижда от самолет!Плавен преход към нов диктат на някакво говедо,което гнусно много прилича и физически на Тато.Ще произведат едни последни избори,на които ще свърши парламентарното устройство в чист вид и ще започнат маневри за диктатура на това злобно и недовъзпитано зелено човече!
20.09.2021 19:56 / Отговор
Г-н Талев Перфектен коментар !
20.09.2021 20:22 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати