Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Основният проблем за въздуха в София просто не са колите, а горенето на дърва, въглища и боклуци

Мрежата

Основният проблем за въздуха в София просто не са колите, а горенето на дърва, въглища и боклуци

Основният проблем за въздуха в София просто не са колите, а горенето на дърва, въглища и боклуци - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Георги Драганов

Вчера карах в мъглата в София. Такова нещо не помня като шофьор скоро да е имало. Буквално при завой вляво влязох погрешка в паркинг, вместо да вляза в платното. Колите зад мен също ме последваха.

Ясно е, че този проблем го е имало, има и ще го има, защото София е в котловина. Освен ако не намерим начин да взривим някоя от планините около нас - Софийската, Лозенската планини, Витоша, Люлин, Плана, въздухът ще си стои по същия начин нераздвижен.

И виждам как тъпо и упорито се вземат мерки... срещу старите коли, които замърсяват въздуха. Но не, не става дума за сериозен контрол дали колите имат катализатори, дали са с подходящи гуми, дали са с ефективни двигатели, дали не са си сложили щадяща природата газова инсталация.

Не, ние политически правим всичко възможно да заменим колите с електромобили. За да имаш стикер 5 за преминат ГТП на колата - най-високият, единствено може да имаш електромобил. Даже и колите, които са фабрично на газ, не се класират. Няма да изброявам и всички други привилегии, като безплатно паркиране в синя и зелена зона, специални места за паркиране по паркингите, които масово стоят празни и какви ли не други държавни и общински подкрепи.

Същевременно, основният проблем за въздуха в София просто не са колите, ами горенето на дърва, въглища и боклуци. И колкото по-студено става, толкова повече такива ще се горят - защото бедните хора имат инстинкт за самосъхранение и няма да допуснат да измръзнат и да умрат от студ през зимата. Затова всяка политика, която трябва да адресира подходящо корена на проблема с въздуха в София, трябва да отговаря на въпроса "Как да направим парно, ток и газ много по-евтини?"

Когато отоплението на ток, парно или с газова инсталация стане евтино, по естествен, пазарен път хората ще се откажат от старите си печки.

А горенето на сухи дърва в нова, ефективна печка, е отговорно за над половината от риска от рак при мръсен въздух. Сметнете колко е по-голям рискът при горене на мокри дърва, пластмаси, гуми, стари дрехи и всичко останало, което дишаме.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати