Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Огнян Минчев: Да информираме кандидата за премиер, че Преспанското споразумение е между РСМ и Гърция

Мрежата

Огнян Минчев: Да информираме кандидата за премиер, че Преспанското споразумение е между РСМ и Гърция

Снимка:

По време на участието си в „Панорама“ по БНТ снощи кандидатът за премиер Пламен Николов направи гаф. Той заяви, че „неизпълнените ангажименти по Преспанския договор много ни притесняват“ , ще отстояваме интересите си, но „може би ще ревизираме този договор”. 

По повод думите на Николов,  политологът Огнян Минчев написа в профила си във Фейсбук, че темата е деликатна, а договорът е между РС Македония и Гърция - не между РС Македония и България.

„Докато е време - да информираме кандидата за премиер Пламен Николов. Преспанското споразумение е между РС Македония и Гърция - не между РС Македония и България. Ние също имаме договор със Скопие, но да го „ревизираме“, както пожела г-н Николов ще бъде много трудно и най-вероятно - много неизгодно.

Най-малкото защото мощната сърбоманска общност в елита на Скопие, начело с ВМРО-ДПМНЕ, се бори точно за това - за ревизия и релативиране на договора. Този договор е несъвършен - той е недостатъчно конкретен, но ревизирането му е по-опасно от придържането към него и неговите постулати.

Бих посъветвал г-н Николов две неща. Първо, да настоява пред партийния си началник номинацията за министър на външните работи да бъде сериозна, отговорна и съобразена с предизвикателствата, с които България ще трябва да се справи, включително в двустранните отношения с Македония през следващите месеци и години. Второ, лично да осмисли и да защити пред големия си началник балансирана политика спрямо проблемите в отношенията с РС Македония, най-малкото защото един пореден провал в тази политика би нанесъл непоправими щети върху българския национален интерес, а оттам - и върху управлението на ИТН. Темата е деликатна - патосът на „Боят настана, тупкат сърца ни...“ е неадекватен  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още