Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Площад Славейков“: Ако ИТН спечели властта, културата последна грижа

Мрежата

„Площад Славейков“: Ако ИТН спечели властта, културата последна грижа

Снимка:

Социолозите твърдят, че има голяма вероятност след изборите на 11 юли правителство да бъде Слави Трифонов и партията му „Има такъв народ“. Това вероятно ще стане с цената на колаборации с други партии от протестния вот. Затова в статия от „Площад Славейков“ опитват да предвидят какво ще се случи в областта на културата в различни конфигурации.

ИТН е представила предизборна програма, доста по-различна от предходните избори на 4 април. Културата и този път присъства лаконично, а медиите изцяло отсъстват като приоритет.

Основният фокус е поставен върху козметично повишаване на бюджета за култура до 0,7%. Във властта на министъра на културата обаче ще бъде оставена за реализация точка втора от културната програма на „Има такъв народ“.

В нея се предвижда „преразглеждане на механизма на административни кадри в сектора“, или по-точно подмяна на кадрите в културата. Този процес практически започна със служебния министър Велислав Минеков, който вече стартира уволнения и нови назначения, дори преразглежда механизма.

ИТН освен това предвиждат промени в меценатството и авторското право, осъвременяване на законите за културните ценности, дигитализация на културното наследство и инициатива, наречена „национален културен афиш и туристически календар“.

Още от статията може да прочетете ТУК


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още