Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Политолог: Не е национално отговорно Радев да говори за катастрофични сценарии и да „замеря с камъни“

Мрежата

Политолог: Не е национално отговорно Радев да говори за катастрофични сценарии и да „замеря с камъни“

Снимка:

Президентът едва ли не казва, че ще има преврат и гражданска война

Не е редно президентът да рисува катастрофични сценарии и да „замерва с камъни“. Това мнение изказа политологът Любомир Стефанов по повод речта на Румен Радев за втората година от мандата му. Според експертът той дори прави завой към президентска република. 

„Даже, ако не се лъжа, в речта си, той отправи заплаха към настоящето статукво, че ако още веднъж имало парламентарни избори и ако там би се произвело управление само с цел оставане на власт, това щяло да бъде последният му такъв шанс и щели да настъпят драматични политически промени. Иска ми се да го разчета като дружески съвет, въпреки че по начина, по който президентът го поднася, едва ли не казва, че ще има преврат и гражданска война. Което не би трябвало да прави – когато искаш да допринесеш и се припознаваш като част от една система на управление, поднасяш конструктивни съвети, не отправяш заплахи, заяви Стефанов пред Novini.bg. 

„Президентът продължава онзи тон, с който, провокиран донякъде от присъстващите в парламента депутати, когато се появи в Народното събрание и ги заплаши, че малко им оставало на тях, а той имал 5 години. Това вече не е разговор, а "замеряне с камъни". За съжаление, от две години парламентът не е виждал президента на живо, отказа да се срещне с министър-председателя, а от друга страна партията, която го подкрепя, едва ли не го припозна като месията на българската политика. Мен тези неща вече ме притесняват, тъй като с подобен тип месианство и фаворизиране на един човек спрямо друг се зачеркват демократичните механизми за управление. България е избрала да бъде демократична парламентарна република. В нея нещата се случват по определен ред и има закон – на който не му харесва, има механизми как да се промени. Но да говори за катастрофични, апокалиптични сценарии е неприлично, неинституционално и не е национално отговорно“, коментира политологът. 

Драматичният коментар за случващото се в държавата показа залитане в посока промяна на политическата система в държавата, по-скоро на управленската система – България от парламентарна да отиде към президентска република. 

„Видяхме доста сериозни съмнения в капацитета на политическите актьори да се справят, затова е призивът към радикална промяна, затова са обвиненията в неизпълнение на работа, съмненията във виталността на демокрацията в България, думите за отсъствието на справедливост. По този начин завива нещата много дискретно, ако не към нов политически проект, към сериозно преосмисляне на статуквото“, смята Стефанов.

По думите му президентът Радев не успява да надмогне партийната си обвързаност. Много ми се иска той да бъде символ на единството на нацията, но действията му сочат друго. Успява да разочарова големи маси, които са гласували за него. Прекалява с опозиционността си. През последните две години не сме го чули да каже едно добро нещо за управляващите, което само по себе си е нереалистично, тъй като България, макар и да отчита по-малко като брой успехи, го прави и самият факт е обнадеждаващ, каза още Любомир Стефанов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още