Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. На БСП с любов - хора, ако тази партия не е автентична партия на социалистите - какво правите в нея?

Мрежата

На БСП с любов - хора, ако тази партия не е автентична партия на социалистите - какво правите в нея?

На БСП с любов - хора, ако тази партия не е автентична партия на социалистите - какво правите в нея? - Tribune.bg
Снимка:

Коментарът е от Фейсбук профила на икономиста и финансист Евгений Кънев

На БСП с любов

Заглавието на този пост може и да звучи шокиращо за приятелите, наясно с политическите ми възгледи. Но все пак малко търпение.

Днешното заседание от 49-ия конгрес на БСП всъщност е в навечерието на една специална годишнина - 100 г / един век от основаването на БКП ( тесни социалисти). Това се случва на 28.5.1919 г на XXII конгрес на Българската Работническа Социал-Демократическа Партия (тесни социалисти), който прераства под пряката диктовка на основания от Ленин Коминтерн (създаден два месеца по-рано на 4.3. 1919) в Първи конгрес на Българската Комунистическа Партия ( тесни социалисти). Вече основна цел става въоръжената борба за сваляне на демократично избраната власт в България. Скобите са последното признание към Дядото Благоев, който разцепва партията през 1903 г. в противовес на широките социалисти, които смятат, че социалистическата идея принадлежи на цялото общество, а не "тясно" само на наемния труд, както смята Благоев. Но въпреки неговата съпротива, загубва битката срещу ленинизацията на партията през 1919 г. Трудно за него време - тогава знак за възможна алтернатива в такава посока дават Баварската Съветска Република (с правителство с доста криминални лица) и Унгарската Съветска Република, чийто лидер Бела Кун е на постоянни указания от Кремъл. И двете са ликвидирани за няколко месеца, но БКП продължава "борбата".

И така, конгресното летоброене за БКП/БСП започва от 1919, а не от 1891 г, която социалистите смятат за рождена година на Партията ( т.е реално Партията все още не е столетница).

Някой ще каже - голяма работа!

Да , работата е много голяма, защото в този случай не социалистическата идея е водеща в БСП/БКП, а нейната преданост към актуалните обитатели на Кремъл. И наистина, за сто години , един век, са извършени десетки предателства към социалистическата идея - лагерите, масовите убийства, македонската нация, червения терор, възродителния процес, ....та чак до Истанбулската конвенция - която днес е на път да създаде куриоз - председателят на Партията на Европейските Социалисти да не може да намери място в евролистите, защото я подкрепя. Както, апропо, всички европейски социалисти!

Но никога за 100 г БКП/БСП не е заемала политическа позиция , различна от тази на Кремъл, независимо че от 1991 г там комунисти и социалисти не са управлявали.

( Иронично, единственото малко изключение е спирането на съветската тв програма Время - на вълните на Горбачовите гласност и перестройка - през 1988 г - като много опасна за режима на Живков, в резултат сменен на следващата година).

 

И така, да се обърнем с любов към всички социалисти в тази партия - хора, ако тази партия не е автентична партия на социалистите - какво правите в нея? Въпросът е само към социалистите по убеждения.

България има нужда от европейска, а не кремълска социалистическа партия. Когато стане пак дума за Столетницата, спомнете си за това.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети