Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Огнян Минчев: За „мажоритарната система“ ИТН чакат да имат „стройна кохорта депутати в мнозинство“

Мрежата

Огнян Минчев: За „мажоритарната система“ ИТН чакат да имат „стройна кохорта депутати в мнозинство“

Снимка:

От профира във Фейсбук на политолога Огнян Минчев     

Ако от краткото изказване на Тошко Йорданов - представител на партия ИТН - могат да се правят изводи, те биха могли да бъдат следните: Първо, ИТН няма намерение да лапа въдицата, пусната от Бойко Борисов за бързо въвеждане на „мажоритарна система“. Timeo Danaos et dona ferentes - мисли си Йорданов, макар и не на латински, справедливо подозирайки, че щедрият подарък на Борисов няма да бъде безплатен.

На „мажоритарната система“ ще ѝ дойде времето, когато Йорданов няма да вижда „такъв парламент“ - разнороден - а стройна кохорта депутати в мнозинство на ИТН. Второ, този парламент едва ли ще си завърши мандата – сигурно, защото като композиция той не устройва амбициите на ИТН.

Оттук - нарастват съмненията относно готовността на ИТН да предложи правителство в този парламент. Трето, акцентът в кратката реч на Йорданов бе поставен върху очевидно спешната необходимост да се променят елементи на изборното законодателство и изборната администрация в посока, която би подпомогнала партията и нейния кръг избиратели да постигнат значително по-добри резултати на едни следващи избори. Каквото и да означава „по-добри резултати“. Мисля, че президентът Радев харесва това - по свои си причини. Депутатът Хаджигенов не харесва това.

Премиерът в оставка Бойко Борисов харесва „мажоритарната система“ - веднага. Той обича да се шегува с другите, но накрая ще вземе да се пошегува със себе си – „мажоритарната система“ е най-прекият път към формулата „всички срещу ГЕРБ“. Надлъгването започна. Ако демократичният процес се състои - тарикатите трябва да се разотидат с празни ръце, а гражданите - поне с отчасти пълни. Гледайте, гледайте си в ръцете!                                                        


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още