Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Намазаха листите на Слави с лютеница „Олинеза“

Мрежата

Намазаха листите на Слави с лютеница „Олинеза“

Снимка:

Обвиняеми за милиони лева набутани в листите на ИТН, а индулгенцията за депутатски имунитет е битка на живот и смърт

Източник: plovdiv-press.bg

Богати бизнесмени дават мило и драго, за да се сдобият с депутатски имунитет на предстоящите парламентарни избори. Листите на партии, на които социолозите дават реални шансове да прекрачат 4-процентовата граница и да вкарат свои представители в бъдещото Народното събрание, бъкат от хора с криминални прояви, разследвани за укриване на крупни суми от ДДС, купуване на гласове, длъжностно присвояване в особено големи размери за милиони лева. Така в българската политическа култура става традиция богаташите да плащат щедро, за да избегнат съдебното преследване и гледката от неугледните прозорчета с решетки на Софийския затвор.

Сега модерният тренд е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Там изведнъж се пръкнаха две интересни имена, срещу които има обвинителен акт още от юли 2018 г.  в Софийска градска прокуратура. Не е ясно как обвинителен акт по знаково дело срещу тези бизнесмени вече 4 години не влиза в съда. Изглежда далеч по-лесна задача да си богат и да се появиш на избираемо място в листата на партия с бъдещи потенциални възможности да те вкара в парламента.

Управителят на производственото предприятие на „Олинеза“ в Костинброд Иван Янков се готви да е водач на листата на Слави Трифонов за София-област. Покрай него в листата ще бъде вкаран и синът на собственика на фирмата Христо Кръстев – Никола Христов Кръстев, твърдят източници. Битката за избираемо място за него ще е скъпа като свободата, защото за Никола подготвят място за водач на листа в София, където шансовете са още по-големи.

Маневрата да избегнеш от правосъдието като си осигуриш имунитет е сред най-старите порочни практики в българската политика и явно новият борец за справедливост Слави не успява да се опази.

Собственикът на „Олинеза“ Христо Кръстев е подсъдим по 4 члена на Наказателния кодекс – чл. 212 за използване на документи с невярно съдържание, чл. 203 за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, при което лишаването от свобода е до 30 години, чл. 220 за сключени неизгодни сделки и чл. 255 за укриване на данъци. Обвинителният акт е срещу Христо Кръстев, майка му Лилия Христова и изпълнителния директор на завода Иван Янков.

Едно от ключовите действия по превземането на завода „Олинеза“ е фалшиво общо събрание, проведено уж на 14 август 2015 г. На него Христо Кръстев и Иван Янков взимат решение за изключване на „КИЛТ“ АД на Александър Найденов като съдружник и пускат искане за действия спрямо Найденов по чл. 145 от Търговския закон – т.е. да отговаря с имуществото си за вреди, причинени на дружеството, като основанието за това е залог на търговските марки въз основа на договора с дружеството „Аносеп“.

От записите на охранителните камери става ясно, че заседание не е имало. Около 8 ч за няколко минути Кръстев и Янков са заседавали в зала, охранявана от хора, които не допускат никого вътре. Още същия ден започва криминалното източване на сметките на „Олинеза“ от Иван Кръстев. На 17 август той превежда 180 000 лв. на свързаната с него фирма „Кокони“ ООД с основание за плащане по договор от 14 август и фактура без да има реална доставка на стоки и услуги.

Същия ден превежда още 185 000 лв. на свързаната с него фирма „Хриси 99“ ЕАД, собственост на майка му, по договор от 14 август и без фактура. На 18 август превежда още 300 000 лв. отново по договор и без доставка. На 28 септември прави особен залог в полза на „Хриси 99“ ЕАД на финансови средства и вещи на обща стойност 2 922 434 лв. Парите са 2 385 000 лв., а цялото офис оборудване и производствени съоръжения са за 537 434 лв. по амортизационна стойност.

Следват поредица от неизгодни сделки с цел източване на завода на обща стойност 26 119 618 лв. На 20 септември Кръстев заедно с Иван Янков, изпълнителен директор на завода продават общо 29 броя търговски марки и 6 броя промишлен дизайн на „Тритон“ ООД за сумата от едва 170 000 лв. при пазарна стойност на същите от 24 987 000 лв.

След това на 15 октомври продава 8 имота на дружеството за 1 200 00 лв. при пазарна цена от 1 509 200 лв. На 8 декември с подписа на Иван Янков, но подбуден от Христо Кръстев са продадени още 15 имота, собственост на „Партньори“ АД. Купувач е „Олинеза Премиум“, представлявано от Иван Кръстев. Продажбата е за 548 588 в. при пазарна оценка 1 542 006 лв.

В обвинителния акт подробно са записани проведените от Христо Кръстев, Иван Янков и майка му Лилия Христова поредица от фалшиви общи събрания на акционерите на „Партньори“ АД – общо 6 в периода от 7 октомври 2014 г. до 31 декември 2015 г. С тях е увеличен капитала на „Партньори“ АД от 77 240 лв. на 1 724 000 лв. с апорт на 5 недвижими имота като се издават 1647 250 поименни акции с право на глас с номинал 1 лев. Така Христо Кръстев получава без правно основание 47,963 на сто от собствеността на Красимир Генов, равняващо се на 1 021 718 лв. от неразпределен дивидент в „Партньори“ АД и 739 599 лв. от недвижимо имущество, собственост на „Партньори“ АД, както и 28 на сто от дяловете на Красимир Генов в „Олинеза“ ООД, равняващо се на 7 958 576 лв. от стойността на „Олинеза“ като предприятие и 3 592 996 лв. приходи от съучастия.

Освен това е придобил и 28 на сто от дяловото участие на Красимир Генов в „Партньори 2011“ АД на стойност 345 337 лв. Всички тези незаконни действия по прехвърляния на дялове носят носят на Генов вреда на обща стойност 13 658 226 лв., според обвинителния акт на СГП.

Последното обвинение срещу Христо Кръстев е неплащането на данъчни задължения в особено големи размери – за 47 000 лв. отново с ползването на документ с невярно съдържание в годишната си декларация от 2015 г. Той не е декларирал приходи за 487 000 лв. и разходи за 15 000 лв.

Ако в съда тези обвинения бъдат доказани Христо Кръстев е заплашен със затвор до 30 години, твърдят юристи по наказателно право. „Смачкването“ на делото вече четвърта година вероятно струва стотици хиляди. Затова Христо Кръстев е постъпил като бизнесмен – сметнал е 2 и 200 и е решил, че е по-лесно да плати по-малко за сигурно място в българския парламент.

Сега очакваме да видим дали българският гласоподавател ще „дари“ доверие на кандидат-измамниците.

Едва ли Слави Трифонов е наясно с криминалните нюанси във фамилните биографии на двамата кандидати. Но като умен човек, който иска да поведе народа и да е различен от досегашните властимащи, той все още има възможност да коригира листите си и да не става за резил като другите „системни“ играчи на политическата сцена.

Иначе старото име на формацията му „Няма такава държава“ би отивало повече на партия с депутати, които се напъват да сменят 30 години затвор с поне 4 години в парламента. Но смисълът все пак е да се върви напред към „Има такава държава“ вместо да се реанимират щенията на провалени бизнесмени за бягство от правосъдието чрез политически индулгенции.  


Коментари (15)

Тартаковер Малко трудно ми беше да се ориентирам с имената. Започва с Христо Кръстев собственик на "Олинеза", който обаче няма намерение да се кандидатира, а синът му Никола. За самия Никола не прочетох да е замесен в някаква далавера.
Освен това се споменава още едно име-Иван Янков. Неизвестно как от двамата се пръква трето име Иван Кръстев, съчетало имената на двамата? Как става това, вероятно само здрав тукашен гербаджийски "интелигент" може да обясни. Като го придружи със законния арсенал от псувни и пяна към всички които се усъмняват в единствената правда цитирана този сайт. Аз вероятно съм първи, който ще поема "ударите".
02.03.2021 14:52 / Отговор
. . . Таракана още не са го подкарали, и той вече се надупи , да "поема удари"! Не си напъвай сивото вещество, оскъдно е!
02.03.2021 15:07
АБЕ, ПЛЮНЧО-ТАРТАКОВЕР: .
СТАНА ЛИ ТИ ЯСНО, КОЯ Е ГЛАВАТА НА МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ?
КОЙ ОСИГУРЯВА СЪДЕБЕН ЧАДЪР НАД ПОДСЪДИМИТЕ ЧЕРВЕНИ БИЗНЕС-РЕЦИДИВИСТИ?
ПОДЛИ ЧЕРВЕНИ ТРОЛОВЕ-ПРОДАЛИ МАЙКИТЕ И БАЩИТЕ СИ, ЗА ДА ДОКАРАТЕ НА ВЛАСТ БОЛШЕВИШКАТА МАФИЯ ОКОЛО РУМЕН РАДЕВ И КОРНЕЛИЯ НИНОВА......
02.03.2021 15:10
Николай Симеонов А бе, може ли да сте толкова злобни и отвратителни всички в тази държава бе. Изникнаха 300 знайни и незнайни медии и минута подир минута бълват. И майките си бихте продали да ви погалят по главата силните на деня и да ви кажат "Браво, добре го нареди ония". Това ли ви е целта в живота, за това ли ставате сутрин? - Да сте нечий наложник. Срам нямате ли? Деца нямате ли? Как ги поглеждате в очите като си приберете след работа? Казвате ли им Тати/Мама днес написа една много хубава статия! Разказх му играта на един там чичко. А деуг чичко ме потупа по рамото." На това ли учите децата си? Майната им на другите, ти трябва да си добре! Мачкай ги колкото можеш, и гледай да градиш кариера през труповете им.
Майната и на политическата простотия в България. Човешката такава е много опасна. Израства цяло ново поколение закърмено с омраза!
02.03.2021 19:42 / Отговор
Бай Гроздан @Николай Симеонов, остави общите приказки, душко, ами кажи за кого да гласуваме! Ще можеш ли?
02.03.2021 19:58
Тартаковер Защо са общи приказки, защо да се срамува Николай Симеонов, бе Бай Гроздане? Защото е написал един емоционален, макар задъхан пост ли? Защото не му е мястото в този клозетен сайт ли, където живеят мозъчни червеи, мазни подземни влечуги, които искат отново да заврат България в тинята създадена от ГЕРБ ли ? И защо трябва да ти казва за кого да гласуваш, като е ясно, че отново ще избереш онзи боклук, който ще затвори бъдещето на внуците ти ли?
Глупак си ти Бай Гроздане! За съжаление България се опростачи под тази власт и по-лошо създаде боклуците които решават бъдещето на децата и внуците, на поколението ни! Глупак си, но глупаците често са симпатични. ГЕРБ създаде опасните глупаци, които гласуват срещу бъдещето!
02.03.2021 20:31
. . . Николай Симеонов, хубаво си го написал ама я се вгледай във физиономията на лицето горе на снимката и ми кажи, виждаш ли някаква "доброта", защото аз виждам само едно лице изтъкано от омраза и реваншизъм! Вгледай се внимателно в лицето на Радев с вдигнатия юмрук, защото аз вижда само злоба и ненавист, и един малоумник, който не знае ход назад! Вгледай се в нервните тикове на Корнела, и ще видиш ,че който не се съобразява с тях, изхвърча по най-бързия начин! И тези хора искат да определят бъдещето на нашите деца! Съжалявам , ама си намери някоя "хубава" статия и си заври главата в пясъка!
02.03.2021 20:35
ОМРАЗАТА, КОЯТО НАСАДИ ГЕНЕРАЛА-МУТРА РУМЕН РАДЕВ - ЩЕ Я КОМЕНТИРАТЕ ЛИ?....... Г-Н СИМЕОНОВ?
КОЙ.... ЗАКЪРМЯ ПОКОЛЕНИЕТО С ОМРАЗА?...... ПРЕЗИДЕНТА!
02.03.2021 20:43
. . . Можеш да прочетеш и лепкавата "руска" мастия Тартаковер, който на лягане и на ставане се опитва да ни набута "опорките", за които му плащат! Иначе бъди "добър", но аз лично ще съм впечатлен ,ако се запазиш!
02.03.2021 20:47
Покажи всички
Дундьо Защо да се срамуват журналисти, които изнасят истина? Трябва дасе срамуват тези уж журналисти, които създават фалшиви новини, като бабикят, и тези, които прикриват истина. Факт е, че много престъпници плащат за да се шиканират делата им. Същите чакат избори за да си осигурят депутатски имунитет. Пример - Елена Йончева. Или, и за нея твърдиш, че не е крала, прала пари и укривала данъци???
02.03.2021 20:06 / Отговор
Nezavisim Ало, гербаджийския сайт, вижте си вашите листи с какви са пълни, после пишете за дръгите.
03.03.2021 12:06 / Отговор
Митки Един велик българин е казал ,,тук умните смятат за луди". Та ибрикчийте да духат супата.
04.03.2021 05:48 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още