Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Мрежата: По-добре да внасяме министри от Канада, вместо от Барбабос, но Конституцията забранява...

Мрежата

Мрежата: По-добре да внасяме министри от Канада, вместо от Барбабос, но Конституцията забранява...

Снимка:

Отказал ли се е навреме от канадското си гражданство министър Кирил Петков, назначен от Румен Радев да отговаря за ресор „Икономика“? Този въпрос звучи все по-сериозно след последното му интервю пред БТВ. Служебният министър съобщи, че е подал документи за отказ в момента, в който е разбрал, че ще става министър. Това обаче е едва началото на продължителна процедура.

Темата бързо набра скорост и в социалните мрежи. Предлагаме ви част от коментарите:

Виктор Иванов, журналист

По принцип предпочитам Канада пред Барбадос като банка кадри за министри. Но законът е закон и трябва да се спазва от всички. Този път на хаджитошковците им се получи.

Весислава Танчева, експерт по политически комуникации

Както много пъти съм казвала, един от бързите начини да прокопсаме е да си внесем политици и магистрати от читава чужбина!

Нямам нищо против нидерландци - общински съветници, германци - съдии и канадци - министри! Колкото повече - толкова по-добре...

PS. Предвид острия дефицит на грамотни люде с кураж в политиката, вероятно ще се окажем в недостиг на качествени министри съвсем скоро. Трябва да променим закона така, че по-лесно да си внасяме и чужденци, а не да ограничаваме българите с двойно гражданство.

Асен Балтов, лекар, бивш директор на „Пирогов“

Ех КАНАДА, ах КАНАДА!

Георги Харизанов, политически анализатор

От заобиколния отговор на министъра на икономиката стана безспорно ясно едно:

Същият продължава да е с двойно гражданство и към днешна дата, тоест да заема поста си на министър в нарушение на българските закони.

Явор Дачков, журналист

От приятел, който живее в Канада по повод на канадското гражданство на Кирил Петков: "Пиша ти по повод "отказа" от канадско гражданство на въпросния министър.

Ако действително го е сторил - има технологично време от 6 месеца. А той дали е знаел преди 6 месеца че ще бъде министър? Има си процедура"

***

Ако Кирил Петков е канадски поданик и е министър в нарушение на Конституцията би трябвало незабавно да бъде освободен. През 1990 г. Георги Пирински не можа да се кандидатира за президент по същата причина. Разбирам, че на феновете харизмата им е по-скъпа от Конституцията, но това не е никаква алтернатива на статуквото и няма нищо общо с върховенството на закона, за което толкова обича да говори президентът Румен Радев и за което твърдят, че се борят умните и красивите.

Соня Колтуклиева, журналист

Аз като гледам, ако сладкият Кирил Петков не покаже сертификат за отказ от канадско гражданство, надлежно издаден и заверен, преди 11 май 2021 г., когато беше назначен служебният кабинет с указ на президента Румен Радев, на много хора ще им загорчи.

Уволнените членове на УС и НС на ББР, както и останалите уволнени, могат да се готвят за реванш.

Евгени Михайлов, режисьор

Невинният наивитет на служебния министър Кирил Петков е трогателен.

Ама как сладко ни будалка, лице в лице, а?

Никола Филипов, финансист

Оффф Киро за пореден път не ни спести да ни информира къде е завършил. Точно 3 минути издържа човекът.

Това е някаква клинична патолгия...

Димитър Стоянов, юрист

Може ли Кирил Петков да заема поста министър на икономиката?

Съгласно чл. 110 от Конституцията членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители. Съгласно чл. 65, ал. 1 КРБ за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който НЯМА ДРУГО ГРАЖДАНСТВО, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.

С Решение № 2 от 13 април 1995 г. Конституционният съд е прекратил пълномощията на Жорж Ганчев като народен представител като неизбираем, тъй като е бил с двойно гражданство и, за да се освободи от него, е необходимо е да е осъществена предвидената със закон процедура, която завършва с издаване на съответен държавен акт. Без правно значение е субективната преценка по въпроса за придобиване и загубване на американското гражданство, посочва Конституционният съд.

Тоест, необходимо е да има акт от съответната държава, свързан със загубването на гражданството.

Съгласно канадското законодателство по процедурата за отказ от гражданство накрая се получава certificate of renunciation – удостоврение за отказ.

Не е достатъчно Кирил Петков да е пуснал заявление, а трябва канадската страна да се е произнесла. В този дух е и практиката на Конституционния съд.

Съответно, Кирил Петков има голям проблем пред себе си и трябва да се направи много сериозна преценка дали изобщо може да заема поста министъра на икономиката, съгласно поставените от българската конституция изисквания.

Михаил Кръстев, журналист

Така, Кирил Петков не просто не знаеше от коя дата е министър, а очевидно не покрива и законовите изисквания да бъде такъв.

Има ясно разписана процедура за отказ от канадско гражданство.

Петков е направил Стъпка 1, подал е искане за отказ от гражданството, което между другото не се прави пред нотариус.

По всяка вероятност молбата му се намира в Case Processing Centre (CPC) in Sydney, Nova Scotia, където очаква да бъде одобрена, след което му се издава сертификат за отказ от гражданството.

Аз наистина не знам какво се случва вече.

Заради подобна глупост всеки негов акт като министър на икономиката може да бъде атакуван в съда, тъй като той очевидно заема поста неправомерно.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още