Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Минутки за национална гордост – няколко добри новини, с които да запомним 2018 г.

Мрежата

Минутки за национална гордост – няколко добри новини, с които да запомним 2018 г.

Минутки за национална гордост – няколко добри новини, с които да запомним 2018 г. - Tribune.bg
Снимка:

Коментарът е от Фейсбук профила на Бетина Терзиева, съветник в Министерството на външните работи

2018-та година е към своя край, ето няколко добри новини за България, с които можем да запомним изминалите месеци.

България беше избрана за член на Съвета по правата на човека (СПЧ) за периода 2019-2021 г. Това се случи в рамките на 73-та сесия на ОС на ООН в Ню Йорк. 180 от общо 188 присъствали и гласували държави-членки на ООН подкрепиха страната ни.

България бе избрана за член на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическото оръжие през ноември тази година.

През 2018-та години стана ясно, че за периода 1 януари – 30 юни 2019 г. България ще поеме за четвърти път ротационното председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).

В София се проведоха Срещата на върха ЕС - Западни Балкани на 17-ти май и Срещата на върха „16+1“ на 7-ми юли 2018 г.

През юни тази година под ръководството на България Конференцията за присъединяване на Сърбия отвори две нови преговорни глави за членство, а тази за Черна гора – една.

148 държави избраха българската Геновева Тишева за член на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените през юни 2018 г.

През тази година бяха осъществени първите по рода си политически консултации със Саудитска Арабия, в рамките на които бе очертана пътна карта, включваща предприемането на конкретни стъпки за реализирането на потенциала в сферите от взаимен интерес. След близо десетилетно прекъсване бяха организирани и проведени и политически консултации с Кувейт и Алжир.

През 2018 г. преобладаващата част от осъществените визити са от арабските държави към България – нещо което в повечето случаи не се е случвало за последните 25-35 години. Всяко едно от тези посещения завърши с конкретни договорености и с подписването на различни по характера си двустранни споразумения.

За първи път от 40 години насам у нас беше външният министър на Мароко, за първи път от 23 години насам в България дойде и първият дипломат на Тунис, реализирано беше и посещение на колегата на министър Екатерина Захариева от Алжир за първи път от 34 години.

Работихме активно за грижата за информираността и сигурността на българските граждани, пътуващи в чужбина, затова от 7-ми август всеки български гражданин, притежаващ СИМ-карта на български мобилен оператор, при влизане на територията на чужда държава вече получава кратко текстово съобщение с информация за номера на денонощната дежурна телефонна линия в МВнР.

През 2018-та г. МВнР работи активно и за нашите сънародници в чужбина, затова въведохме пос терминали в най-натоварените консулски служби на България зад граница.


Етикети 2018, България, МВнР

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети