Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Мрежата след разкритите документи за гражданството на Петков: Излъгал е съзнателно, въпрос на морал и почтеност е

Мрежата

Мрежата след разкритите документи за гражданството на Петков: Излъгал е съзнателно, въпрос на морал и почтеност е

Снимка:

Истински „фурор“ в мрежата предизвика новината, че Кирил Петков е излъгал, че не е канадски гражданин и е подписал декларация с невярно съдържание. Припомняме, че Конституционният съд публикува днес документите, които е приел като доказателства по делото за двойното гражданство на лидера на „Продължаваме промяната“. Сред тях е и собственоръчно попълнената от Петков декларация, че има само българско гражданство. Тя е с дата 10 май, два дни преди Румен Радев да издаде Указа за научаването му като служебен икономически министър, а от уведомлението от Канада става ясно,  че Петков не е канадски гражданин от 20 август.

Ето и част от коментарите:

Радостин Василев, ИТН:

Документи от сайта на КС.

1. Уведомление от Канада, че Кирил Петков не е Канадски гражданин от 20.08.2021г.

2. Декларация от 10.05.2021г., в която Кирил Петков потвърждава неистина, че е само Български гражданин.

3. ВАЖНО Извадка от молбата за отказ от гражданство, подадена от Кирил Петков на 21.04.2021г., където последният ДЕКЛАРИРА, че е запознат, че престава да бъде Канадски гражданин и ще изгуби всички права и привилегии на Канадски гражданин АКО МОЛБАТА МУ БЪДЕ УВАЖЕНА. Тоест Кирил Петков е знаел точно в кой момент ще престане да е Канадски гражданин, още с подаването на отказа на 21.04.2021г. И този момент е потвърждението от Канада, което се е случило на 20.08.2021г.

През цялото време след това, просто е лъгал!

Game Over!

 

Виктор Димчев, режисьор:

Във всяка една нормална страна това би бил край на политическата кариера на човекът, декларирал и заявил това по този начин.

И да, противоконституционно е, назначението, министерстването и всичко нататък.

Дори Ицо Хазарта и всеки, завършил Харвард, не може да си позволява нещо такова.

Въпрос на липсваш морал и ПОЧТЕНОСТ е.

 

Борислав Цеков, юрист:

ЧАСЪТ НА КОНСТИТУЦИОНАЛИСТА Определението на КС, с което се отхвърлят неоснователните искания на Кирил Петков да бъде конституиран като страна и да се събират допълнителни доказателства, е съвсем очаквано за всеки правник, който е компетентен в конституционната юриспруденция. То не може да бъде друго, защото така повелява действащата нормативна уредба. Няма никаква нужда от допълнителни доказателства, защото всички доказателства са налице, тъй като от конституционноправно гледище казусът е елементарен – трябва да се установи дали към датата на издаване на указа за назначаване му за служебен министър, въпросният Кирил Петков е имал само българско гражданство, каквото е императивното конституционно изискване, или е имал и второ, чуждо гражданство. От представените документи е видно по безсъмнен начин, че Кирил Петков е имал второ гражданство и това е продължило поне до 20 август т.г., когато гражданството му е прекратено. Кога е подадено заявлението е ирелевентен за случая факт и всякакви самодейни интерпретации от корпоративни, търговски, бракоразводни и прочие адвокати, които не са компетентни в тази материя, са несъстоятелни. В публичното право – и това се учи още в началните курсове по право! - по общо правило нищо не се случва само по лично волеизявление на заинтересованото лице. Винаги е необходим акт на компетентен държавен орган. Канадският закон за гражданството е категоричен и ясен – съгласно чл. 9 канадското гражданство се прекратява с акт на компетентния министър и то най-рано от датата следваща издаването на този акт. Следователно, Кирил Петков не е отговарял на императивните изисквания за заемане на длъжността министър. Трябва да изчакаме произнасянето на КС, но при всички положения имаме още един безспорен факт – че Петков е подвел администрацията на Президента, като е представил декларация с невярно съдържание, че има само българско гражданство. От морално-етично гледище, това е проява на изключителна непочтеност, а от правна – основание за търсене на наказателна отговорност от лицето.

 

От профила във Фейсбук на Соня Колтуклиева:

 20 август!

Кирил Петков, драги г-н президент Радев, не е канадски гражданин от 20 август - много време, след като на 11 май сте го назначили за служебен министър в нарушение на Конституцията на Република България!

 

От Фейсбук профила на Николай Бареков:

В заявлението си за отказ от канадско гражданство още на 10 април става ВИДНО, че Кирил Петков знае и заявява, че процедурата ще продължи до издаването на официален документ и дотогава той ОСТАВА канадец с всички задължения и последствия от това. Кирил Петков е ЛЪГАЛ НАГЛО и умишлено 4 месеца всички, че чистосърдечно е решил(разбрал), че с писмото му за отказ с неговото двойно гражданство е приключено. Тъкмо обратното той собственоръчно заявява пред канадските власти, че знае, че остава канадец до приключване „на обработката на заявлението“. И ще престане да е канадец, „АКО ТОЙ БЪДЕ ОДОБРЕН“ !!!! И ОЩЕ - Към 10 април още Петков е имал вече оферта и се е готвел за министър. Доста дебела схема се е чертала в задкулисието, докато ние сме лапали мухите, а някои са цвилили във възторг от къносания му перчем месец по-късно....  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема