Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. На 3 януари 1990 стартира Кръглата маса, която спаси БКП от забрана

Мрежата

На 3 януари 1990 стартира Кръглата маса, която спаси БКП от забрана

Снимка:

Текст на zonanews.bg

На тази дата преди тридесет години започна да функционира т.н. „кръгла маса“, която постави началото на онова, което по-късно ще наречем задкулисие. Кръглата маса беше формално представена като форум за политически консултации между БКП и новосформираната под егидата на същата БКП и нейните тайни служби опозиция.

Кръглата маса проведе 19 заседания в периода от 3 януари до 15 май 1990 г., уж по подобие на други страни от бившия Източен блок при падането на комунистическите режими в Източна Европа.

Макар моделът на "кръглите маси" да беше изработен и вече приложен месеци преди това в други страни от Източния блок, българската кръгла маса нямаше почти нищо общо с онзи модел.

„Единствената грижа на Комунистическата партия в края на 1989 година и началото на 1990 година е оцеляването, грижата тя да не бъде ликвидирана и да не се отнеме нейната легитимност. Защото е много лесно и, разбира се, съвсем заслужено тя да бъде поставена извън законите и след това да последва съдебна разправа с лидерите й, които за 45 години са натрупали много, много грехове“, споделя в свои изследвания проф. Д. Сепетлиев и е напълно прав.

Умелите в маскировката и мимикрията висши комунистически функционери няма съмнение, че трябва да положат всички възможни усилия, за да наложат мирното съвместно съществуване между политическите партии с най-различни платформи, за да си осигурят оцеляване и невъзможност да бъде разследвана БКП за безбройните престъпления срещу България и българската нация. По този повод на бял свят започва дозирано (през подставени лица, маскирани като историци, коментатори, журналисти, повечето от които и агенти на ДС и РУМНО) публикуване на различни данни и факти за онова, което отделни функционери на БКП са натворили през 45 г. болшевишка диктатура - като се почне от концентрационните лагери и се свърши с идеологическите издевателства в науката, изкуството и културата. Основната опорна точка е: “Всичко това е сторено в миналото. А тогава - такова беше времето. Всички сме грешни!”.

Паралелно с пропагандните основания на операцията по спасяването на БКП и престъпната й номенклатура се задейства втори вектор за париране на възможни опити за забрана на БКП. Докато в Полша имаше два субекта - в лицето на правителството и профсъюза „Солидарност“, а ПОРП беше периферен участник, то в България се получи точно обратното - кръглата маса в България беше договорка между БКП и СДС. В тогавашната опозиция БКП и репресивните й служби бяха инфилтрирали легиони от свои подставени лица, държани на къса верижка, вкл. чрез зависимостите им към тоталитарните тайни служби, под различни мимикрии, но кой да помни всичките им превъплъщения!

Спомнете си, че лидерът на СДС Желю Желев по това време се хвалеше, че бил марксист, Петко Симеонов, вторият човек в СДС се договаряше с БКП, вкл. както свидетелства в книгата си „Шести отдел“ бившият оперативен работник в същия отдел Димитър Иванов-Гестапото чрез контактите си отпреди 10 ноември с хора от Шесто у-ние на ДС. А Петър Берон, който стана лидер на СДС, след като Желев беше избран за председател/президент на републиката, се оказа агент на ДС на същото мракобесно Шесто у-ние на ДС, последните доноси на когото са от 3 ноември 1989 г., седмица преди Живков да бъде свален с преврат, организиран от Москва и реализиран от тукшаната най-вярна на КГБ и ГРУ българска агентура. По този начин СДС, което уж трябваше да бъде политическият субект на бъдещето, легитимира БКП.

Освен това СДС прие да се включват в разговорите на кръглата маса всевъзможни криптокомунистически формални организации, което превърна кръглата маса в един водевил, бързо разочаровал очакващите радикални промени българи. Заседанията бяха прекъснати за почти цял месец заради нежеланието на БКП да разформирова първичните си партийни организации (ППО) по месторабота. Това застави ръководството на СДС да обяви седмица на протеста, открита с голям митинг пред Народната банка на 25 февруари и продължена с мълчаливите бдения със свещи всяка вечер от 18 до 19.30 часа на същия площад, водени от Христофор Събев. Този протест изкарва Кръглата маса от мъртвата точка и на 12 март тя възстановява своята работа като заседанията продължават да се предават директно по програма „Хоризонт” на БНР, а вечер по Българска телевизия, предаването „По света и у нас” следват обширни репортажи. Подписаните на 12 март 1990 г. три документа постигат следните основните резултати:

премахването на Член 1 от старата конституция;

разпускане на политическата полиция, Шесто у-ние на ДС (част от бившата Държавна сигурност);

деполитизиране на армията, полицията, съда, прокуратурата и дипломацията;

разпускане на ППО-та на БКП по месторабота;

премахнат е Държавният съвет и на негово място е учредена президентска институция;

взето е и решение за свикване на 7-то Велико народно събрание, което да изработи нова конституция.

Трите документа от 12 март са подписани от съпредседателите на Кръглата маса - Александър Лилов за БКП и марксистът и близък на Людмила Живкова председател на СДС Желю Желев.

Извършва се и формално преструктуриране на бившата система на ДС, като всички оперативни служби (без военното контраразузнаване) се обединяват през януари 1990 г. в Национална служба за защита на конституцията, която през юли същата година се преименува в Национална служба „Сигурност“. На 3 април 1990 г. БСП се преименува на БСП, няколко месеца преди това е разпуснато Шесто управление на ДС, а около 100 оперативни работници са прехвърлени към новосъздадената Национална служба за защита на Конституцията. Там отиват и повечето от кадровите офицери от други управления на Държавна сигурност – например Второ главно у-ние. Да припомним, че първият председател на ДАНС Петко Сертов 18 г. по-късно, е бивш кадрови офицер от френския отдел на ВГУ-ДС.

СДС и инфилтратите на БКП и службите в него допуснаха да се реализират трите най-важни цели на БКП – партията да оцелее, да трансформират политическата си власт в икономическа и да спечелят първите уж свободни парламентарни избори през юни 1990 г.  


Коментари (3)

КЪДЕ СИ РУМЕН РАДЕВ, КЪДЕ СТЕ ЖЪЛТОПАВЕТНИ ПРОТЕСТЪРИ?........................................... КЪДЕ СА ЮМРУЦИТЕ СРЕЩУ ДС/БСП/БКП ?
КОЙ Е ВРАГА НА БЪЛГАРИТЕ? - КЪДЕ Е ЦЕНТРАЛАТА НА БСП/БКП? - КЪДЕ СА ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ПРОДАЖБАТА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ОТ БСП? - КЪДЕ СА ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ БИЗНЕС-ГРАБИТЕЛИТЕ ОТ БСП?
КОЙ Е ВРАГА НА БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПА И НАТО?
03.01.2021 16:13 / Отговор
Furlata Кръглата маса, умело манипулирана от Луканов, наложи т.н. либерална демокрация, която спаси БКП от забрана, а комунистическата номенклатура, ДС агентите и доносниците от лустрация! А както разбрахме доста по-късно либералната демокрация не се интересува нито от живота, нито от здравето на населението, а само от правата, малцинствата и свободите! Оказа се, че не може да има лустрация и да се отварят досиета, понеже се нарушавали "човешки права"!
Ако се съди по протестите през лятото, борците срещу статуквото от "просветеното малцинство" се канят да станат господстваща класа и да са винаги на власт, независимо кой печели изборите! А най-добре да имаме вечно експертно правителство!
Проклятие за България са онези, които превърнаха привилегиите в права, нерешените и наследени проблеми в липсващи "реформи" и светлото бъдеще в изпрано минало!
03.01.2021 16:24 / Отговор
Fair Не мисля че „единствената грижа на Комунистическата партия в края на 1989 година и началото на 1990 година е била само оцеляването”. Нещо много повече от просто оцеляване са планирали службите, извършили преврата. Планирали са престъпното и безнаказано придобиване на икономическата власт, чрез която периодично да получават отново политическата власт.
За да не бъде поставена БКП „извън законите” и да има съдебна разправа за престъпленията не само през комунизма , но и в посткомунизма, чрез конституцията, приета след фалшифицирани избори за ВНС е създадена нефункционираща съдебна власт. Така са поставени основите на една деформирана демокрация, която им гарантира десетилетия безнаказаност и размиване на понятията справедливо и несправедливо във всяка една обществена сфера.
03.01.2021 17:49 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още