Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Митът, че натуралното винаги е полезно, трябва да бъде разбит

Мрежата

Митът, че натуралното винаги е полезно, трябва да бъде разбит

Митът, че натуралното винаги е полезно, трябва да бъде разбит - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на д-р Стефан Митев, Българско Рационално Общество

През април 2022 г. американска компания започва онлайн продажби на замразена храна, богата на растителни протеини. Търговското име е French Lentil and Leek Crumble (FLLC). В следващите 7 месеца са докладвани 393 странични ефекта и 133 хоспитализации в 39 щата след консумация на рекламирания като изцяло натурален продукт. Симптомите включват пожълтяване на кожата, коремна болка, гадене, сърбеж и обриви. Чернодробните ензими и билирубинът са силно повишени. Развива се остър токсичен хепатит. За щастие няма смъртни случаи, но историята е добър пример за неподозираните опасности от хранителните добавки.

FLLC съдържа брашно от Tara, получено от семената на южноамериканското дърво Tara spinosa. Това е и предполагаемата съставка, отговорна за множеството странични ефекти. Над 80% от световния добив се реализира в Перу. Бързото начало на стомашно-чревните оплаквания говори за директно токсично действие на брашното от Tara, а не имуномедиирано, което е типично за други добавки, като куркума и гарциния.

Митът, че натуралното винаги е полезно, трябва да бъде разбит. Хранителната добавка FLLC съдържа "натурални съставки", но вкарва много хора в болница. Не се залъгвайте, че скъпите билкови продукти, продавани най-вече онлайн и рекламирани в социалните мрежи, са задължително полезни и безопасни. Напомням, че контролът върху количествения и качествения състав на хранителните добавки е изключително слаб до липсващ. Хитрите търговци знаят как да примамят жертвите си с обещания за здраве (уелнес) и благополучие. Само здравият разум може да ви предпази от потенциални токсични увреждания.

Пазете се от шарлатани. Те са навсякъде.

Източник: Choi G et al.; Drug‐Induced Liver Injury Network. Characterisation of an outbreak of acute liver injury after ingestion of plant-based food supplement. Aliment Pharmacol Ther. 2024 Jun 14.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати