Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. От архива: Бившата съпруга на ген. Атанасов съди България за подслушване

Мрежата

От архива: Бившата съпруга на ген. Атанасов съди България за подслушване

Снимка:

Анелия Атанасова, бившата съпруга на Атанас Атанасов, съди българската държава за подслушване. Това Атанасова заяви през 2008 г. пред Канал 3 в предаването на Маргарита Михнева.

През есента на 2002 г. Анелия Атанасова е била подслушвана. По това време тя работи в Американската агенция за международно развитие. Като подслушват Анелия Атанасова са подслушвани и хората, с които води разговори - това са Костадин Паскалев, Михаил Миков, Елиана Масева, Евдокия Манева, Ремзи Осман и т.н.

След това започна дело срещу нея за шпионаж, поясни Михнева. Това дело за шпионаж се образува благодарение на разрешението за подслушване, което е дадено.

Предложението за подслушване е било изготвено от тогавашния директора на НСС генерал Иван Чобанов. Тя е подслушвана като са прихващани разговорите с много видни европейски и български политици, прихващани са разговори и на американски граждани, тъй като тя е работила в американска фондация, заяви Михнева.

През 2004 г. се явява изказване на тогавашният прокурор Никола Филчев, че Главната прокуратура в България е получила известие, че в една банка в Германия г-жа Анелия Атанасова е превела 7,5 милиона долара, тя е обвинена в шпионаж.

Атанасова каза, че година преди интервюто е организирала защитата си, за да предяви иск срещу българската държава за подслушване. Относно 7,5 милиона долара, тя заяви, че тази информация е излязла през 2001 година и за нея пръв започна да говори бившият депутат Димитър Луджев, който я спомена в парламента и след това има публикации. "Забележете те бяха във в. "Московские новости" в Москва и в бългтарския вестник "Стандарт", който тогава беше притежаван от Михаил Чорни. След тези събития през 2001 година , през 2004 година тогавашният главен прокурор Никола Филчев в предаването "Всяка неделя" по БНТ спомена за тази сметка. Вече какво аз не правих по този повод - тогава отправих едно открито писмо чрез БТА до институциите, които можеха да направят проверка, като обявих, че изобщо нямам такава сметка. Аз изобщо нямам възможност да имам такава сметка и такива пари. Сезирах главният прокурор, сезирах министърът на вътрешните работи, познайте дали има някакъв отговор и до сега", заяви Анелия Атанасова.

Атанасова поясни, че разводът с бившия й съпруг е от лятото на 2006 г., но каза, че не знае дали съпругът й е знаел, че я подслушвана. "Аз не мога да ви кажа за това. Оказа се, че много неща не зная за него и все още много не знам", каза Атанасова. Тя допълни, че от 2006 година нито тя, нито децата общуват с Атанас Атанасов. "Аз имам сериозни съмнения в неговия интегритет и в личен план той е една сянка от миналото, коментира тя.

Атанасова спомена и за доклад от парламента, където е изписано нейното име с конкретно основание и текст от Наказателния кодекс. Този доклад на българския парламент не е изпратен в съда. Надявам се, че след една година чакане институциите ще си свършат работата и ще предоставят документите, за да може да ги разгледат. В случая смятам, че съдебната власт ще си свърши работата", оптимист е Атанасова.

Според нея са излезли данни, че са били подслушвани посолства на натовски страни, докато самата тя е била слушана. Това е един добър пример за лицемерието на българските институции, които заявявайки своята привързаност към евроатлантическите структури не би трябвало да правят това и да гледат на тези структури и тези програми като партньорски, коментира Атанасова. На въпрос какви пари Америка инвестира в България, Анелия Атанасова заяви, че според доклада на Департамента и на Конгреса на САЩ над 600 милиона долара помощ за България е била получена през последните 10-15 години. Това е изключително сериозна помощ, да не говоря за капацитета на хората, които идваха и помагаха във всички ключови области и за борбата с корупцията, и за съдебната власт и за децентрализацията на властта и на местното самоуправление. Хиляди хора бяха обучавани по нашите програми и в САЩ и в България и мисля, че има резултат, каза Атанасова.

Според Красимир Райдовски, началник на пресцентъра на правителството на Жан Виденов, при подслушването тогава целта не е била Анелия, а съпругът й Атанас Атанасов. Когато се създаде напрежение в държавата винаги се вади ДС. Има много по-тежки проблеми-здравеопазване, газа, каза Райдовски. Според него когато става дума за подслушване, има изтичане на информация от службите и това е сериозно. При сегашният скандал с подслушването на журналисти и депутати, Райдовски смята, че не те са били подслушвани, а са вадили разпечатки на разговорите им, целта са служители от службите, чрез които е изтичала информацията. Същото се отнася и за депутатите, но според Райдовски, "те са гузни, притесняват се, че ще им излезат мръсните тайнички, кой за кого лобира, кой на кого помага".  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още