Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Милена Дамянова: Ще ходят ли гимназистите по молове и кафенета?

Мрежата

Милена Дамянова: Ще ходят ли гимназистите по молове и кафенета?

Снимка:

От профила във Фейсбук на Милена Дамянова - председател на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание

Ще ходят ли гимназистите по молове и кафенета? Това явно е най-често задаваният въпрос, и то не само във Фейсбук. 

Едната теза:

По-добре било гимназистите да си стоят в училище. Пандемията така и така си я има - и в училище, и в кафенето. Директорите да се напрегнат и да решат въпроса в рамките на училището, а не да се жалват.      

Втората теза:

Гимназистите – у дома и на онлайн обучение. Големи са, могат да са отговорни. Това ще е мярка, макар и закъсняла, за намаляване на напрежението и разпространението на заразата.

Та, ще ходят ли гимназистите по молове?

Ще ходят, ако продължаваме да смятаме като общество, че пандемията се отнася за друг, а не за нас.

Ще ходят, ако родителите не им обяснят защо е важно да се пазят и да пазят останалите. (Не ми разказвайте за безотговорни родители!  И най-безотговорният родител пази детето си).

Ще ходят, ако ние като образователна система продължаваме да разчитаме на друг да вземе решение и да ни каже как, точка по точка и буква по буква. С куп оправдания.

Ще ходят, ако всеки без значение на образование, специалност, позиция се изказва кое и как е правилно, дава съвети и обяснява кой е експерт и кой не.

Има едно правило в ситуация на непозната и страховита пандемия: мерките се спазват! 

Със сигурност има такива, които закъсняват; други, които ни изглеждат прекалени; трети, които са непопулярни; четвърти, които не ни харесват, защото ни изваждат от равновесието на деня.

Ето това прави пандемията – променя ежедневието ни и не ни харесва.

И няма рецепта, и няма гаранции.

Но човешкият живот е на първо място!

Можем да дебатираме и спорим, професионално, експертно, чисто човешки, но е време за най-важния урок: да се научим на дисциплина. 

И още нещо: ако всеки си върши работата, няма да се питаме дали ще ходят гимназистите в моловете.                            Коментари (1)

Тартаковер Поздравления за авторката !
28.10.2020 16:38 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още