Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Мартин Котее: „Ваксинирах се в България с AstraZeneca. Тук действат максимално прагматично“

Мрежата

Мартин Котее: „Ваксинирах се в България с AstraZeneca. Тук действат максимално прагматично“

Снимка:

„В България бях ваксиниран по-рано от моята 80-годишна майка в Германия“, коментира германецът

Текст: Дойче веле

„Българите действат максимално прагматично“, казва пред RND Мартин Котее от германската фондация „Фридрих Науман“. Той определя като „много умна стъпка“ пускането на зелени коридори за ваксиниране на всички желаещи.       

Германецът Мартин Котее е на 58 години и не спада към рисковите групи. За да се ваксинира в Германия, той трябва да чака още много месеци. В България обаче това се оказва безпроблемно. След като научава за решението на правителството в София да позволи на всички желаещи български граждани и чужденци с право на престой да се ваксинират с препарата на AstraZeneca, Котее веднага решава да се възползва от тази възможност.

„30 секунди по-късно вече бях ваксиниран“

От неговия разказ става ясно, че самото ваксиниране е било добре организирано: след като попълнил формуляр с данни за име, адрес, телефонен номер и номер на разрешителното за престой, му се наложило да почака, но не повече от 10 минути. Както той самият разказва: „Настаниха ме на един от столовете в залата, навих ръкава си нагоре и 30 секунди по-късно вече бях ваксиниран“.

На въпрос дали не е имал съмнения относно ваксината на AstraZeneca, която мнозина в Германия отказват да си поставят, Мартин Котее отговаря: „Тук в България се води същият дебат като в Германия: AstraZeneca била Фолксваген, докато ваксината на BioNTech/Pfizer била Мерцедес, а всички, разбира се, искат Мерцедес. Паралелно с това допитвания показаха наличието на силен скептицизъм по отношение на ваксините. Правителството, което, впрочем, се намира в предизборна кампания, наблюдава около седмица развитието на ситуацията и след това реши да действа, пускайки ваксините за свободна употреба. Що се отнася до съмненията относно AstraZeneca, аз си обяснявам нещата така: ваксината не е била тествана в достатъчна степен при по-възрастни хора, но тъй като ползата от нея се отчита на базата на цялото население - включително и по-възрастните, логически и чисто математически тя излиза с по-ниска ефективност. От моя гледна точка този фактор е без значение“, казва Мартин Котее.

В интервюто той се изказва положително за „коренно различния подход“ на България при ваксинациите: „На съществуващите и тук съмнения правителството отговори с възможност за ваксинация, от която всеки желаещ може да се възползва. Тук го наричат „зелен коридор“, който е отворен за всички. Според мен това е много умна стъпка. И доста хора преминаха по този коридор. А който непременно държи на ваксината на BioNTech/Pfizer, просто трябва да почака. Всеки преценява сам как да постъпи“, казва Мартин Котее.

„В България бях ваксиниран по-рано от моята 80-годишна майка в Германия“

По думите на Котее, „германският модел на ваксиниране залага максимално на гарантирането на справедливост за всеки отделен човек, докато българите действат максимално прагматично“. „В крайна сметка обаче се оказва, че аз бях ваксиниран по-рано от моята 80-годишна майка в Германия. Това би трябвало да даде повод за размишления“, казва Котее и добавя: „Не можете да си представите колко радостен и облекчен бях, когато напуснах болницата ваксиниран“.                                                                                                                                                                                Коментари (1)

Аз мога да си представя колко радостен и облекчен е бил, защото изпитах същото след ваксината, възползвайки се от зеления коридор. В България най-застрашените групи бяха облъчени от лъжи и фалшива информация и не желаеха да се ваксинират. Това даде възможност на останалите по напредничави индивиди, оценяващи реално опасността от вируса да се ваксинират. Правилно е - ние сме радостни и облекчени, а останалите и без това не се тревожат от пандемията.
27.02.2021 14:54 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още