Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Пирозова за новия министър на културата: Иска ми се да вярвам в чудеса!

Мрежата

Пирозова за новия министър на културата: Иска ми се да вярвам в чудеса!

Снимка:

От Фейсбук профила на театроведа и театрален критик Гергана Пирозова

 

Преди да се покажат зам. министрите на министерството на културата, за да ни се изяснят чии интереси прозират, няма да се захласвам по иначе красивото и вероятно добро момче Наско от Хасково, учил актьорско в САЩ, ремонтирал читалището в родното село, и правил ателие за влогъри към Пловдив 2019 – столица  на културата, ако помните тоз грандиозен проект и кой стои зад него, де. Това го пиша за запознатите. За останалите ще напомня, че момчето няма административен опит никакъв, това не е голяма беда, но привидно, няма идея от структурата на Министерство на културата и всички звена вътре – освен  читалища, като например културно наследство, сценични изкуства-държавни сцени, музеи, галерии, архиви… Изобщо, някой трябва да предупреди момчето, че там го очакват хиени с дебели вратове.

Ако замовете и съветниците му са от т.нар. „независим сектор“, то ще трябва да се напомня, че културата не е само дейност в гараж и мазе, нали, нито културната политика може да бъде само разпределяне на „проектни пари“?

Та, там за независимия сектор има едни проектни 79 млн., за които се облизват осем крокодила, три алигатора и две акули.

Ако ги видя да надзъртат зад крехкия гръб на Наско от Хасково, ще ви ги посоча.

Моля се Атанас Атанасов да не падне жертва на озверелия зоопарк, в него има и приласкаващи пауни, и привидно кротки сърнета. Апетитите са огромни – най-вече – ще успеят ли тези, които държат юздите на сектора от повече от 15 години, и които се промушиха през мрежа от НПО-та, да седнат на трона, докато Наско от Хасково ремонтира читалището?

Ще кажете, че няма лошо това с НПО-тата – е, аз ще намекна, че при липса на прозрачност на изразходване и целесъобразност на изразходването на публични средства, има много, много страшно.

Искам да напомня на тези, които клечат и се облизват в момента, че разклащането на държавния сектор в културата, ще им донесе много беди. Обещавам им го!

Иначе – успех  на Атанас Атанасов – много  ми се иска да вярвам в чудеса, много!  


Топ новини

виж още

Актуална тема