Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Министърът: Не е вярно, че чипът е по желание

Мрежата

Министърът: Не е вярно, че чипът е по желание

Снимка:

„Вчера след едно мое интервю се появи заглавие "Чипът в личните карти ще е по желание". Това е коректно спрямо духа на казаното от мен, но има нужда от няколко важни уточнения“, написа в своя Фейсбук профил министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Оказва се, че по желание ще бъде записването на електронен идентификатор (и съответното криптографско удостоверение) за нуждите на електронната идентификация. Всеки ще може да заяви, че не желае да запише тези данни на картата.

„Но физически електронен носител на информация ("чип"), идентичен с тези в банковите карти, се налага да има“, допълва Божанов и се позовава на решение от 2018 г. на Европейският парламент и Съветът приемат, с който унифицират изискванията за сигурност към личните документи на държавите членки.

Това се налагало основно заради държави, чиито лични документи са ламинирани картончета, които са лесни за фалшифициране, но в този регламент въвеждат задължително изискване в личните карти да има електронен носител на информация, идентичен с този в международните паспорти.

„През 2018 г. бях против тези текстове от предложения Регламент, писах писмо до всички евродепутати с множество експертни аргументи и "лобирах" срещу него. Защото той не дава обещаните ползи и е излишно усложнение. Регламентът все пак беше приет, така че електронен носител ще има. Плюсът е, че и с лична карта ще може да се минава през електронни гишета по летищата“, допълва Божанов.

Той допълва, че електронният носител на информация не може да комуникира отдалечено, а само в непосредствена близост (както банковите карти), освен това има специално изискване за генериране на случаен идентификатор при всеки опти за прочитане, така че една карта да се представя по различен начин при всеки опит за прочитане.

„Защитата на данните и правото на избор са водещ принцип при решенията, които ще прокарвам. Електронната идентификация е много важна за електронното управление, но в никакъв случай не бива тя да е задължителна. Ако някой реши да няма такава, а след това размисли, с едно ходене до гише ще може да я активира“, пише още Бажанов.   


Топ новини

виж още

Актуална тема