Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Петя Алтимирска: Човешкият напредък често е постигнат за сметка на животни

Мрежата

Петя Алтимирска: Човешкият напредък често е постигнат за сметка на животни

Петя Алтимирска: Човешкият напредък често е постигнат за сметка на животни - Tribune.bg
Човешкият напредък често е постигнат за сметка на животни, отбелязва на страницата си в социалната мрежа Петя Алтимирска. На днешния ден тя припомня за изстрелването в космоса на кучето Лайка - наполовина хъски и наполовина териер, като се надява тези грешки да останат само лош спомен.
 
Ето и пълният текст на коментара:
 
"Една срамна грешка, която все още нямаме съзнанието да признаем и която се повтаря и в момента с милиони живи същества. Надявам се по-скоро да дойде времето, когато тези грешки ще са само лош спомен. 
Преди 66 години Лайка е изстреляна в космоса. Истинското й име е Кудрявка, което означава на руски "къдрава". "Заловена е на улицата в Москва. Наполовина хъски и наполовина териер. Била е на около 3 години по това време. Избрана е, защото е спокойна, нежна и перфектно адаптивна към капсулата Sputnik 2. Въпреки осигурените животоподдръжащи храна и вода, мисията й е била обречена. За Лайка това е смъртната й присъда.
 
Вътрешността на сателита била обезопасена, а вътрешното пространство било достатъчно широко, за да позволи на Лайка да стои права. Вътрешната температура е била зададена на 15 градуса, а охлаждащата система е трябвало да предпази животното от прекомерни топлинни претоварвания.
На 3 ноември в 2 часа през нощта в Космоса е изстрелян Sputnik 2. Лайка вероятно е оцеляла седем часа.
 
Някои източници обаче твърдят, че агонията е продължила много повече: четири дни. Сама в космоса. Смърта е настъпила от прегряването на кабината и от стрес. 
Сателитът се завръща в атмосферата 5 месеца по-късно, на 14 април 1958 г., след като се върти 2570 завъртания около Земята.
Той се разпада при завръщането си в атмосферата.
 
"Всяка година преди есента чувствам задължение да разкажа тази история и евентуално да я сравня с настоящето. Има дълбоко чувство за вина, което всички трябва да почувстваме, като прочетем какво направихме на Лайка. Човешкият напредък често е постигнат за сметка на животни, които нямат нищо общо с желанието ни за превъзходство.
Мнозина вярват, че това е приемлива цена за постиженията ни, но изглежда очевидно, дори четейки тази история, че всъщност това е било просто тривиална форма на укриване.
Трябваше да изберем друг път.
 
Все още имаме това задължение и днес.
Съжалявам, че човечеството те провали, Лайка."
 
Тези думи не са мои, но са точно това, което изпитвам и аз. Толкова много дължим на животните около нас! Дали някога ще успеем да изкупим вината си към тях ...?!"


Последвайте ни в Google News

 

Етикети куче, космос
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати