Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Първан Симеонов: Пуснаха транспортния министър Събев по пързалката за гарата в Стара Загора

Мрежата

Първан Симеонов: Пуснаха транспортния министър Събев по пързалката за гарата в Стара Загора

Снимка:

Социологът Първан Симеонов реши да вземе отношение по повод боядисването на гарата в Стара Загора, което се бави заради неуредици при вземане на решение за цветовете. По думите му администрацията на траспротното министерство е „пуснало по пързалката“ ресорния министър Николай Събев от ПП, който в петък от трибуната на парламента разясни какъв е казуса с гарата.

Ето какво написа във Фейсбук Първан Симеонов:

Събота е и мога да ви разкажа една забавна история за механизмите на политиката у нас. Знаете вероятно, че от известно време се занимавам с една закачка за цвета на гарата в родната Стара Загора. Дадоха на старозагорци да разберат, че няколкото цветни петна по фасадата ще са в цвета на града - зелено. Пред медии дори и далеч не само! После смениха версията и почнаха: проектът-е-такъв-няма-как-пък и пр. И се почнаха наши декларации, протести, срещи, Стефан Вълдобрев, Ваня Джаферович, сигнали, медии и т.н. Все в посока: като сте казали нещо, направете го. Не че е най-важното в този момент, де...

Та. Снощи, старозагорският народен представител Атанас Михнев/Atanas Mihnev (браво на него и на всеки, който прави такива неща) зададе въпрос какво става със старозагорската гара - защо се бави реконструкцията и какво стана с въпросния ангажимент за цвета. Междувременно, внесен е сигнал и в ресорното Министерство на транспорта, с миниподписка, подкрепена от доста сериозни хора, включително и от клуба "Берое".

Също междувременно, ръководството на ресорната Национална компания "Железопътна инфраструктура" бе сменено от страна на новия министър Николай Събев (Nik Sabev). Направо се чудя: дали пък някой в тази компания не е написал отговора на министъра - като вид забавно отмъщение? ???? 

Защото министър Николай Събев снощи даде от трибуната на парламента отговор, който, меко казано, ме озадачи и може да дискредитира самия министър. И смятам, че по-скоро някой го е подвел. Писах снощи на министъра и му прави чест, че отговори и започва да проверява какво му е подадено. При цялата ми толератнтост към всяка нова администрация (и при споделяната от мен човешка симпатия към този министър), длъжен съм да дам гледната си точка. А онези (които и да са), ако са подвели министъра, следва да отговорят.

⁉️От трибуната бе казано нещо като: гарата се бавела, защото била паметник на културата. Това е толкова съмнителен аргумент, че направо се зачудих дали министър Събев не е имал предвид гарата в Нова Загора (около която също има казус и то по-тежък). За съзнателната ми старозагорска деятелност от десетилетия, така и не ми е хрумнало, че соцсграда по типов проект от 70-те може да е паметник на културата, но... никога не е късно да научиш нещо ново. Или да станеш за смях. Не знам кой за какво ще става. ????  

⁉️Също, проектът за реконструкция бил гласуван в Общинския съвет. Може би се е имало предвид, че е СЪгласуван. И в двата случая, всъщност, не съм убеден. Ама хич. Става дума за държавна, а не общинска сграда - как се гласува в общински съвет? А във въпросните обществени обсъждания в залата на общинския съвет в Стара Загора имаше ясно, изявено изразено, мнение за преработка на проекта именно към зелено. Подкрепено и от общинския връх. 

⁉️С новата боя проектът щял да се оскъпи сериозно. Забележете, става дума за цвета на - единствено! - три портала и нещо като една четвърт стена. Толкова! От тях вече боядисана е само стената. Колко да се оскъпи изпълнението!?

Разказвам това, за да ви стане ясно как понякога се прави политика в България. Как някой някъде може да пусне министър по пързалката. Или как по пътя на добрите намерения министър може да стъпи накриво. С което да повлече и депутат.

И представете си, става дума за такава дреболия като цвета на гарата. А дори не ми си говори колко ядно звучеше снощи друг министър, когато говореше за съдбата на "Берое" (пак в отговор към Атанас Михнев). Не че не беше прав за много неща. И не че няма песпектива и в други вчерашни парламентарни идеи за старозагорския регион - за съдбата на мощностите в Маришкия басейн.

Перспектива има, но трябва доста да се внимава как нещата се обясняват. Защото само за вчерашното парламентарно заседание, хората в моята родна Стара Загора получиха три леки шамара - с гарата, с клуба и с мариците. От неумела комуникация. Или друго? 

????Впрочем продължавам да мисля, че един жест с тези четири цветни елемента в зелено би се харесал на старозагорци и би създал красива градска легенда. За другото, ще пиша отделно.

Хубава събота!  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема