Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Петков ще посмее ли да се противопостави на Нинова за оръжието за Украйна или пак ще шикалкави?

Мрежата

Петков ще посмее ли да се противопостави на Нинова за оръжието за Украйна или пак ще шикалкави?

Петков ще посмее ли да се противопостави на Нинова за оръжието за Украйна или пак ще шикалкави? - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Димитър Стоянов

Украинската държава през посланика си в София Виталий Москаленко официално поиска от България старо съветско въоръжение. Време е маските управлението на Кирил Петков да паднат и всеки да заеме позиция по този изключително належащ и мога да кажа дори ценностно определящ геополитически въпроси.

Защото тук не става въпрос просто да се изпратят гаубици за украинската армия, тук става въпрос България да се позиционира ясно спрямо войната на Русия срещу Украйна, спрямо режима на Путин, спрямо евроатлантизма, западните партньорства, евразийството. И да се види дали декларациите, които се дават от някои ще се превърнат в действия, дали мимикрията на думи ще си остане мимикрия, дали ще има снишаване или дали министър-председателят се казва Корнелия Нинова, а не Кирил Петков.

Самата Нинова вече обяви своята позиция дори преди да има коалиционен съвет. Позицията, която не е изненадваща, както не е изненадващо и оглушителното мълчание на БСП спрямо заплахите на Дмитрий Рогозин спрямо България с ядрено оръжие. От "Демократична България" бяха внесли проекторешение за военна помощ за Украйна, а Слави Трифонов излезе с позиция, че на Украйна трябва да се помогне "включително с оръжия" преди месец. Предстои да видим дали я е запазил.

Но най-важна и най-интересна остава липстващата все още позиция на Кирил Петков, който преди известно време беше заявил, че "никакви ракети няма да пътуват никъде". В същия пронатовски на декларации, пропутински на действия дух действат и от "Продължаваме промяната", които заемат на моменти дори шизофренна позиция, за да опазят временната си употреба на власт. Ще напомня само, че двама техни депутати отказаха да подкрепят текстове за санкции срещу Руската федерация при приемането на декларацията на Народното събрание след началото на инвазията.

Но моментът да се вземат решения и отношение настъпи. И сега преди всичко трябват ясни позиции. Ще има ли смелостта Кирил Петков да вземе правилното решение или отново ще шикалкави, ще се снишава, ще говори със заучени фрази? И ще има ли доблестта да се противопостави на примата на вълкочервенковския социализъм Корнелия Нинова? Предстои да видим. За всичко останало ще има ентусиатски статуси във Фейсбук от Велизар Шаламанов, които да се опитват да зашият някаква пронатовска нотка на сегашното управление.

 

 

 

 

 


Топ новини

виж още
Актуална тема