Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Манолова стана за смях: Институциите действат, адвокатката иска обяснение

Мрежата

Манолова стана за смях: Институциите действат, адвокатката иска обяснение

Снимка:

Със закъснение – Мая Манолова се оказа в Ловеч, за да си прави пиар на гърба на работници, които не са получавали заплати от месеци. Служителите на най-голямата ловешка фирма „Спарки“, която произвежда електроинструменти, са сериозно ощетени заради финансовите проблеми на работодателя.

Институциите хвърлят сериозни усилия да осигурят парите на хората, но и да стабилизират закъсалото дружество, което има огромни задължения и има риск да изпадне във фалит.

Още тази сутрин от Инспекцията по труда обяви, че следи проблема със забавяне на възнагражденията в „Спарки Елтос“ АД откакто се е появил в предприятието.

„Благодарение на контрол от Инспекцията от 2017 г. до момента са установени около 4.6 млн. лв., които не са изплатени в срок, а от тях след намесата ни хората са получили 4.1 млн. лв. По отношение на „Спарки Елтос“ Ловеч Инспекцията по труда е упражнила всички свои правомощия, за да помогне на работниците и служителите да получат заработените си възнаграждения. Давали сме предписания, санкционирали сме работодателя и след наша намеса възнагражденията са изплащани, макар и със забавяне“, заяви днес Митко Митев, който е директор на Инспекцията.

След като проблемът с неизплащане на възнагражденията се задълбочи, Инспекцията подала и искова молба в съда за иницииране на производство по несъстоятелност. От дружеството, както и от Българската банка за развитие обаче представиха уверения, че в момента върви процес на преструктуриране, за да бъде оздравено предприятието. Резултатите се очакват до края на януари – средата на февруари.

„За да даде възможност да бъде спасено предприятието и така да бъдат запазени толкова ценни за хората и региона работни места, Инспекцията по труда изтегли, но само временно, исковата си молба. За това бяхме помолени и от някои работници, които също се надяват за запазване на предприятието. Няма да допуснем обаче бившите и настоящи работници и служители да загубят правото си на обезщетение от фонда за гарантирани вземания и ако до средата на февруари не ни бъдат предоставени доказателства, че процесът по преструктуриране ще бъде успешен и от полза за хората, ние ще внесем нова искова молба“, гласи позицията им.

„Над 500 работника от най-голямата ловешка фирма „Спарки“ се събраха днес за срещата ни пред Инспекцията по труда в Ловеч. Те бяха в приемната ми в София на 8 януари. Седмица по-късно отидохме на място при тях. Не са получавали заплати от месеци, повечето - над половин година. Има механизми да се помогне на тези хора, останали без никаква подкрепа. Обясних им какви са правата им и какво трябва да се предприеме. В крайна сметка държавата трябва да защити гражданите си“, коментира частната омбудсманка, която се занимава с проблеми, които стават за медийно отразяване – въпреки че институциите отдавна работят по темата.  


Коментари (2)

пеко таков Мастия
14.01.2020 13:06 / Отговор
Радост вкъщи Кой не знае Другарката Мая, кой не е чувал за нея?!
14.01.2020 17:13 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още