Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Никола Филипов: Активите на ББР са със спад от половин милиард за едва половин година Харвардско управление

Мрежата

Никола Филипов: Активите на ББР са със спад от половин милиард за едва половин година Харвардско управление

Никола Филипов: Активите на ББР са със спад от половин милиард за едва половин година Харвардско управление - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на икономиста Никола Филипов

Най-накрая ми остана малко свободно време да прегледам отчетът на „Българската Банка за Развитие“ за третото тримесечие на 2021 година. Ако слушате медийните изяви на г-н Кирил Петков, може би сте останали с впечатлението, че след смяната на предишния мениджмънт на банката и поставянето на неговия извънземен „отбор“ от мениджъри начело, тя ще се развива много по-добре.

Реших да верифицирам тези твърдения, като за целта се фокусирах само върху някои ключови пера от баланса на банката, защото в частта на приходите и разходите анализът е почти невъзможен, защото новия фамозен мениджмънт предприе изключително авангарден управленски подход, който представлява максимизирането не на печалбата, което би трябвало да бъде целта на всеки един мениджър, а на загубата ѝ. В последните месеци видяхме ударно провизиране на кредитни експозиции, които към онзи момент са били все още редовно обслужвани, макар и на база публично представената информация някои от тях наистина да изглеждат рискови. Станахме свидетели и на преоценка на финансови активи с цел банката да реализира допълнителна загуба, макари и през "друг всеобхватния доход". Важно е да се има предвид, че всички тези загуби бяха реализирани в условията на предизборна кампания на база политически, а не управленски решения и те можеха да бъдат избегнати по абсолютно законен начин и изцяло в действащата регулаторната рамка.

За близо шест месеца управление на тези забележителни банкери активите на банката се свиха от 3.97 милиарда лева през първото тримесечие на годината до 3.52 милиарда лева през третото тримесечие. Това е спад от близо 0.5 милиарда лева за едва половин година Харвардско управление. Съществен регулаторен проблем е, че за същия период от време банката се е декапитализирала с 250 млн. лева. Сериозни спадове се наблюдават във всички ключови за една банка пера. Впечатление прави и рязкото влошаване на ликвидността, защото паричните средства на банката спадат с близо 200 млн. лева за периода на управление на новия мениджмънт.

Тези цифри, обаче сами по себе си не означават нищо и е важно да се разглеждат в контекста на целия банков сектор. Докато кредитният портфейл на банковата система за периода първо тримесечие – трето тримесечие на 2021 година нараства с 4.65%, то този на ББР се свива с -6.28%. Депозитната база за банковия сектор за същия период от време бележи ръст от 4.54%, докато този на ББР спад от -9.84%. Тенденцията на спад в кредитния портфейл е изключително притеснителен от оперативна гледна точка, защото той е основния генератор на приходи и печалба за банката. Свиването на кредитния портфейл доведе и до логичния спад в нетния оперативен доход на банката от -7,3% за периода 3Q 2021 - 3Q 2020 година, спрямо ръст в нетния оперативен доход за банковата система от 5.67% за същия времеви период. Това сериозно влошаване във финансовото състояние на банката е "изключително" мениджърско постижение и то в сектор, който се развива в позитивен тренд.

За съжаление очаквам тенденцията на спадове в ключови за оперативната дейност на банката пера да продължи и през последното тримесечие на годината. Всичко това не може в някой момент да не доведе до регулаторна реакция отстрана на БНБ, която да накара банката да привлече капитал от капиталовите пазари, като това е абсолютно невъзможно и в близко бъдеще не изключвам възможността държавата да бъде принудена да докапитализира банката. Когато след някой друг месец БНБ се събуди от дълбоко затворените си очи за случващото се В ББР е много важно да не се забравя, че самия г-н Кирил Петков, когато взе контрола върху ББР ни убеждаваше, че въпреки всичко банката е стабилна и ликвидна.  Предстои да видим, дали това ще продължи да бъде така и при новия мениджмънт. Искрено се надявам това да бъде така.

Всичко това не го казвам, за да се заяждам, или обидя някого, а просто показвам, защо е толкова важно да подлагаме на съмнение всичко, което политиците се опитват да ни втълпят по време на предизборна кампания.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати