Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Нинова твърди, че предложили съдебна реформа. Или никой не е разбрал, или тя не знае какво са предложили

Мрежата

Нинова твърди, че предложили съдебна реформа. Или никой не е разбрал, или тя не знае какво са предложили

Снимка:

Андрей Янкулов, Фейсбук

Вчера в "Панорама" Нинова каза, че от БСП отдавна били предложили съществена съдебна реформа, която не се приела - актовете на главния прокурор да подлежали на съдебен контрол.

Учудих се, че не виждам нищо никъде по този въпрос.

Или никой не е разбрал за това предложение, или Нинова не знае какво са предложили, или пък нещо заблуждава обществеността.

На мен ми е известно, че от БСП предложиха съдебен контрол на отказа на прокурора да образува наказателно производство - според мен принципно много удачна промяна, която съм подкрепял с обстойни аргументи. Естествено има и такива против, които също са излагани. В крайна сметка обаче в една правова държава достъпът до съд не може да е лошо нещо, въпросът е единствено как точно да бъде регулиран, за да се създадат някакви гаранции срещу претоварване на съда, но това е по-скоро технически въпрос.

Отказите от образуване на досъдебно производство обаче нито са актове на главния прокурор, който в изключително лимитирани хипотези въобще се произнася по някакви конкретни случаи, нито съсредоточават в себе си цялата проблемност на реформата - ще им въведем съдебен контрол и това като с магическа пръчка ще реши всички неудачи.

Не бива да се заблуждаваме, че каквито и да е нормативни промени сами по себе си ще решат каквото и да е, а камо ли такива на парче. Лесно решение на труден проблем.

Огромните дупки, които зейнаха в демокрацията ни на толкова много нива, са на път да я пратят на дъното, с лепенки тук-там няма как да стане.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още