Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Пазарлъци между „рашковци“ и „радевци“ за МВР и службите. Хората на Радев вадели нова порция записи?

Мрежата

Пазарлъци между „рашковци“ и „радевци“ за МВР и службите. Хората на Радев вадели нова порция записи?

Пазарлъци между рашковци и радевци за МВР и службите. Хората на Радев вадели нова порция записи? - Tribune.bg
Снимка:

Стефан Ташев, Breaking.bg

Битката за надмощие в МВР и специалните служби, стартирала след избирането на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи между „рашковци“ и „радевци“, е спряна в момента, твърдят запознати пред Breaking.bg.

Има „примирие“ и се водят пазарлъци между двете групировки кой от хората на Радев-Узунов да оцелее при предстоящите чистки в МВР и службите.

Информирани твърдят, че вече има изготвен списък на висши фигури за смяна. Първата опция е отстраняването на шефа на ДАНС Пламен Тончев, на който ПП-ДБ имат зъб заради политическите му речи в Народното събрание и твърденията, че хора от правителството на Кирил Петков са работили не за България, а за чужди интереси. Тончев е човек на президента и Радев няма да подпише указа за смяната му, още повече, че преди два месеца той бе назначен за още един петгодишен мандат.

Вторият в списъка е главният секретар на МВР Петър Тодоров, човек на Пламен Узунов, получател на подаръчни комплекти в ресторанти. Радев ще окаже съпротива и там. По информация на хора от МВР Тодоров е бил „сондиран“ и „помолен“ да си подаде оставката, но отказал. В ПП-ДБ са решили първо да сменят закона и назначаването на шефовете на служби и главният секретар на МВР да става без указ на президента и чак тогава да разчистят Тончев и Тодоров. Идеята е на Атанас Атанасов от ДСБ.

Третата мишена в списъка зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев, също от Пловдив, също човек на Узунов, успял да излезе в дълъг болничен от страх да не бъде уволнен. За зам.-главният секретар не се иска указ на президента.

Планирано е отстраняването на двамата зам.-шефове на Държавната агенция „Технически операции“-ДАТО. За директора на службата Бисер Борисов, назначен като протеже на Бойко Рашков, също се водят пазарлъци дали да остане между двете групировки, които се опитват да овладеят службите.

Вероятно от другата седмица ще започне и смяната на директорите на областните дирекции на МВР, като първата ще бъде на пловдивския директор, човек на Демерджиев и Узунов. Формален повод ще стане проверката на прокуратурата и Инспектората на МВР на действията на полицията в дискотека „Бушидо“ на 6 май, когато над 400 клиенти бяха задържани и събличани голи при акция за дрога.

Договорена е смяна на шефката на „Гранична полиция“ Росица Димитрова, чака се нов началник в  жандармерията, след като наскоро шефът Тодор Гребенаров е пенсиониран. Готви се и смяна на директора на полицията Атанас Илков. От квотата на Радев лично Пламен Узунов водел пазарлъците с „рашковците“, за да успее да спаси повече свои хора, назначени по върховете на МВР.

Запознати твърдят, че ако „уйдурмата“ не стане, „империята“ тоест радевците ще отвърнат на удара. Твърди се, че ударът ще е страшен, с нова порция записи от партийни събрания и изцепки на партийни лидери.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати