Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Любомир Талев: Проф. Янаки Стоилов три пъти влезе в сериозен конфликт с Радево-Рашковата концепция за управление на държавата и правосъдието

Мрежата

Любомир Талев: Проф. Янаки Стоилов три пъти влезе в сериозен конфликт с Радево-Рашковата концепция за управление на държавата и правосъдието

От Фейсбук профила на Любомир Талев, юрист по конституционно право

Служебният министър на правосъдието втори мандат проф. Янаки Стоилов успя на три пъти по време на днешния си брифинг да влезе в сериозен конфликт с Радево-Рашковата концепция за управление на държавата като цяло и на правосъдието в частност:

Констатира, че нивата на последните две Народни събрания не били достатъчно високи и имало опасност от приемане на закони, които не са в обществен интерес. По този начин директно нападна Бойко Рашков, който му е ресорен вицепремиер и който се похвали на пресконференция, съобщение за която продължава да стои на интернет страницата на МВР, че съставът на проваленото 46 НС е такъв благодарение на него.

Заяви, че в Министерството на правосъдието е изработен законопроект за прилагане на санкциите по Закона Магнитски, тъй като приетото от служебния кабинет решение не било достатъчна база за дейността. Така фактически обвини началниците си, че в продължение на четири месеца са прилагали въпросното решение без правно основание.

На въпрос какво мисли за процедурата на избор за председател на ВКС в контекста на призива на Съюза на съдиите в България  за бойкот на изборите за нови членове на ВСС отговори, че се надява на максимално широко участие в процедурата. По този начин се опълчи на едни от най-пламенните поддръжници на патрона си Румен Радев.

Интересно е да се проследи как тези изказвания ще се отразят на потенциалната номинация на проф. Стоилов за член на Конституционния съд, в името на която - твърдят злите езици - той се съгласи, макар и с видима неохота, да внесе съставения от вестникарски публикации "сигнал" на началника си Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев във ВСС и да изтърпи стоически в ефир гаврите на членовете на Съвета с него по този повод. Като при това дебело подчертаваше и по време на заседанието, и в искането си до ВСС, че сигналът всъщност не е от него, а от Бойко Рашков. Или пък - тук можем само да се догаждаме - до него са достигнали слухове, че тандемът  Радев - Рашков е останал крайно недоволен от гореописаното формално изпълнение на възложената му задача по отстрела на неудобния главен прокурор и са решили Янаки Стоилов да се размине с номинацията за конституционен  съдия, и той в резултат на това си позволява да казва публично поне част от нещата, които мисли за тях?

П. П. Една очеизвадна липса на днешния брифинг бе тази на служебния заместник-министър на правосъдието Иван Демерджиев, особено близък - пак според въпросните зли езици - на Румен Радев по пловдивска линия (Пламен Узунов и ко). Лично за мен щеше да бъде много любопитно да чуя отговор на въпроса как точно ще изпълни заканите си във фейсбук да изповядва, причастява и бръсне служителите на Бюрото по защита на свидетелите, когато те преминат на негово подчинение. Неизменна практика на проф. Стоилов до днешния брифинг беше на срещите с медиите да присъстват и неговите заместници, но явно след скорошното фиаско на Демерджиев в социалната мрежа са решили да го скрият от репортерите.  


Топ новини

виж още

Актуална тема