Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Мирчев нападна служебния кабинет: С действията си показва ясно как България е завладяна държава

Мрежата

Мирчев нападна служебния кабинет: С действията си показва ясно как България е завладяна държава

Мирчев нападна служебния кабинет: С действията си показва ясно как България е завладяна държава - Tribune.bg
Снимка:

С нов пост във Фейсбук народният представител от „Демократична България” Ивайло Мирчев нападна действията на служебния кабинет. Вчера транспортният министър Христо Алексиев обяви, че Лукойл" прехвърля цялата си икономическа дейност в България, според Мирчев това обаче не е успех, а доказателство, че страната ни е завладяна държава от „Лукойл”.

Постът му идва само ден след като Радев направи забележка на „Демократична България” за публикациите им във Фейсбук. Президентът направи препратка към публикация на Христо  Иванов в социалните мрежи и каза: Хората от моята кохорта са завършили американски академии, а от вашата - съветски".

Ето и какво написа Ивайло Мирчев:

Лукойл. С действията си служебният кабинет показва ясно как България продължава да е завладяна държава… държавата на Лукойл. Остава усещането, че няма независими институции, които следват закона и европейската политика, а такива готови да задоволят всяка руска прищявка. Лукойл не е отстъпил пред българското правителство като е обещал да плаща данъци. Лукойл се връща към старата схема, в която не плащаше никакви данъци, но за сметка на това настоява сега България да наруши европейските санкции и спокойно да продава на европейския пазар на цени, с които да унищожи конкуренцията. В регламента, чл. 18 ясно е написано, че е забранен износа към трети страни на петролни продукти от руски нефт.

Целта на изключението, което ЕС направи за България бе продукцията на бургаската рафинерия да се продава само на българския пазар. Това трябва да доведе и до сериозен спад на цените.

Само тази година, Лукойл дължи на държавата поне € 180 млн. евро корпоративен данък. Това са консервативните изчисления. А кои точно институции ще гарантират плащането на данъци догодина? Може би НАП и митниците, които се страхуват да отидат на инспекция в Росенец? Или Росен Христов ще накара представителя на България в рафинерията да защити националния интерес? Не, всичко ще се върне по старому, а цената на горивата ще остане с ⅓ по-висока, отколкото би била, ако горивата на Лукойл се продават на реалната си стойност. А имаме и горчив опит вече как руските компании начело с Газпром си спазват обещанията и търговските споразумения през 2022 г.

В Демократична България от месеци работим върху законодателни промени, с които българската държава ще постави рафинерията под специален надзор, по примера на Германия. Предложенията си ще внесем в парламента съвсем скоро.

Рафинерията в Бургас е обект на националната сигурност на България, а Русия я заплашва с всички свои действия. Контролът върху нея ще попречи на Лукойл да ни рекетира, че ще затвори ако не му позволим да изнася, а цените по бензиностанциите ще паднат значително. Ще е нужна подкрепа в парламента и правителство неподвластно на руските интереси.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати