Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Бареков: Ковидът скоро ще излекува Фейсбук-професорите, а кашлицата и задухът ще им подредят ума

Мрежата

Бареков: Ковидът скоро ще излекува Фейсбук-професорите, а кашлицата и задухът ще им подредят ума

Снимка:

От профила във Фейсбук на Николай Бареков

Постепенно, но бързо и неизбежно, всички, които не вярват в COVID ще намаляват прогресивно, защото лично ще се уверят, че съществува. Срещата е неизбежна. Предполагам в рамките на 6 месеца до март/април. Очаквам „стаден имунитет“ по бързата процедура чрез 80% заразени и доста колатерални жертви - хронични болести, изперкване на психиката, интубирани завинаги, издъхнали по социалните домове, оставени без грижи от болния персонал.

Причините са основно в липсата на доверие към властта, традиционната ни балканска простотия и неуважение към правилата и законите, липса на граждански инстинкти и разбира се - бедността с нямането на съществени причини да се грижим за здравето, за храната, напитките, които поемаме в лошо качество и които ни правят рекордьори в света по диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Ние сме нация от невярващи рекордьори по инфаркти и инсулти в Европа, а те са смъртоностни.

Днес доста мои познати ми писаха, че се страхуват и се срамуват от хващане на COVID и ако имат симптоми смятат да ги прикрият, като се самоизолират вкъщи и не си правят тест или ходят на работа, като прикриват температура и дори кашлицата, заразявайки още десетки. А как ще се лекуват от евентуални усложнения, не знаят. А такива ще имат всички, които не прилагат адекватно лечение - то е сложно, натоварващо организма с химикали и продължително, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО под лекарски контрол.

Трябва да започне незабавно и без отлагане, понякога човек си отива за седмица. А първите симптоми често са незабележими. Диагностиката и лечението включва скенер, рентген поне два пъти, кръвни тестове, няколко вида PCR, венозни или орални лекарства като антибиотици, дексаметазон, хидроксихлорохин, атовикуон, Ремдесевир, които се приемат по строга схема, наложително в болница или с наблюдение ежедневно от квалифициран лекар. Малко са късметлиите, които без хапчета, антибиотици и десетки други за кръвта, имунитета, фиброзата, антивирусни и т.н ще се оправят сами с аспирин и витамин (предимно до 25 годишните и то не всички).

Болестта е коварна, хитра, прикрита, вероломна, атакува непрестанно и има стратегия, дава си почивка от ден-два точно преди да удари фатално. Това е тунингован вирус, подобен само на СПИН, но бърз и няма нищо общо с грипа. Лошото е, че правителството няма видима стратегия за справяне с пандемията на болестта и в икономиката, лута се и сее ежедневно хаос. Хем ги е страх, хем се изкушават да ползват глупаво вируса за краткосрочни политически цели и забъркват още по-голяма каша. Няма и друга резервна институция на стабилност - парламент, президент, армия, МВР, прокуратура, съд - оскандалени и оплюти, а първите две завършващи мандата си с по-голяма или по-малка криза на доверие.

Здравеопазването няма да издържи на този чудовишен натиск. А лекарите са единствените компетентни, квалифицирани и всеотдайни герои, които могат да поемат лидерската роля. Те само си стоят на мястото, но нямат работеща система. Нито водачи, защото всеки излъчен от техните среди водач става скоро за посмешище от досега си с карнавалната гротескна власт. Справка - уважаваният доскоро хирург и шеф на ВМА, когото туриха на плажни кърпи и превърнаха във виц.

Горят лекарите и професорите като разкошни пеперуди на кладата на некомпетентостта и страха на властта. Мнозина хронични и тежко болни ще загубят битката, защото няма да получат адекватна помощ в суматохата. При 1500 души на ден изнемогват лекарите и болниците, а представете си по 15 хиляди още от ноември и декември?! Икономиката ясно ще катастрофира, само с ресторанти, барове и хотели няма как да стане. Масови фалити и гладомор. Интересно тогава кой ще обвинят невярващите във вируса? Защото аз бих обвинил тях наравно с неадекватните (без)действия на правителството.

Разликата е, че аз имам много повече обективни основания и аргументи да не харесвам правителството. Докато вярващите в безумни конспирации не харесват правителството, защото си мислят, че то ги лъже за вируса, за да ги държи под ключ. Всъщност те, невярващите, работят активно за правителството, което ползва тяхното безотговорно и фриволно поведение, и пълни баровете, за да увеличава бройката заразени и да ескалира истерията. Риба се лови в мътна вода, а простоватите няколко милиона са шараните, които ще ловят политиците тази зима. Катастрофата е толкова видима на хоризонта, че несъразмерността на големината й пречи на тълпата да я забележи.

Вместо да чете книги и да се образова, тълпата на безхаберниците цъка клипчета в YouTube на всякакви шарлатани и пише статуси от амвона на фейсбук професорщината, всъщност профанщината. Но ковидът скоро ще ги излекува от профанщината, а кашлицата и задухът от длъбините на белия им дроб ще им подреди ума.  


Коментари (7)

Тартаковер Напрегнал всичките си мозъчни неврони, задвижил всички зъбни колелца в черепната си кухина, за да напише този заплашителен "труд". А хората и без него са стресирани, не им е необходима "медицинската експертиза" на този политически шмекер. Освен това, ако "диагностиката и лечението включват скенер, рентген поне два пъти, кръвни тестове, няколко вида PCR, венозни или орални лекарства като антибиотици, дексаметазон, хидроксихлорохин, атовикуон, Ремдесевир, които се приемат наложително в болница"-както пише шмекера, колко души ще могат да се възползват от тях, ако не са богати, или политици? Да се скрива, да си живее, или мре, каквото съдбата му е отредила, никой освен близките му се интересува от него. Навремето онези които го замерваха с лайна, явно са били по-прозорливи от другите.
23.10.2020 11:54 / Отговор
Щеше да си е за притеснение, ако не бяхте се изходили след този коментар, ако не бяхте обругали и ако не бяхте политизирали. Аз изобщо не симпатизирам на Бареков, но като разумен човек разказа му от 1 л. ед.ч. и от опит няма как да не ме накара да се замисля. Е, разбира се, то е защото не съм от Партията на безсмъртните плювачи като вас...
23.10.2020 12:51
ЛУД ЧОВЕК, КОВИД 19 НЕ ГО ЛОВИ!.......... ЗАТОВА ВСИЧКИ ЖЪЛТИ КНИЖКИ МОГАТ :
1.ДА СА СПОКОЙНИ.
2.ДА СЛУЖАТ ВЯРНО НА СССР
3.ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА МЯТАТ ЯЙЦА, ЛАЙНА, ДОМАТИ ПО БЪЛГАРИТЕ.....
23.10.2020 13:20
Stefan *
Достоевски разправя, че страданието облагородява. Дори извън контекст, прав е, имайки предвид помъдряването на г-н Бареков. Заговорил е досущ, като един древен библейски пророк.

Всъщност, много е прав.
У нас, проблемът с неуважение на институциите е бедсвен порок. Гласуваме за някого и сетне го пцуеме като да е турски султан. Незамисимо дали е учен, бизнесмен, фукаре или Цар.

Как беше, кучето те гледа предано, котката с презрение, само свинята те гледа като равен.

Жалко, тук сме малко нещо като свинеферма, никой не зачита йерархия. Най-спрятяният израз по соца е бил: Знаеш ли ме кой съм аз?! Днес лафът търпи редакция: Къф си ти, бе, че да ми изискваш?
23.10.2020 12:00 / Отговор
Тартаковер @ " Щеше да си е за притеснение". Доста по-подходящ щеше да е коментара, ако беше изписан във второ лице ед. число. Защото думата "изходили" съвсем не се вързва с учтиво обръщение към опонент. Ето следващия просташки коментар е съвсем в стила на медията, съвсем подходящ за тук присъстващ коментатор. Напротив, коментара на Стефан цитиращ Достоевски не е за тук. Въпреки че не винаги великия писател е прав, ето видяхме и у нас как Вежди Рашидов след опасния момент в живота му, се върна благ, мек и очовечен в парламента, но бързо "преодоля" тези качества и пак се върна към битността си на дърт хашлак и грубиян.
Освен това не мога да намеря политика в коментара си, освен че свързвам този шмекер с бившата политическа част от живота му. Но когато си решил да плюеш, това трудно се забелязва. Като Стефан и аз ще цитирам нещо от миналото. Ларошфуко пише " Много трудно е да намерим нещо положително в хора, които са ни неприятни" (Не е точно така, но смисъла е същия).
23.10.2020 17:13 / Отговор
Пацо Този е такъв плужек, че осира всичко по хлъзгавия си път... Сега е горд с опита си от вируса и го ползва за да се появи и да даде акъл. Мърляч, плаши "компетентно" гаргите. Прилича на Патрашкова, която също обясняваше какво е КВ. Баси!
23.10.2020 17:39 / Отговор
Прав е, но само наполовина. Болниците се напълниха първо с тези, които се подиграваха на маските и не вярваха, че вирусът е смъртоносен. Това беше предизвестено, дори необходимо, защото нищо друго не можа да убеди блокираните им мозъци. Невярващите в коронавируса и неспазващите мерките са основните виновници за разпространението, а не правителството. Тяхното неверие е подсилено и моделирано от хибридна кампания водена от антиправителствени сили. Разпространението на лъжлата информация за Covid и призивите за бунтове срещу ограниченията е античовешка акция целяща дестабилизиране на държавата. Докато не се сложи правилната диагноза и не стане ясно какво причинява проблема, няма да се намери и правилното лечение. Последното изречение не се отнася до коронавируса.
24.10.2020 11:49 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още