Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Не "1984" на Оруел или "Прекрасният нов свят" на Хъксли, най-пророческа се оказа друга книга

Мрежата

Не "1984" на Оруел или "Прекрасният нов свят" на Хъксли, най-пророческа се оказа друга книга

Не 1984 на Оруел или Прекрасният нов свят на Хъксли, най-пророческа се оказа друга книга - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Дахер Фарид Дахер - Ламот

Много често чувам хората да цитират "1984" на Джордж Оруел и "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли като пророчески книги, които реално описват съвременния свят.

За мен обаче най-пророческа се оказа друга.

Издадена е точно през 1984-а.  Казва се "Невромантик", авторът е Уилям Гибсън.

В нея виждаме много по-познат свят: корпорациите изместват ролята на държавите, те поемат пълния контрол над икономиката, политиката и технологиите. В романа Гибсън ни показва един свят подвластен на един нерегулиран капитализъм, на  неговата крайност - корпоратокрацията, където властта попада в ръцете на малка група хора, които са ръководени единствено от мотиви за повече печалба. Често за сметка на индивидуалната лична свобода и общественото благополучие.

В "Невромантик" глобализацията достига своя връх, като по пътя си тя целенасочено прегазва и изтрива всички държавни граници и институции, наред с идеите за национални и културни идентичности. Всички традиции. Корпорациите контролират и слагат политици и налагат свои идеологии.

Колко познато, нали? Я вижте колко корпорации контролират 80% от капиталите днес.

Корпорациите винаги претендират, че желаят доброто, че се интересува от разнообразието. Но в реалност те изтриват всички характеристики между раси, култури, традиции, дори полове. С единствена цел - по-големи печалби и по-лесен контрол, постигани с премахването на всякакви признаци на индивидуалност. Чрез контрол на информация и поведение. Тотална културна хомогенизация.

Размиват границите на реалността и виртуалния свят, между хората и машините, между хуманизъм и технологии, държави и корпорации.

Само вижте главния герой - Хенри Кейс, компютърен хакер, който живее извън своята културна среда, нейде из Япония. Опитва се да си увеличи парите от неговите работодатели, но те го залавят и го наказват като му разрушават централната нервна система. По този начин Кейс не може вече да влиза във виртуалното информационно пространство, наречено "матрицата". А целият му живот е свързан с нея.  Както се досещате, Гибсън е пророкувал появата на днешния интернет, без който нашият герой не може. Кейс среща обаче момиче-киборг, което му обещава да му поправи системата, ако приеме да изпълни задача, дадена от таен поръчител. Кейс се съгласява.

----

Много считат, че Невромантик е повлиял на създателите на днешната мрежа www, на интернет и книгата е пионер на голяма част от термините в този сектор.

Но оставям на вас да решите коя от книгите наподобява най-много днешния свят и най-добре описват проблемите му.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети книги
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати