Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Общински съветник във Велико Търново: Имате жълт картон, г-жо Лечева

Мрежата

Общински съветник във Велико Търново: Имате жълт картон, г-жо Лечева

Общински съветник във Велико Търново: Имате жълт картон, г-жо Лечева - Tribune.bg
Снимка:

Нейко Генчев, Фейсбук

Уважаема г-жо Лечева,

Снощи имах възможност да видя дебата, в който участвахте, и впечатленията ми от Вашето представяне ме подтикнаха да Ви напиша това открито писмо.

Искам да ви издам една тайна, която всъщност е очевиден факт - повечето от гражданите на Велико Търново са много умни хора.

Изглежда Вашите съветници не са Ви информирали за това, щом си позволявате да се явявате на телевизионен дебат за бъдещето на търновци толкова неподготвена. С което ги обиждате.

Клишета, нелепости и неверни факти не са нещо неочаквано от Вашата политическа партия.

Но мен изключително много ме подразни една от тезите Ви, защото ме засегна лично - че обявяването на Велико Търново за „Историческа и духовна столица на България“ било „табела, изпразнена от съдържание“ !?!

Засегна ме, защото аз съм един от тримата, които започнахме осъществяването на идеята, създадохме Инициативния комитет, представящ великотърновската общественост, и съм отделил близо две години от живота си, вложил съм много лични средства и усилия тази идея да бъде осъществена. И тя е факт.

Идеята, разбира се, не е наша. Ние само я осъществихме и легализирахме. Че ВЕЛИКО ТЪРНОВО – „ОТ БОГА ПАЗЕНАТА“ СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИТЕ в духовните представи на народа ни цели седем столетия, от 1186 до 1879 г., е единствената възможна българска столица, и нещо повече, до началото на ХІХ в. е и вечната столица на България, че Търновград е мощен фактор в културните процеси в България и в православна Европа през цялата ни история - тази идея съществува в съзнанието на сънародниците ни от векове.

Сигурно и Вие го знаете, но щяхте да си го припомните, ако бяхте прочели мотивите за предложението пред Народното събрание, които аз и проф. Пламен Павлов написахме, ако бяхте подписали това предложение, и най-важното - ако бяхте го гласували в Парламента.

Решението за обявяване на Велико Търново за „Историческа и духовна столица на България“ бе гласувано от представителите на ВСИЧКИ политически сили БЕЗ БСП. И бе подкрепено от ВСИЧКИ институции, дори и от Президента (в този случай - моите уважения и благодарности към него!).

Сигурно защото е табела, изпразнена от съдържание, нали?

Но дори само тази табела, уважаема госпожо, вече носи дивиденти на града ни.

И, уверявам Ви, всички ние, които работим за любимия си град, ще я изпълним с такова съдържание, че ако Вие заминете за някъде, например за Халкидики, и се върнете след 10-15 години, благодарение на нея градът ни ще е толкова променен, толкова по-хубав, че няма да го познаете!

От такива „табели“ се възползваха и Матера, и Санкт-Петербург, и Краков, и още много градове по света. Защото това звание създава изключителни възможности не само за Велико Търново, но и за България. И ние, великотърновци, ще се възползваме от тях, защото (виж началото) не отстъпваме по нищо на жителите на градовете, които споменах.

Такава „табела“ беше и 22 септември - празникът, който достойни търновци като проф. Палангурски и др., възстановиха през 1998 г. Вижте на снимката в началото как изглежда този празник сега.

А че Вие не оценявате всичко това и напротив - искате да го използвате за дискредитиране на тези, които работят за осъществяването му, аз оценявам като политическа неадекватност и късогледство. Даже нещо повече - като политическо харакири. Или май по-добре да използвам спортен термин - като автогол.

Позволете да Ви дам един съвет като по-възрастен от Вас, уважаема госпожо. Аз наистина Ви уважавам за спортните Ви успехи, но ще спра до там.

А съвета можете да предадете и по-нагоре в партията си, очевидно има нужда. Ето го:

Държавата ни не е фирма.

Хората в нея не се интересуват само от пари.

Нацията се създава от личности. Обединени от обща история, от общи идеи, от общи цели, най-общо казано, от общите за всички историческа принадлежност, духовни и културни ценности.

И една обединяваща идея може да накара хората от тази нация да извършат чудеса. Което парите не могат.

Ние, българите, сме го показвали много пъти.

А Вие, г-жо Лечева, като следя коментарите и като чувам мненията на хората, мисля, че с този дебат си изкарахте жълт картон от съдията (от народа, разбира се).

В личен план Ви желая здраве и щастие, но съм убеден, че в изборния ден хората ще Ви покажат картон в любимия на партията Ви цвят - червен.

С уважение:

Нейко Генчев

общински съветник


Коментари (2)

Краднелия Госпожа ВИДАХИМ СЕ ОПИТВА ДА ИЗПЪРЗАЛЯ ХОРАТА ОТ В.ТЪРНОВО Как е МАНОЛЧО?
06.10.2019 06:37 / Отговор
Ivan Точно ти пък си последния, който има право да я критикува, с "честния" си печатарски бизнес.
23.01.2020 16:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети