Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Петър Фотев: България е изправена пред конституционна криза

Мрежата

Петър Фотев: България е изправена пред конституционна криза

Петър Фотев: България е изправена пред конституционна криза - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Петър Фотев

С 16 гласа „против“ и 2 „за“ главният прокурор Иван Гешев запази поста си. Това бе очаквано и не виждам какво може да се коментира по темата.

За мен изводът е един: реформата в правораздаването ни тотално зацикля и се проваля. За капак България е изправена пред конституционна криза. Вече няколко месеца Народното събрание не успява да определи двамата конституционни съдии от квотата си и КС заседава в редуциран състав. Не е ясно кога и как ще бъдат избрани 11 членове на ВСС от парламентарната квота, както и също толкова членове на Инспектората към ВСС, на който възлагахме големи надежди. И за двата избора се изисква 2/3 от общия брой на депутатите, а ние нямаме вече дори и обикновено мнозинство. Механизмът за контрол на главния прокурор едва ли ще бъде приет скоро, а и дори това да се случи, според мен той би бил в сериозно противоречие със сега действащия ни Основен закон.

 България отчаяно се нуждае от спешна и радикална конституционна реформа. А тя може да бъде постигната единствено със свикване на Велико народно събрание и с широко съгласие между основните политически сили. "Демократична България" трябва да инициира парламентарен и обществен дебат и да бъде двигател за приемането на НОВА Конституция, отговаряща на съвременните предизвикателства. И друг път съм го казвал: който ви каже, че със законодателни "кръпки" ще промени нещо съществено, или е пълен лаик, или е обикновен популист. Без нова Конституция съдебната реформа е обречена. Мисля, че това трябва да е основният акцент на ДБ в предстоящата предизборна кампания.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати