Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Методи Лалов към БСП: Ползването на мандата извращава волята на конституционния законодател

Мрежата

Методи Лалов към БСП: Ползването на мандата извращава волята на конституционния законодател

Методи Лалов към БСП: Ползването на мандата извращава волята на конституционния законодател - Tribune.bg
Снимка:

От фейсбук профила на Методи Лалов, ДБ

Чувам призиви Корнелия Нинова и БСП да задържат мандата до актуализацията на бюджета, закриването на специализираното правосъдие и приемане на още няколко законопроекта.

От юридическо гледище задържането на мандата при яснота, че правителство не може да бъде съставено, каквато вече е налице предвид провалените преговори, е противоконституционно. И това е така, защото смисълът на проучвателния мандат е единствено да даде време на парламентарно представените партии да излъчат правителство. Ползването на мандата за други цели, включително за да работи парламентът при наличие на служебно правителство, след като е пределно ясно, че редовно не може да бъде съставено, извращава волята на конституционния законодател и е в нарушение на обществения договор.

С това не искам да кажа, че актуализацията на бюджета и първите стъпки от съдебната реформа не са наложителни. Напротив. Тези закони обаче трябваше и можеше да бъдат приети през изминалия период от съществуването на 46-ото Народно събрание, но вместо това депутатите се занимаваха в голяма част от времето с PR действия.

Конституцията е обществен договор, който до неговата промяна следва да бъде спазван. Нарушаването му е всичко друго, но не и израз на правовата и демократична държава, каквато всички заявяват, че искат да бъде България.

Идват избори. Мислете.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати