Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Огнян Минчев: Политическият и олигархичен елит с десетилетия не се противопоставя на бруталната имперска пропаганда

Мрежата

Огнян Минчев: Политическият и олигархичен елит с десетилетия не се противопоставя на бруталната имперска пропаганда

Огнян Минчев: Политическият и олигархичен елит с десетилетия не се противопоставя на бруталната имперска пропаганда - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на политолога Огнян Минчев

Това не е инертна носталгия по миналото - обърнете внимание, че хората които пишат и говорят тези неща в голямото си мнозинство не са били активни до 89 г., дори да са били родени. Има два източника на организирана носталгия. По-маловажният - разкази и преживявания на възрастни хора от селата и малките градове, които в днешните условия на социална поляризация са много тежко маргинализирани, и то от десетилетия. По-значимият източник е системната великодържавна пропаганда, която насажда визията - докато бяхте с Москва, живеехте добре. Сега отидохте в Европа - станахте просяци.

Вече 15 години България е подложена на системна, масова и интензивна имперска пропаганда, която не преследва просто конкретни политически и геополитически цели. Нейното дълбочинно ядро цели създаване на цялостен светоглед от антизападни убеждения, в който могат да се поместят всякакви допълнителни лъжи и манипулации. Базисното утвърждаване на визията – „Вашето място е в Евразия“ - се разклонява във всички посоки на политическа, културна и икономическа прагматика, която се „продава“ на публичния пазар в България за да обслужва великоимперските интереси.

Вие, българите сте в НАТО - значи ще ви вкарат във война с Русия. Москва се „защитава“ от Украйна, „съблазнена“ от НАТО. Ограничавате „Газпром“ и другите руски енергийни доставки - ще стоите на студено, ще плащате много, ще живеете в мизерия. Гласувате за проевропейски и проатлантически партии - ще ви управляват купени „американски лакеи“. Нещата се навързват логично в цялостна система, защото в основата на системата е изградена цялостна визия за света, цялостна логика на организираната кремълска лъжа в България.

Слушате някого от добре известните български пропагандисти или аналитици на Москва по радиото и телевизията. Тезите, които той/тя излага са смехотворни за здравия разум на интелигентния човек. Но те са естествена част от цялостната „истина“ за света, която е култивирана като мироглед от великодържавната пропаганда в продължение на десетилетие и половина. „България ще влезе във войната срещу Русия“. Как да не се смееш, като знаеш, че два-три танка ще излязат от Горна баня (не зная дали още са там), и ще се докарат максимум до Красно село. Ами до Русия - много път, нали...! Нищо, продажните евроатлантици ще послушат „посолството“ и ще обявят война на Русия...

Жертви на тази брутална системна лъжа са огромен брой хора, които са и психологически предразположени да отхвърлят статуквото. Българският преход поляризира обществото и създаде голяма общност от хора, преживяващи се като жертви на промяната - със или без основание. Това е въпрос и на манталитет, и на шанс, и на ценности. Ако носиш съзнание на човек, изгубил състезанието в живота - можеш да се подхлъзнеш по всяка илюзорна алтернатива. А великодържавната пропаганда не е „всяка алтернатива“. Тя е системна алтернатива, предлагаща един цялостен друг свят. Какво значение има, че този свят не съществува... Най-добре е да не знаеш руски език, да не си бил в Русия, да познаваш комунизма по разкази на баба си, да слушаш преразкази на мъдреца Дугин, който ти обяснява, че е добре да бъдеш част от една "друга цивилизация", в която няма начин да не си по-успешен отколкото в тази, която обитаваш понастоящем.

Последно - и първо по значение! Голямата част от българския политически и олигархичен елит в продължение на десетилетия не бе заинтересован да се противопоставя на бруталната и масирана имперска пропаганда в България. Дълго време вървеше страхотен алъш-вериш „под масата“ с „братушките“. От Европа взимахме фондове. От Москва - рушвети. Ех, хубави времена бяха... Сега трябва спешно да ставаме „евроатлантици“... Това не може да бъде поведение на държава. Ако не познаваш своя интерес, ако не се грижиш за своя суверенитет, ако нямаш визия за това какъв е пътят на националния успех - други влизат във вакуума и отвличат гражданите ти, народа ти в удобна за тях посока. Това е пътят на робството, това е пътят на слугинажа.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети