Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Мрежата след изборните резултати: Статуквото се наведе и промяната „изчегърта“ протеста

Мрежата

Мрежата след изборните резултати: Статуквото се наведе и промяната „изчегърта“ протеста

Снимка:

Първите социологически проучвания показаха ясно, че ГЕРБ остава първа политическа сила, втори са ПП, а трети и четвърти останаха БСП и ДПС. Партията на Слави Трифонов ИТН се нарежда почти накрая, което се отнася и за ДБ. Не закъсняха и коментарите в мрежата, които са единодушни, че при трети парламентарни избори, които показват, че без системните партии няма как да се състави правителство. На фона на кризите, които са обзели страната и изключително ниската избирателна активност, то е време да се състави работещо правителство. Не липсваха и изненади, а именно – Мая Манолова остава извън Народното събрание, въпреки че само до преди седмици редеше правителство.

Ето и част от коментарите:

Мартин Табаков

„Продължаваме промяна“ се появи и вместо да помете ГЕРБ, сгази ИТН, контузи ДБ и изхвърли ИБНИ. На това му се вика статуквото да се наведе и промяната да "изчегърта" протеста. 

Калина Андролова

Ако ГЕРБ и ПП не направят общ компромисен кабинет, отиваме на избори през март! Не може да проработи управляваща коалиция от четири противоречащи си формацийки, лидирана от ПП, която преди това е източила грубо електората им... 

Симеон Дянков

Възможността за коалиция център-дясно е налице. Това е добър резултат. Да се обедини около 4 основни задачи - икономически растеж и доходи, влизане в еврозоната, съдебна реформа, зелена икономика - и върви напред. 

Борислав Цеков

НУЖНО Е ШИРОКО АНТИКРИЗИСНО УПРАВЛЕНИЕ

Тези избори сложиха край на изкуствено продуцирания наратив, че именно тези партии - ПП, ИТН, ДБ, ИБНИ - се припознават от мнозинството граждани, които наистина искат промяна в България. Днес, народът върна всички в реалността. И с "червения картон", който показа на всички като масово не гласува. И с това, че не припознава за носител на промяната “протестния блок” от партии, дори и с появата на новата формация “Продължаваме промяната”. Сумарно системните партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, имат повече подкрепа от ПП, ДБ и ИТН взети заедно (независимо дали ГЕРБ или ПП са с малко първа сила). Но вотът не дава основания и на никоя системна партия да състави доминирано от нея правителство. Едните искат, но не могат. Другите могат, но не искат. 

В същото време ситуацията в страната все повече се определя от два фактора. Първият е кризата, която заплашва да излезе напълно от контрол с произтичащите от това тежки социални последствия, обедняване и нестабилност. Вторият фактор е усложнената външнополитическа обстановка, предизвикана от неспособността на българската политическа класа и иниституции да защитят адекватно достойнството и националния интерес на България, които са поставени на карта от претенциите на Скопие, подкрепяни от Брюксел и Вашингтон. Това е бомба с часовников механизъм, чието евентуално избухване ще остави трайна негативна следа в националната история, като истински “нов Ньой”. И двата фактора предполагат национална консолидация. Кризата не може да се преодолее безболезнено в условията на партийни разпри, политическа нестабилност и взаимно обругаване на партийната арена. “Македонският въпрос” не може да стигне до задоволително за България и паметта на нашите деди решение, ако няма солиден политически и институционален консенсус. Затова повелята на времето е съставянето на програмно антикризисно правителство на максимално широка основа. С ясни анжгажименти и ясни решения на текущите и стратегическите проблеми на страната. Време е безплодната, а често и безогледна конфронтация, политиката “анти” да отстъпи на национално-отговорна политика на решенията, баланса и консолидацията. Всичко останало ни обрича на задълбочаване на кризата и нов политически цикъл на разрушение и омраза.
Ще са намери ли достатъчно политическа мъдрост и държавническо умение в новоизбраните ни парламент и президент да бъдат на висотата, на която трудното време, в което живеем, изисква да бъдат? Ще поживеем, ще видим.  
 
 

Топ новини

виж още

Актуална тема