Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Любомир Талев: Проф. Янаки Стоилов три пъти влезе в сериозен конфликт с Радево-Рашковата концепция за управление на държавата и правосъдието

Мрежата

Любомир Талев: Проф. Янаки Стоилов три пъти влезе в сериозен конфликт с Радево-Рашковата концепция за управление на държавата и правосъдието

Любомир Талев: Проф. Янаки Стоилов три пъти влезе в сериозен конфликт с Радево-Рашковата концепция за управление на държавата и правосъдието - Tribune.bg

От Фейсбук профила на Любомир Талев, юрист по конституционно право

Служебният министър на правосъдието втори мандат проф. Янаки Стоилов успя на три пъти по време на днешния си брифинг да влезе в сериозен конфликт с Радево-Рашковата концепция за управление на държавата като цяло и на правосъдието в частност:

Констатира, че нивата на последните две Народни събрания не били достатъчно високи и имало опасност от приемане на закони, които не са в обществен интерес. По този начин директно нападна Бойко Рашков, който му е ресорен вицепремиер и който се похвали на пресконференция, съобщение за която продължава да стои на интернет страницата на МВР, че съставът на проваленото 46 НС е такъв благодарение на него.

Заяви, че в Министерството на правосъдието е изработен законопроект за прилагане на санкциите по Закона Магнитски, тъй като приетото от служебния кабинет решение не било достатъчна база за дейността. Така фактически обвини началниците си, че в продължение на четири месеца са прилагали въпросното решение без правно основание.

На въпрос какво мисли за процедурата на избор за председател на ВКС в контекста на призива на Съюза на съдиите в България  за бойкот на изборите за нови членове на ВСС отговори, че се надява на максимално широко участие в процедурата. По този начин се опълчи на едни от най-пламенните поддръжници на патрона си Румен Радев.

Интересно е да се проследи как тези изказвания ще се отразят на потенциалната номинация на проф. Стоилов за член на Конституционния съд, в името на която - твърдят злите езици - той се съгласи, макар и с видима неохота, да внесе съставения от вестникарски публикации "сигнал" на началника си Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев във ВСС и да изтърпи стоически в ефир гаврите на членовете на Съвета с него по този повод. Като при това дебело подчертаваше и по време на заседанието, и в искането си до ВСС, че сигналът всъщност не е от него, а от Бойко Рашков. Или пък - тук можем само да се догаждаме - до него са достигнали слухове, че тандемът  Радев - Рашков е останал крайно недоволен от гореописаното формално изпълнение на възложената му задача по отстрела на неудобния главен прокурор и са решили Янаки Стоилов да се размине с номинацията за конституционен  съдия, и той в резултат на това си позволява да казва публично поне част от нещата, които мисли за тях?

П. П. Една очеизвадна липса на днешния брифинг бе тази на служебния заместник-министър на правосъдието Иван Демерджиев, особено близък - пак според въпросните зли езици - на Румен Радев по пловдивска линия (Пламен Узунов и ко). Лично за мен щеше да бъде много любопитно да чуя отговор на въпроса как точно ще изпълни заканите си във фейсбук да изповядва, причастява и бръсне служителите на Бюрото по защита на свидетелите, когато те преминат на негово подчинение. Неизменна практика на проф. Стоилов до днешния брифинг беше на срещите с медиите да присъстват и неговите заместници, но явно след скорошното фиаско на Демерджиев в социалната мрежа са решили да го скрият от репортерите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати